Oorzaken van alcoholisme: waarom is drinken een probleem voor sommigen en niet voor anderen?

Waarom kunnen sommige mensen zonder problemen drinken, terwijl anderen de controle over hun drinkgedrag al vanaf het begin kwijtraken? Als het gaat om de oorzaken van alcoholisme, spelen er biologische, omgevings- en psychologische factoren mee.

Oorzaken van alcoholisme: waarom is drinken een probleem voor sommigen en niet voor anderen?

Sharelines

  • Sommigen van ons hebben een hoger risico op alcoholisme – hoe komt dit?
  • Leer de risicofactoren voor alcoholisme en hoe je het kunt voorkomen als je risico loopt.

Hoewel niemand gedoemd is om alcoholist te worden, zijn er verschillende factoren waardoor sommige mensen een hoger risico hebben dan anderen.  Alcohol is de meest gebruikte en misbruikte drug wereldwijd, en met de wijdverspreide beschikbaarheid en sociale acceptatie is het belangrijk om op de hoogte te zijn van jouw relatie ermee.  Wij verkennen enkele van de meest erkende risicofactoren en behandelingsopties voor alcoholverslaving.

Familiegeschiedenis en alcoholismee

Onderzoek naar de erfelijkheid van alcoholisme heeft een link tussen een familiegeschiedenis van alcoholisme en de waarschijnlijkheid van het worden van alcoholist onthuld. De invloed van een alcoholverslaving onder eerstegraads familieleden van alcoholisten is bijna vier maal zoveel als dat van de reguliere bevolking, en kinderen met alcoholistische ouders hebben een  aanzienlijk groter risico op het ontwikkelen van alcoholisme dan mensen wiens ouders geen zware drinkers zijn.

Alhoewel de omgeving een belangrijke rol speelt, wijzen onderzoeken, die proberen te controleren op deze omgevingsfactoren, nog steeds op een erfelijke link. Kinderen met alcoholistische biologische ouders die zijn opgevoed door adoptiefamilies hebben nog steeds meer kans op het ontwikkelen van alcohol-gerelateerde problemen dan de algemene bevolking, waarmee wordt gesuggereerd dat alcoholisme op zijn minst gedeeltelijk erfelijk is.

Alcohol

Ecologisch alcoholmisbruike

Blootstelling aan alcoholmisbruik tijdens het opgroeien is nog een aanzienlijk risicofactor.  Onderzoeken hebben aangetoond dat opgroeien in een alcohol-gecentreerde omgeving, en in het bijzijn van personen die alcohol misbruiken, is gekoppeld aan de ontwikkeling van een alcoholverslaving.

Verslaving is een familieziekte die een serieuze impact heeft op het leven van de geliefden van de verslaafde.  Kinderen van verslaafden die worden blootgesteld aan de mogelijkheid, kunnen later in hun leven kiezen voor drugs en alcohol om om te gaan met de resulterende negatieve emoties.

Alcoholisme en genetica

Hoewel er nog geen specifiek gen voor alcoholisme is geïdentificeerd, is er een sterke ondersteuning voor een genetische basis voor alcoholisme. Veel hiervan komt voort uit onderzoeken die aantonen dat alcoholisme een veel hoger risico heeft bij identieke dan bij twee-eiige tweelingen.

Genetica kunnen werken om ons vatbaar te maken voor alcoholisme.   Sommige mensen hebben de genetische aanleg om gemakkelijker dronken te worden.  Anderen zijn gevoelig voor impulsief gedrag en kunnen extreme moeite hebben met zelfbeheersing wanneer ze hebben gedronken, wat kan leiden tot patronen van misbruik.  Veel onderzoekers zeggen dat verslaving over het algemeen 50-60% genetisch is, wat 40-50% overlaat voor omgevings- en sociale invloeden.

Biologische factoren van alcoholmisbruik

Nog een aantal biologische factoren zijn geïdentificeerd als bijdragend aan de ontwikkeling van alcoholisme.

Degenen die worstelen met alcoholisme hebben vaak verminderde dopamineniveaus, wat ervoor zorgt dat zij middelen en gedrag uitzoeken die een dopamineboost geven.  Deze personen kunnen ook gevoeliger zijn voor de effecten van dopamine.  Alcohol overspoelt de hersenen met dit plezierstofje, war drinken zeer verleidelijk maakt.

Bovendien, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor impulsbeheersing en het verwerken van emotionele signalen, de amygdala, is kleiner en minder actief bij personen met een familiegeschiedenis van alcoholisme. De verminderde reactie van de amygdala maakt het alleen maar moeilijker om hunkeringen te weerstaan, zelfs wanneer hier negatieve sociale consequenties aanhangen.

Alcoholisme als zichzelf vervullende voorspelling

Veel mensen bezwijken aan alcoholisme, simpelweg omdat zij geloven dat het een onvermijdelijk lot is. Als jij een ouder hebt die een probleemdrinker is en je hebt een onderliggende overtuiging dat jij ook deze kant op zult gaan, kun jij onbewust dit pad volgen. Inderdaad, het kan zelfs zijn dat jij aan bingedrinken doet, simpelweg omdat je denkt dat dit is wat jij uiteindelijk toch zou doen. Nadat je lang genoeg een zware drinker bent geweest, is het veel waarschijnlijker dat je afhankelijk wordt van alcohol.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Zelfmedicatie met alcohol-misbruik

We hebben allen wel eens gezegd, of iemand horen zeggen, “Ik ga mijn zorgen verdrinken met een fles wijn” of “Ik moet wat moed indrinken.” Hoewel veel mensen voor alcohol kiezen om door moeilijke situaties als deze heen te kunnen, als je merkt dat je voortdurend drank nodig hebt om met ongemakkelijke gevoelens om te kunnen gaan, dan is het waarschijnlijk dat jouw drinkgewoonte eigenlijk een poging tot zelfmedicatie is voor een onderliggende psychologische aandoening, angst of depressie.

Deze strategie kent vele problemen. Het meest duidelijke, het kiezen voor alcohol om met angst of depressie om te gaan stelt jou bloot aan de schadelijke effecten van alcohol. Bovendien kan alcoholisme leiden tot problemen op werk en in je persoonlijke leven die je oorspronkelijke condities kunnen verergeren. Deze methode van het behandelen van mentale gezondheidscondities is in de loop der tijd niet effectief. Naarmate je tolerantie verhoogt, zul je steeds grotere hoeveelheden alcohol nodig hebben om hetzelfde resultaat te bereiken.  Uiteindelijk zal drinken het niet meer mogelijk maken om deze gevoelens te verlichten.

De hoge percentages van comorbiditeit tussen mentale gezondheidsproblemen zoals angst of depressie en alcoholisme heeft ook belangrijke gevolgen voor de behandeling.  Het is belangrijk om mentale gezondheidsproblemen en verslavingsproblemen tegelijk te behandelen om zo de beste voortgang richting herstel te creëren.

Alcoholverslaving voorkomen en overwinnen

Als je enkele van de risicofactoren hierboven vertoont, betekent dit niet dat je gedoemd bent om alcoholist te worden.  Maar het helpt om je bewust te worden van je risicofactoren, en om vaardigheden en strategieën te ontwikkelen om jezelf te beschermen tegen deze uitkomst.

Als je momenteel worstelt met alcoholisme, dan is herstel mogelijk, zelfs met de vele risicofactoren die het op jou gemunt hebben.  Het beste plan van aanpak is om de hulp van professionals op het gebied van verslavingszorg in te schakelen.  The Cabin Sydney biedt een effectief en vertrouwelijk detox- en rehabilitatieprogramma voor alcoholverslaafden. Neem vandaag nog contact met ons op om te leren hoe je je bevrijdt uit de greep van verslaving.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.