6 Tekenen Dat Jouw Kind Een Drugs – of Alcoholverslaving Verbergt

Maak jij je zorgen dat jouw kind misschien een drugs- of alcoholverslaving verborgen houdt? Vroeg ingrijpen is uiterst belangrijk, maar het is niet altijd gemakkelijk om te weten waar je naar moet uitkijken. Hier volgen enkele van de belangrijkste waarschuwingssignalen om naar uit te kijken.

6 Tekenen Dat Jouw Kind Een Drugs - of Alcoholverslaving Verbergt

Sharelines

  • Als jouw kind ongewoon stil is geworden, nors, depressief of moe, dit kan een teken zijn van problemen – en drugs- of alcoholgebruik kunnen er hier een van zijn.
  • Zo let je op waarschuwingssignalen bij jouw kind die kunnen duiden op alcoholmisbruik.

Relaties met ouders en familie staan vaak onder druk tijdens de jongvolwassen jaren, en dit kan het moeilijk maken voor ouders om te weten of jouw kinderen problemen hebben met bijvoorbeeld een verslaving. Om deze reden is het nog belangrijker voor ouders om uit te kijken naar waarschuwingssignalen die kunnen duiden op drugs- of alcoholverslaving.

Hoewel het verdenken van jouw kind dat misschien drugs- of alcohol gebruikt uiterst zorgelijk is, is het belangrijk om te onthouden dat je niet gelijk conclusies trekt. Daarom sommen wij enkele veelbetekenende tekens op die erop kunnen wijzen dat jouw tiener verslaafd raakt aan een middel – maar het is belangrijk om te begrijpen dat geen enkele hiervan definitief is.

1. Veranderingen in uiterlijk

Hoewel een verandering in uiterlijk niet altijd een teken van drugsgebruik is bij tieners en jongvolwassenen, kan het zeker een sterke indicator zijn van een verslaving. In het bijzonder moet een verminderde persoonlijke hygiëne en netheid gezien worden als een waarschuwing.

Naarmate de verslaving grip krijgt, beginnen de prioriteiten van een persoon te verschuiven om ruimte te maken voor nieuwe gewoontes geassocieerd met het middel. Voor veel verslaafde tieners zijn de persoonlijke verzorgingsrituelen de eerste die worden opgegeven.

2. Veranderingen in relaties

Naarmate de gewoonten en prioriteiten van verslaafde tieners beginnen te veranderen, beginnen ook de relaties te veranderen. Ze kunnen deel uitmaken van een nieuwe groep mensen – vaak een groep die het gebruik van drugs of alcohol mogelijk maakt of stimuleert. Oude vrienden die zich niet bezighouden met (of het niet eens zijn met) het middelenmisbruik kunnen aan de kant geschoven worden – ofwel met opzet of als gevolg van het gebruik.

Relaties thuis lopen ook vaak een deuk op. Als jouw kind zich steeds meer terugtrekt of vijandiger wordt, kan dit een teken zijn van tienerverslaving. Natuurlijk kan het ook een signaal zijn van een hele hoop andere veranderingen – alles variërend van hormonale veranderingen tot sociale problemen – dus dit moet alleen worden overwogen samen met andere tekenen en symptomen van verslaving.

3. Humeurveranderingen

De hoogte- en laagtepunten van middelengebruik leiden tot humeurveranderingen. Dit wordt vaak versterkt bij jonge mensen, velen van wie al gevoelig zijn voor zwaarmoedigheid en emotioneel geladen reacties. Als jouw kind ongewoon stil is geworden, nors, depressief of moe, kan dit een teken zijn van verschillende problemen – en drugs- of alcoholgebruik horen hierbij.

Het kan lastig zijn voor ouders om de bron van humeurschommelingen te bepalen bij hun tiener of jongvolwassen kinderen. Daarom is het belangrijk om te proberen op een open manier met ze te communiceren. Humeurschommelingen zijn meestal een teken van stress of angst op school of met een relatie, maar ze kunnen ook duiden op drugs- of alcoholmisbruik.

Discuss How to Help Your Loved One with an Addiction Expert

4. Problemen op school

Wanneer een jong persoon verslaafd is aan drugs of alcohol, moeten alle voorgaande prioriteiten aan de kant geschoven worden om ruimte te maken voor dit nieuwe middel. Voor oudere mensen leidt een verslaving vaak naar problemen op het werk. Maar voor jongvolwassenen kan een plotselinge daling in academische prestaties alarmerend zijn.

De cijfers van een student dat aan drugs is verslaafd zullen bijna zeker zakken. Spijbelen of een verhoogd aantal verzuimdagen kan ook voorkomen. Dit is een probleem dat zo snel mogelijk moet worden behandeld. Als je je kind ervan verdenkt met drugs of alcohol te zijn begonnen, ga dan zo snel mogelijk in gesprek met een vertrouwde leraar of begeleidingsadviseur op school, liever dan wachten op het volgende rapport.

5. Verdwijning van geld of waardevolle bezitten

Mensen die nog thuis wonen zijn afhankelijk van hun families voor financiële ondersteuning en dit kan voor duidelijke conflicten zorgen wanneer drugs of alcohol in het spel komen. Middelen zoals deze zijn duur – vooral voor iemand zonder vast inkomen. Maar uiteraard weten ze dat hun ouders achterdochtig kunnen worden als ze specifiek op regelmatige basis om meer geld gaan vragen.

Met dat in gedachten kunnen sommige mensen op zoek gaan naar andere manieren om aan drugs of alcohol te komen. Het kan zijn dat ze enkele van hun bezittingen verkopen, of zelfs dat van familieleden. Als geld of waardevolle bezittingen in huis op mysterieuze manier beginnen te verdwijnen, kan dit een signaal zijn dat jouw kind een drugs- of alcoholverslaving verborgen houdt.

Understanding Addiction

6. Ongebruikelijke geurtjes

Dit is een van de meer vanzelfsprekende tekenen van tienerdrugsgebruik, maar nog steeds het moeite van vermelden waard. Drugs die worden gerookt – zoals marihuana, methamfetamine en crack cocaïne – hebben allemaal hun eigen aparte geuren. Hoewel het niet waarschijnlijk is dat de tiener deze rookt op een plek waar ouders dit kunnen ruiken en hem of haar op heterdaad kunnen betrappen, kan de geur nog blijven hangen na het roken.

De kleding kan ook ruiken naar rook. Bovendien, als jouw kind autorijdt, is er kans dat hij of zij ook in de auto rookt, en daar zal de geur waarschijnlijk nog sterker zijn. Overmatig gebruik van luchtverfrissers, kauwgom en pepermuntjes kunnen ook worden gebruikt om de geur te maskeren – vaak zonder succes.

Hoe om te gaan met verslaving aan drugs en alcohol bij tieners en jongvolwassenen

Als het duidelijk wordt dat jouw kind verslaafd is geraakt aan drugs of alcohol, is het belangrijk om zo spoedig mogelijk hulp te zoeken. Onthoud dat boosheid en straf het probleem niet zullen oplossen. Verslaving bij tieners is een complex probleem dat gespecialiseerde verzorging en aandacht vereist.

Het team van The Cabin Edge kunnen hierbij helpen. Wij werken met een ambulante verslavingszorg-behandelingsprogramma dat speciaal is ontworpen voor jongeren. Wij kunnen jouw kind voorzien van de behandeling die hij of zij nodig heeft in een constructieve en ondersteunende omgeving.  Neem vandaag nog contact met ons op  voor meer informatie.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.