GHB effecten en verslaving: niet alleen een ‘verkachtingsdrug’

GHB staat vooral bekend als ‘verkrachtingsdrug’, maar het is ook een favoriete partydrug en bodybuildingsupplement, en de gevolgen kunnen dodelijk zijn bij misbruik. Hier bespreken we de gevolgen en risico’s van GHB, evenals hoe je een overdosis ontdekt.

Effecten van GHB Misbruik en verslaving

Sharelines

 • Het kan tot een uur duren voordat GHB een piek bereikt, wat het waarschijnlijker maakt voor gebruikers om meer te nemen en per ongelijk te overdoseren.
 • Alles over GHB: Effecten en risico’s

GHB was verantwoordelijk voor meer dan 600 ziekenwagenbezoeken in het metropolitaanse gebied van Melbourne in alleen al 2013 en 2014. Alhoewel het een veel voorkomende drug is op feesten, zijn de meeste gebruikers zich niet bewust van de gevaarlijke bijwerkingen. GHB verslavingsbehandeling ziet jaar op jaar scherpe stijgingen.  Maar wat zijn precies de risico’s en effecten van ‘G’?

Wat is GHB?

GHB of gammahydroxyboterzuur (C4H8O3)  is een zenuwstelselkalmeringsmiddel.  Het is een natuurlijk voorkomend metaboliet van de remmende neurotransmitter gamma-aminoboterzuur ( GABA) in de hersenen. Uiteraard zijn de niveaus van de natuurlijke GHB in de hersenen veel lager dan dat zij worden onder invloed van de drug.

GHB is veelal bekend als ‘verkrachtingsdrug’. Dit komt doordat het kleurloos, geurloos en vrijwel smaakloos is, daarom kan het gemakkelijk in een drankje worden gestopt zonder dat iemand het merkt, waardoor zij het bewustzijn kwijtraken en het perfecte doelwit van verkrachting zijn.

Maar wat veel mensen zich misschien niet realiseren is de populariteit van GHB als club-drug.  In veel gevallen weten de gebruikers dat zij de drug nemen, vaak gemixt met alcohol of andere vloeistoffem, ofwel als een snelle dosis of in slokjes gedurende de nacht om de gewenste effecten te bereiken.

GHB als farmaceutische medicatie

Het natriumzout van gammahydroxyboterzuur is gebruikt bij de creatie van medicijn op voorschrift van een merk, namelijk Xyrem (natriumoxybaat). Xyrem wordt voorgeschreven aan degenen die lijden aan narcolepsie – een aandoening die overmatige slaperigheid en slaapaanvallen overdag veroorzaakt. Door de hoge mate van misbruik en verslavende werking van Xyrem, wordt het gezien als een Schedule III-gereguleerde stof, en patiënten die de medicatie voorgeschreven krijgen in de VS moeten meedoen aan een beperktetoegangprogramma.

Wie gebruikt GHB, en hoe?

De meeste GHB-gebruikers proberen de drug voor het eerst rond de leeftijd van 20 jaar.  Het wordt vaak gebruikt op raves en in clubs vanwege de bedwelmende effecten. Dit is het meest voorkomende gebruik van GHB.

Zoals eerder vermeld, kunnen de effecten van GHB een nietsvermoedend slachtoffer snel overvallen, zonder dat de drug in het drankje wordt gedetecteerd, en zo kan de persoon niets doen tegen seksueel geweld. Een hoge dosis van de drug is sterk genoeg om iemand volledig bewusteloos te krijgen, en dit blijft zo totdat de drug, vele uren later, volledig door het lichaam is verwerkt.

Bodybuilders staan ook bekend om het misbruik van de drug om de spiergroei te helpen stimuleren. Sommige onderzoeken tonen aan dat GHB de hormoongroei kan stimuleren, wat vervolgens voor snellere spiergroei zorgt. In andere gevallen gebruiken degenen die bodybuilding en afvallen tot het uiterste nastreven GHB om de speed-achtige effecten van efedrine tegen te gaan, wat hen een kans biedt op een rustgevende slaap vanwege het kalmerende effect van GHB. Dat is, uiteraard, tot de regelmatige consumptie uit de hand loopt en een gevaarlijke verslaving wordt.

Hoe voel je je door GHB?

De meest gewenste kortetermijneffecten van GHB zijn euforie, wat een gevoel van ontspanning omvat, een verlies van angst en de mogelijkheid om het humeur en de sociale vaardigheden te verbeteren. Deze gewilde effecten gaan eigenlijk gepaard met enkele beangstigende bijwerkingen, zoals:

 • Geheugenverlies
 • Verlies van remmingen
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Slaperigheid
 • Agitatie
 • Wazig zicht
 • Bewusteloosheid
 • Vertraagd ademhalen

Langetermijneffecten van GHB-misbruik

Of het nu recreationeel wordt genomen of op voorschrift van een arts, GHB kan een grote verscheidenheid aan symptomen veroorzaken:

 • Moeite met concentreren
 • Hallucinaties
 • Onduidelijke spraak
 • Hoofdpijn
 • Geheugenverlies
 • Ademhalingsdepressie
 • Mondzweren en infecties
 • Cardiovasculaire collaps
 • Spierpijn
 • Extreme angst
 • Toevallen

Een dodelijke cocktail: GHB mixen met alcohol

Omdat GHB vaak wordt geconsumeerd op feesten, is het gewoon voor gebruikers om het te mengen met alcohol. Echter, wanneer GHB en alcohol worden gecombineerd, kan het heel moeilijk te bepalen zijn welke hoeveelheid is ingenomen. Omdat beide kalmerende middelen zijn, kunnen zij indien gecombineerd in grote hoeveelheden coma of zelfs de dood veroorzaken. Een persoon die zowel GHB en alcohol heeft geconsumeerd zal eerst de roes van het drankje ervaren, gevolgd door slaperigheid door de GHB. Extreem hoge dosissen kunnen resulteren in een gebruiker die in een diepe slaap valt waar hij nooit meer uit ontwaakt.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Tekenen van GHB-overdosis

Het kan tot een heel uur duren voordat de pieksymptomen van GHB worden ervaren, waardoor gebruikers meer geneigd zijn om een aanvullende dosis te nemen, omdat zij denken dat zij nog niet voldoende hebben genomen om de gewenste effecten te bereiken. GHB mixen met alcohol versterkt de effecten van beide drugs – de twee kunnen in combinatie het lichaam overvallen en een overdosis veroorzaken, wat zeer gevaarlijk is en vaak dodelijk. Symptomen van GHB-overdosis omvatten:

 • Overmatige slaperigheid (tot het punt dat een persoon het moeilijk vindt om de ogen open te houden)
 • Bewusteloosheid
 • Coma
 • Spiertrekkingen
 • Desoriëntatie
 • Overgeven
 • Ademhaling die vertraagt of stopt

Als jij of iemand die jij kent een of meerdere van de hierboven genoemde symptomen ervaart, zoek dan direct medische assistentie.

GHB-verslaving

GHB-verslaving treedt op na regelmatig of langdurig gebruik van de drug. Symptomen van verslaving omvatten verlangen naar de drug, voortdurend gebruik van de drug ondanks negatieve gevolgen, gezondheidsproblemen, relatieproblemen, problemen op werk of school of ontwenningsverschijnselen wanneer de gebruiker de drug een bepaalde periode niet tot zijn beschikking heeft.  Ontwenningsverschijnselen kunnen omvatten: angst, overmatig zweten, tremoren en niet kunnen slapen of eten.

Als jij of iemand die je kent lijdt aan een verslaving aan GHB, dan is er hulp beschikbaar.

GHB-verslavingsbehandeling

Voor degenen die negatieve consequenties ervaren in hun leven als gevolg van GHB-gebruik, kan meedoen met een gekwalificeerd verslavingszorgprogramma helpen bij niet alleen het tegenhouden van de afhankelijkheid van de drug, maar ook bij het verkrijgen van een nieuwe kijk op het leven.

Bij The Cabin Nederland gebruiken wij een combinatie van cognitieve gedragstherapie, 12-stappen-methodologie, mindfulness en fysieke therapie om een uniek, uitgebreid en effectief verslavingsbehandelingsprogramma te creëren, met een huidig voltooiingspercentage van maar liefst 96%.

Verslaving is een chronische ziekte, wat betekent dat het alleen maar erger wordt in de loop der tijd indien het niet wordt behandeld. Daarom is het zo belangrijk om zo snel mogelijk hulp te zoeken voor de verslaving voor jou of jouw geliefde, om de kans op een succesvol langetermijnherstel te vergroten.

Neem vandaag nog contact op voor een gratis evaluatie om te kijken hoe wij jou of jouw geliefde kunnen helpen genezen van hun verslaving en weer terug te zetten op het pad van succes.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.