Zou Ik Echt een Alcoholist Zijn?

Bent u op het hoogtepunt van uw carrière, gelukkig getrouwd en raakt u bijna nooit buiten bewustzijn omdat u dronken bent, maar wordt u toch ongemakkelijk van het idee te moeten leven zonder alcohol?

Could I really be a alcoholic

Zou ik echt een alcoholist kunnen zijn? Is dat niet alleen voorbehouden aan mensen die geen baan kunnen houden, geen relatie kunnen onderhouden of niet eens meer weten hoe ze gisterennacht thuis zijn gekomen?

Het zal u misschien verbazen dat 1 op de 5 alcoholisten een op het eerste gezicht normaal en succesvol leven leidt. Veel van hen worden zelfs gezien als echte strevers. Maar deze zogenaamde hoog functionerende alcoholisten zijn, ondanks hun succes, zo afhankelijk van alcohol dat, wanneer dit niet behandeld wordt, het hun leven kan ruïneren. Gezien de overeenkomsten tussen sociale drinkers en hoog functionerende alcoholisten is het een uitdaging om deze twee soorten van elkaar te onderscheiden. Als u zich ooit hebt afgevraagd of u misschien een alcoholist bent zal dit artikel u helpen in te zien waarin een alcoholist verschilt met een sociale drinker.

Sociale Drinkers vs. Alcoholisten

Sociale drinkers gedragen zich op verschillende manieren anders dan alcoholisten. Ten eerste vragen weinig sociale drinkers zich af of ze alcoholist zijn. Alcohol is zo onbelangrijk in hun leven dat ze er niet eens op komen deze vraag te stellen.

Sociale drinkers kunnen lange periodes zonder alcohol. Ze drinken bijvoorbeeld het hele weekend en dan weer weken helemaal niet. Maar niet alle alcoholisten drinken elke dag. In plaats daarvan hebben sommige alcoholisten de voorkeur voor sporadisch binge drinken, dat wordt gedefinieerd als het drinken van vijf of meer drankjes (voor mannen) of vier of meer drankjes (voor vrouwen) in een keer. Ook zijn ze dan constant bezig met nadenken over, plannen van of uitkijken naar hun volgende drinksessie.

Een andere eigenschap van sociale drinkers die alcoholisten vaak verbaasd doet staan, is hun vermogen om een drankje onaangeraakt te laten staan. Een paar jaar geleden zat ik in de businessclass op een vlucht naar Tokyo en keek ik vol ongeloof naar de man naast mij die een glas van de beste cognac bestelde, er een slokje van nam en het vervolgens 30 minuten liet staan totdat het opgehaald werd door de stewardess. Dit is zeker geen typisch gedrag voor ons, alcoholisten.

Uiteindelijk, hoewel sommige sociale drinkers een biertje of glas wijn drinken na het werk, drinkt de grote meerderheid nooit alleen. Alleen drinken  is zelfs een sterk teken dat iemand een alcoholist is of zal worden.

Indicatoren van Alcoholisme

Ander gedrag dat aangeeft dat iemand een alcoholist zou kunnen zijn:

Proberen te stoppen zonder succes

Heeft u ooit geprobeerd te stoppen met drinken en is dit niet gelukt? Hoewel hoog functionerende alcoholisten buitengewone wilskracht laten zien op andere gebieden in hun leven kunnen ze niet zelf stoppen met het drinken van alcohol. Sommige alcoholisten zullen denken dat hun wil om te stoppen met drinken niet sterk genoeg is of dat ze niet echt hebben geprobeerd te stoppen, maar dit soort gedachten is meestal een manier om de schaamte van het mislukken te vermijden.

Liegen over uw drinkgedrag

Liegt u over uw drinkgedrag tegen uw familie, vrienden, collega’s of baas? Liegen is een andere manier waarop alcoholisten schaamte proberen te vermijden, problemen proberen te verbloemen die veroorzaakt worden door hun verslaving of ervoor zorgen dat ze kunnen drinken. Alleen alcoholisten, of mensen die op weg zijn alcoholist te worden, zijn niet eerlijk over hun drinkgewoontes.

Beter tegen drank kunnen dan anderen

Kunt u meer drinken dan uw vrienden zonder dat u dronken wordt of een kater heeft? Of moet u steeds meer drinken om hetzelfde effect te bereiken? In de loop van de tijd ontwikkelt de verslaafde een tolerantie en wordt het effect van alcohol steeds minder waardoor er een nog hogere dosis nodig is.

Meer drinken dan gepland

Drinkt u vaak meer dan u van plan was? Sociale drinkers die zichzelf een grens opleggen overschrijden deze grens zelden. In plaats daarvan drinken ze langzaam genoeg, waardoor ze de drank over de avond verspreiden of schakelen ze over op niet alcoholische drankjes zodra ze hun limiet bereikt hebben.

Drinken voor het verlichten van emotionele pijn

Drink u vooral om sociaal te zijn of doet u het om emotionele pijn te verlichten? Of iemand nu drinkt voor het verzachten van de pijn van een verbroken relatie, de angst van financiële onzekerheid of de schaamte van persoonlijk falen; wanneer alcohol hoofdzakelijk wordt gebruikt als emotionele pijnstiller is de drinker waarschijnlijk een alcoholist.

Uw drinkgedrag beïnvloedt uw leven

Klagen anderen over uw drinkgedrag? Bent u wel eens gearresteerd voor rijden onder invloed? Hebt u vaker dan één keer zo’n erge kater gehad (of was u zo dronken) dat u niet kon gaan werken? Een ander teken van alcoholisme zijn door alcohol veroorzaakte problemen thuis of op het werk. Op dit punt begint zelfs het leven van een hoog functionerende alcoholist uit elkaar te vallen.

Als u ja heeft geantwoord op een of meer van bovenstaande vragen, voelt u nu waarschijnlijk een mix van angst, scepsis, trots en een sterk verlangen om deze pagina weg te klikken. Een universele eigenschap onder alcoholisten is dan ook ontkenning.

Wat is Ontkenning?

Ontkenning is een psychologisch verdedigingsmechanisme tegen de waarheid die ons uitverkozen zelfbeeld en gevoel van veiligheid bedreigt. Alcoholisten gebruiken ontkenning om hun reputatie te beschermen en hun drinkgewoontes in stand te kunnen houden. Vooral voor hoog functionerende alcoholisten met een positief zelfbeeld – “Kijk naar mijn carrière, sociale status en geweldige familie” – kan het extreem moeilijk lijken om toe te geven te lijden aan een gestigmatiseerde ziekte als alcoholisme. Paradoxaal genoeg is het zo dat, hoe problematischer alcohol wordt, des te meer de alcoholist zich vastbijt in zijn of haar ontkenning. Dit blijft meestal maar doorgaan totdat de alcoholist van buitenaf gedwongen wordt om hulp te zoeken. Maar het hoeft niet zover te komen.

Effectieve Oplossingen voor een Ongewenste Diagnose

Zelfs nadat ze hebben toegegeven dat ze een probleem hebben weigeren sommige alcoholisten nog hulp te zoeken. Ze zijn bang voor het sociale stempel, denken dat ze het te druk hebben om met zulke problemen aan de slag te gaan of beschouwen alcoholisme als een hopeloze, ongeneeslijke aandoening.

Het goede nieuws is dat dit allemaal niet waar is. Ten eerste is meerdere keren bewezen dat de gedateerde gedachte dat alcoholisten moraal zwak zijn of wilskracht missen niet klopt. Alcoholverslaving wordt door de American Medical Association gezien als een primaire ziekte. Ten tweede, voor degenen die het te druk hebben om klinisch behandeld te worden, zijn er flexibele, effectieve en anonieme alcoholbehandelprogramma’s  ontwikkeld voor werkende professionals. Tot slot is alcoholisme noch onbehandelbaar noch hopeloos. Met de juiste behandeling en ondersteuning kunnen alcoholisten weer een gewoon, gelukkig, succesvol leven leiden.

Voor meer informatie over de behandeling van alcoholisme, om behandelopties te bespreken die beschikbaar zijn rondom Bangkok of om erachter te komen of u echt een alcoholist bent kunt u contact met ons opnemen voor een anoniem vrijblijvend gesprek met een gediplomeerde alcoholherstel consultant.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.