10 redenen waarom stoppen met drugs en alcohol iets om naar uit te kijken is

Nerveus zijn over herstel na een verslaving komt veel voor. Tenslotte zal jouw leven aanzienlijk veranderen. Het goede nieuws is dat het wordt veranderd op een manier die beter is dan je je maar zou kunnen voorstellen. Deze lijst zal jou verrassen met hetgeen dat voor je in het verschiet ligt!

10 redenen waarom stoppen met drugs en alcohol iets om naar uit te kijken is

Sharelines

  • Middelen hebben niet langer de regering over jouw leven.
  • Vreugde en dankbaarheid komen met gemak, en 9 andere reden waarom nuchterheid geweldig is.

Voor vele verslaafden die nog maar net beginnen of nog aan hun reis door verslavingsherstel heen moeten, kan het eindresultaat beangstigend lijken. Het is vaak moeilijk om je een leven zonder drugs en alcohol voor te stellen, wanneer deze zich zo diep geworteld hebben in jouw levensstijl. Echter, herstel is iets dat moet worden gevierd, want naast het fysiek nuchter worden,zijn er nog zoveel dingen die gebeuren tijdens het herstel.

Om je alvast op te winden over je herstelavontuur, hebben we een lijst gemaakt met de tien meest voorkomende ‘bijwerkingen’ van nuchterheid waar je alvast naar kunt uitkijken.

1. Middelen hebben niet langer de controle over jouw leven.

Voor zo’n lange tijd hadden drugs en alcohol de controle over jouw leven. Dat voortdurende gevecht om in controle te blijven van jouw middelenmisbruik is iets waar je je geen zorgen meer over hoeft te maken. Je hoeft geen tijd meer te verspillen met denken aan je volgende drankje of drug. Er is een gevoel van opluchting dat gepaard gaat met nuchter worden dat onbeschrijfbaar is, een gevoel dat de kettingen die jou vasthielden met jouw verslaving zijn verwijderd en jij weer vrij bent.

2. Je wordt eindelijk wakker.

Er zijn veel gevoelens die gepaard gaan met verslaving, zoals schaamte, schuld en wanhoop, welke worden gemaskeerd door drugs of alcohol en leiden tot een gevoel van afzondering van de wereld en de mensen om jou heen. Deze gevoelens verdwijnen misschien niet direct, maar dat zullen ze wel, in de loop der tijd. En je kunt ernaar uitkijken om je wakkerder te voelen en meer verbonden met iedereen en alles om jou heen. Je zult een passie voor leven ervaren die je was verloren aan de verslaving.

3. Je kunt de persoon worden die je had moeten zijn.

In plaats van in een wazige realiteit te leven, biedt verslavingsherstel jou de mogelijkheid om meer te leren over jezelf en om elke dag in een positieve richting te groeien. Dit is het beste moment om te beginnen jezelf opnieuw te leren kennen, en om te werken aan het worden van de best mogelijke versie van jezelf.

Tager stoffer over i dit liv?

4. Jouw vrienden en familie kunnen daadwerkelijk van jou op aan.

In de diepte van verslaving wordt verantwoordelijkheid naast je neer gelegd om ruimte te maken voor “belonende” activiteiten zoals drinken of drugs nemen. De kans is groot dat je niet de beste zoon/dochter, ouder, vriend, echtgeno(o)t(e) of college was die je had kunnen zijn. Verslavingsherstel biedt jou de kans om deze gebroken of beschadigde relaties opnieuw op te bouwen en om iemand te worden waar jouw geliefden echt van op kunnen vertrouwen. Relaties die worden gebouwd tijdens herstel zijn vaak het meest lonend omdat ze zijn gebouwd op eerlijkheid, vertrouwen en nederigheid.

5. Je wordt geregeerd door jouw ziel in plaats van je ego.

Het ego regeert de acties van een verslaafde, waarbij directe bevrediging wordt gezocht bij elke mogelijkheid. Helaas leidt dit tot ellende op de lange termijn, en een dagelijks gevecht met de ups en downs van verslaving. Nuchterheid biedt de mogelijkheid om je opnieuw te verbinden met je ziel en om het te voeden met spirituele energie in plaats van middelen, wat langdurige, positieve effecten heeft. Je kunt je richten op het grote geheel en je kunt elke dag acties ondernemen die jouw toekomst op een positieve manier beïnvloeden.

6. Vreugde en dankbaarheid komen met gemak.

Hoe meer je leert over jezelf en groeit, en hoe meer je jezelf opent naar spirituele energie, hoe meer je op een natuurlijke manier op een dagelijkse basis vreugde en dankbaarheid zult ervaren – beide emoties zijn vrijwel volledig afwezig tijdens een verslaving. Tijdens een verslaving wordt geluk vaak gecreëerd door middelenmisbruik. Het is oppervlakkig en verdwijnt snel. Hoe langer je voor jezelf zorgt en werkt tijdens herstel, hoe gelukkiger en dankbaarder je je elke dag zult voelen.

7. Je leert betere manieren om met het leven om te gaan.

Voor iedereen kan het leven soms aanvoelen alsof je een bordspel speelt zonder de regels te lezen. Je denkt wat je denkt dat goed is en hoopt er het beste van. Het kan echter overweldigend zijn, en het is vaak in deze tijden dat verslaafden aan hun reis naar verslaving beginnen – waarbij middelen worden gebruikt om hun gevoelens van verwarring, ongerustheid of angst worden verdoofd. Verslavingsherstel leert jou betere manieren om met levenssituaties om te gaan waardoor je alert blijft, en het stuurt je in een meer positieve richting. Dat wil niet zeggen dat het leven niet af en toe nog steeds verwarrend of eng kan zijn, maar met een nuchtere geest en de juiste middelen die je helpt geleerd tijdens verslavingszorg zul je ontdekken dat je veel beter over een hobbelige weg kunt navigeren.

8.  Je krijgt meer terug dan je verliest.

Je bent drugs en alcohol dan wel kwijtgeraakt, maar je krijgt een nieuwe waardering voor het leven erbij. Je wordt een sterkere versie van jezelf. Je zult nieuwe of oude hobby’s vinden die jou interesseren. Je zult leren om nee te zeggen tegen activiteiten die je niet wilt doen, en om je te richten op wat jou echt gelukkig maakt. Je krijgt de mogelijkheid om jouw leven te leven zoals jij wilt, in plaats van je laten meeslepen. En dat is iets om dankbaar voor te zijn.

9. Nuchter zijn is cool.

Je zult gauw ontdekken dat nuchterheid eigenlijk best wel cool is.  Vrienden, familie en collega’s zullen opnieuw respect voor jouw gezondere versie van jezelf krijgen en doen wat nodig is om een sterk, gezond, gelukkig en zelfverzekerd persoon te worden. En je kunt trots zijn op het feit dat je je niet langer hoeft te verschuilen achter drugs of alcohol om het leven aan te kunnen en het naar je zin te hebben.

Zoek Nu Hulp

10. Herstel is een volledige transformatie.

Van gevoelens van hopeloosheid tot hoopvol, van platzak, uitgeput en ellendig zijn tot financieel zeker, vol energie en vrolijk – je zult je een herboren persoon voelen in de beste zin mogelijk. Je zult je optimistisch voelen over de toekomst en meer en meer zelfvertrouwen krijgen met elke dag die passeert.

Ja, verslavingsherstel is een lange en kronkelende reis, en het zal niet altijd gemakkelijk zijn. Maar als het betekent dat je de mogelijkheid hebt om de hierboven genoemde veranderingen te ervaren in je leven, kun je er zeker van zijn dat het het zeker waard zal zijn!

Zoek vandaag nog hulp voor jouw verslaving

Verslaving is een chronische ziekte, wat betekent dat het alleen slechter wordt als het niet wordt behandeld. Als jij of een geliefde worstelt met een verslaving, is het belangrijk om direct hulp te zoeken. Neem vandaag contact op om te kijken hoe wij jouw leven kunnen veranderen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.