Is baclofen effectief bij het behandelen van alcoholisme?

Verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd naar de effecten van het gebruik van baclofen om alcoholisme te behandelen, maar de resultaten zijn niet bepaald duidelijk. Ontdek meer over hoe deze drug wel (of niet) kan worden gebruikt om de ziekte van alcoholisme te behandelen.

Kan baclofen alcoholisme behandelen?

Sharelines

 • Kan alcoholisme worden behandeld met een pil? Ontdek de resultaten van de meest recente onderzoeken naar baclofen hier:
 • Kan alcoholisme worden behandeld met een pil? Hier de laatste resultaten van #baclofen onderzoeken:

Iedereen wil graag een snelle oplossing voor alcoholisme – de mogelijkheid om de ziekte met een pil te genezen, net zoals je zou doen met hoge bloeddruk of angst. Er werd altijd geloofd dat alcoholismebehandeling begeleiding moet omvatten, gecombineerd met verschillende andere vormen van therapie, maar in de afgelopen jaren is er een nieuwe drug in de spotlight komen te staan in de wereld van verslavingszorg. Onderzoekers hebben aangekondigd dat een drug genaamd baclofen inderdaad effectief was bij het behandelen van alcoholisme.

Kan het nemen van een pil alcoholisme bestrijden?

De volgende beweringen zijn gemaakt over het gebruik van baclofen om alcoholisme te behandelen:

 • Het is effectief bij meer patiënten dan andere (farmaceutische) behandelingen.
 • Het onderdrukt het verlangen effectief.
 • Het helpt tegelijkertijd angst tegen te gaan.
 • Het is zeer geschikt voor poliklinische patiëntbehandeling.
 • Het kan ook worden gebruikt om alcoholontwenningsverschijnselen te behandelen.

Hoewel het niet echt beweerd is dat baclofen  alcoholisme kan genezen, is het reduceren van het verlangen zeker nuttig, zoals elke herstellende alcoholist zou beamen.

Wat is baclofen?

Baclofen kan dan een relatief nieuwe naam zijn in de wereld van verslavingszorg, maar het is eigenlijk geen nieuwe drug. Baclofen, in de vroege jaren 1960 ontwikkeld door een Duits farmaceutisch bedrijf, werd oorspronkelijk gebruikt om kinderen met epilepsie te behandelen. De farmaceutische medicatie is een spierontspanner en een antispastisch middel, voornamelijk gebruikt om spierklachten te behandelen, veroorzaakt door multiple sclerose, waaronder spasmen, pijn en stijfheid.

Twee jaar geleden hebben gezondheidsambtenaren in Frankrijk goedgekeurd dat de drug wordt voorgeschreven in gevallen van alcoholisme als gevolg van verschillende onderzoeken die schijnbaar de doeltreffendheid ervan hebben bewezen.

Wordt je alcoholgebruik uit uw controle

Achter de schermen: Kan baclofen alcoholisme echt behandelen?

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd naar de effecten van het gebruik van baclofen om alcoholisme te behandelen. Echter, niet alle onderzoeken komen tot dezelfde conclusie.

Een twee jaar durend observationeel onderzoek bij 100 patiënten gepubliceerd in 2012 toonde aan dat, zonder beperkingen voor de dosis, baclofen inderdaad een vermindering in verlangens naar alcohol aantoonde bij de meerderheid van de gebruikers. Echter, de effectiviteit van de drug kwam in het geding wanneer proefpersonen tekenen van een mentale gezondheidsaandoening aantoonden, tegelijkertijd psychofarmaca gebruikten, een gebrek aan motivatie hadden om daadwerkelijk te stoppen met drinken of de optimale dosis niet konden bereiken vanwege ondraaglijke bijwerkingen.

Aangezien er wordt gedacht dat meer dan de helft van alle personen die lijden aan een verslaving ook tegelijk een mentale ziekte hebben, is het gebruik van baclofen voor het behandelen van alcoholisme beperkt, zelfs met deze resultaten.

Aan nog een onderzoek, gepubliceerd in 2011, deden 21 personen mee, waarvan sommigen werden behandeld met baclofen en anderen kregen een placebo. Echter, de resultaten waren in wezen niet doorslaggevend zoals aangegeven in de conclusie van het onderzoek:

“Hoewel meer dan de helft van de patiënten een aanzienlijke vermindering aangaven in alcoholgebruik, is het niet mogelijk een definitieve conclusie te trekken over de effectiviteit van baclofen, gezien het feit dat het werd gecombineerd met andere psychiatrische en alcohol-behandelingen, en omdat er geen controle- of vergelijkgroep was.”

Nieuw onderzoek toont aan dat behandeling met baclofen prematuur is

Alhoewel Frankrijk de medicatie al sinds 2014 gebruikt voor alcoholische patiënten, waarschuwt het laatste onderzoek naar baclofen, dat dit jaar is uitgevoerd aan de Universiteit van Amsterdam, dat het voorschrijven van baclofen voorbarig is en moet worden heroverwogen .

Het onderzoek volgde 151 mensen met alcoholisme. Sommigen kregen placebo’s voorgeschreven en sommigen kregen baclofen, de dosis werd langzaam verhoogd tijdens de 16 weken durende proef. Alle proefpersonen werden behandeld met psychotherapie. En de resultaten?

“Samen gaven deze onderzoeken aan dat baclofen net zo effectief kan zijn als psychosociale zorg, maar het lijkt er niet op dat het de effectiviteit verder verbetert. Dit betekent dat wij misschien verder onderzoek moeten uitvoeren naar de effectiviteit van baclofen voordat wij het voor gebruik kunnen aanraden. Bijvoorbeeld, het kan wellicht een subgroep van alcohol-afhankelijke patiënten helpen die niet reageren op psychosociale behandeling.”

Hetzelfde team aan de Universiteit van Amsterdam is  van plan om hun onderzoek met groepen alcoholisten die niet hebben gereageerd op traditionele verslavingszorg met hoge dosissen baclofen door te zetten om de doeltreffendheid verder te bestuderen. Echter, om effectief te kunnen zijn geloven onderzoekers dat deelnemers 330 mg per dag nodig hebben – meer dan 4 maal de aanbevolen dagelijkse dosis, wat een verhoogd risico op schadelijke bijwerkingen kan veroorzaken.

Bijwerkingen van baclofen

Bijwerkingen van baclofen kunnen zeer onplezierig zijn en zelfs ondraaglijk voor vele gebruikers. Bijwerkingen omvatten:

 • Toevallen of convulsies
 • Verwarring
 • Hallucinaties
 • Onregelmatige hartslag
 • Slaperigheid
 • Duizeligheid
 • Zwakte
 • Moe of vermoeid gevoel
 • Hoofdpijn
 • Slaapproblemen
 • Misselijkheid
 • Constipatie

Ernstige ontwenningsverschijnselen zoals toevallen of hallucinaties kunnen optreden wanneer de medicatie wordt stopgezet

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Effectieve behandeling voor alcoholisme bij The Cabin Netherlands

Todat meer onderzoek is gedaan naar de doeltreffendheid van baclofen voor het behandelen van alcoholisme, blijft de meest succesvolle methode voor de behandeling van een verslaving psychotherapie, vooral in combinatie met andere vormen van aanvullende therapieën.

Bij de faciliteit The Cabin Nederland Chiang Mai combineren wij traditionele begeleidingsmethoden met onze eigen 3 Kringen en verschillende holistische therapieën, waaronder mindfulnesstherapie en fysieke fitness. Wij hebben duizenden mensen geholpen om zich los te maken van alcoholisme en drugsverslaving met onze unieke en effectieve stijl van behandeling, vergemakkelijkt door in het Westen getrainde begeleiders en toonaangevend medisch en ondersteunend personeel uit Thailand. Onze luxe faciliteit, gelegen in het noorden van Thailand, biedt een afgelegen en privé-resortachtige omgeving waarin herstel van verslaving mogelijk is.

Hulp voor alcoholisme en verslaving zoeken

Verslaving is een progressieve ziekte, wat betekent dat het, indien niet behandeld, in de loop der tijd alleen maar erger wordt. Als jij of iemand die jij kent worstelt met alcoholisme of drugsverslaving, is het belangrijk dat jij zo snel mogelijk professionele hulp zoekt. Hoe sneller een verslaafde begint met een behandeling, hoe groter de kans op succes bij herstel.

Neem vandaag contact met ons op om met onze opnamebegeleiders te spreken om meer te weten te komen over hoe wij jou of jouw geliefde terug op het juiste pad kunnen zetten.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.