Dingen die je kunt verwachten tijdens een verslavingsbehandeling

Verslavingsrehabilitatie doorstaan, vooral in het begin, brengt een verscheidenheid van ervaringen en emoties met zich mee. Wij willen helpen om dit proces voor jou te vergemakkelijken door inzicht te bieden in enkele van de dingen die je waarschijnlijk zult ervaren.

Dingen die je kunt verwachten tijdens een verslavingsbehandeling

Beginnen met verslavingszorg – het zij residentieel of poliklinisch – kan verwarrend zijn, frustrerend, overweldigend en zelfs eng. Sterker nog, als rehabilitatie in één woord zou moeten worden uitgelegd, zou dat het woord ‘onvoorspelbaar’ zijn.

Tijdens rehabilitatie zul je introspectief denken aan dingen waar je nog nooit eerder aan had gedacht. Niet alleen zul je een nieuwe ervaring meemaken met frisse emoties en gevoelens, jouw lichaam en geest zullen tegelijkertijd ontgiften.

Hoewel jouw leven beteren iets is om tevreden over te zijn, voelt dit niet altijd zo tijdens de behandeling.

Wat je kunt verwachten tijdens een bezoek aan rehabilitatie

Er is  niet veel dat je kunt voorbereiden voor deze rehabilitatietijd, maar jezelf bewapenen met wat inzichten over wat je kunt verwachten zal het algehele proces vergemakkelijken. Dat gezegd hebbende, laat ons enkele dingen benoemen die je kunt verwachten tijdens verslavingszorg, zodat je mentaal een voorsprong hebt.

Ongemak tijdens de vroege stadia van verslavingszorg

Er zullen tijdens zijn tijdens rehabilitatie waarin je je absoluut niet op je plek voelt. Bijvoorbeeld, sommige mensen vinden dat een-op-een-counselingsessies, vooral in termen van je blootstellen aan vreemden, gevoelens van ongemak oproepen, vooral in het begin.  Echter, na verloop van tijd raak je meer vertrouwd met de manier waarop deze sessies werken, de taal die wordt gebruikt en de onderwerpen die worden besproken. Dit geldt ook voor alle andere aspecten van rehabilitatie.

Dus er zullen nog steeds momenten zijn waarop je je afvraagt ‘wat is er aan de hand’ of ‘waarom ben ik hier’. Weet alleen dat oncomfortabel zijn een natuurlijk onderdeel van herstel en verslavingszorg is. Het gevoel zal misschien nooit volledig weggaan, maar het zal beter beheersbaar worden.

Twijfelen aan je verslaving

Tijdens rehabilitatie kan het voelen alsof je je verslaving enigszins begrijpt. Echter, er zullen ook tijden zijn wanneer je je volledig het tegenovergestelde voelt en je afvraagt of je het allemaal wel begrijpt.

Dit komt meestal voor wanneer andere mensen spreken over hun drugsgebruik tijdens groepssessies. Horen over de ervaringen van anderen kan ervoor zorgen dat je deze vergelijkt met die van jouzelf. Je kunt zelfs overwegen of jouw verslavingen wel zo erg waren en of je wel echt verslaafd was. Het kan zijn dat je je begint te voelen alsof het beginnen aan rehabilitatie een onnodige overreactie was.

In de loop der tijd zul je je realiseren dat jouw verslaving en ervaringen van jouzelf zijn en niet kunnen worden vergeleken met anderen. Eventuele problemen die jouw verslaving veroorzaken voor jouzelf zijn genoeg om een behandeling te ondergaan en de hulp te zoeken die je nodig hebt.

Verlegenheid en schaamte

Gevoelens van verlegenheid en schaamte zullen zeker tevoorschijn komen tijdens rehabilitatie. Je zult frontaal worden geconfronteerd met de fouten die je hebt gemaakt als verslaafde, waardoor je je soms zult schamen.  Schaamte is een lastige emotie om mee om te gaan omdat het geworteld zit in vorige ervaringen die niet kunnen worden veranderd. Dit kan ervoor zorgen dat wij ons voelen alsof er geen manier om om te gaan met de emoties die worden geassocieerd met de schaamte.

Veel verslaafden ontdekken dat zij zich zelfs schamen om te erkennen dat zij rehabilitatie ondergaan omdat zij geloven dat anderen hen zullen zien als zwak. Echter, kiezen voor rehabilitatie is eigenlijk een moedige beslissing en het beste wat je kunt doen om je leven te verbeteren, ongeacht wat andere mensen misschien denken of zeggen. Je zult terugkijken op je ervaringen met gevoelens van trots en vervulling.

Onderdeel van rehabilitatie om jou te helpen je gevoelens van schaamte en verlegenheid te verwerken. Tegen het einde van het programma zul je je trots beginnen te voelen over hetgeen dat je hebt meegemaakt betreffende rehabilitatie en de pogingen om je leven positief te veranderen.

Confrontatie

Het is de verantwoordelijkheid van jouw begeleiders en leeftijdgenoten om jou bewust te maken van jouw problemen.  Bijvoorbeeld, tijdens sessies zullen anderen die therapie ondergaan merken of je de waarheid vertelt of niet, omdat zij zichzelf of anderen misschien dezelfde wel dezelfde dingen hebben verteld, of iets soortgelijks.

Zij zullen het zeggen wanneer ze denken dat jij liegt over dingen, en wanneer ze denken dat jij meer zou kunnen doen tijdens jouw herstel. Dit kan moeilijk zijn om mee om te gaan, omdat je er misschien nog niet klaar voor bent om met sommige dingen om te gaan, laat staan om te horen wat anderen erover te zeggen hebben.

Geconfronteerd worden met de waarheid kan ervoor zorgen dat je je klein en teruggetrokken voelt en het kan ervoor zorgen dat je je mond houdt in plaats van dat je blootstelt. Wees je er simpelweg van bewust dat het horen over je zwakke punten van anderen slechts onderdeel is van het behandelproces.

De drang om rehabilitatie op te geven

Sommige dagen van de behandeling zijn beangstigend of overweldigend. Hoewel het niet bepaald motiverend is wanneer we je vertellen dat je het gevoel zult hebben dat je wilt opgeven, is dit wel realistisch. Er zullen tijdens zijn in rehabilitatie wanneer je de handdoek in de ring wilt gooien en het allemaal wilt opgeven. Deze realisatie kan een intern monoloog zijn, of je zou zelfs je begeleider kunnen vertellen dat je er genoeg van hebt.

Het kan zijn dat je mensen bepaalde mijlpalen hoort bespreken die zij hebben bereikt en dat je bij jezelf denkt “Ik kan dat punt nooit bereiken.” Het kan allemaal teveel lijken of zelfs onmogelijk. Opgeven en terugkeren naar je leven voor rehabilitatie kan een betere optie lijken; maar dat is het niet.

Je zult zeer tevreden zijn dat je deze donkere dagen in rehabilitatie jou niet hebben laten tegenhouden om nuchterheid te bereiken. Deze gevoelens zijn een belangrijk onderdeel van jouw reis, omdat zij jou zullen helpen realiseren hoe ver je het geschopt het en je zult je dankbaar voelen voor waar je uiteindelijk terechtkomt.

Ondersteuning van leeftijdgenoten

Ondersteuning van leeftijdgenoten is onderdeel van de behandeling en herstel, zo niet noodzakelijk. Je zult niet per se contact houden met alle leeftijdgenoten tijdens rehabilitatie. Sommigen zullen zelfs een terugval krijgen en opnieuw de strijd aangaan met hun verslaving. Echter, er zullen mensen zijn tijdens jouw rehabilitatie waarmee je je verbonden zult voelen, waarmee je af en toe spreekt of zelfs levenslange vrienden mee blijft.

Het is goed dat de leeftijdgenoten die je om je heen had toen je het meest kwetsbaar was degenen zijn die je support en kracht gaven, en jij hen hetzelfde gaf. Waardeer en bouw voort op deze connecties.

Zoek Nu Hulp

Veranderingen

Je weet dat de reden waarom je aan een rehabilitatiebehandeling bent begonnen is om met je verslaving om te gaan, en dit op zichzelf is al een levensverandering. Er zullen ook andere veranderingen zijn die je zult ervaren tijdens je reis.

Het kan zijn dat je de wereld volledig anders gaat zien. De dingen die jou zijn geleerd en wat je hoort spelen in jouw hoofd tijdens de dagelijkse activiteiten en hebben misschien langetermijneffecten op jou.

Bijvoorbeeld, voordat je begint aan rehabilitatie kan het zijn dat je introvert was en gesloten, maar nu word je steeds opener en eerlijker tegenover de mensen die je tegenkomt. Het kan zijn dat je geluk ervaart en positieve gevoelens zoals nooit tevoren.

Degenen die aan een behandeling beginnen veranderen vaak met tegenzin, maar als ze eenmaal uit de behandeling komen voelen ze zich alsof ze een nieuwe kans hebben gekregen in het leven, en vinden zij de persoon die zij zien in de spiegel eindelijk leuk.

Als jij of iemand die je kent moeite heeft met een verslaving en misschien ondersteuning of rehabilitatie nodig heeft, neem dan contact op met The Cabin Nederland om uit te vinden welke opties beschikbaar zijn.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.