De Weetjes over Nieuwe Synthetische Drugs

Nieuwe synthetische drugs blijken grotendeels onvoorspelbaar en extreem gevaarlijk te zijn, en zijn verantwoordelijk voor enorme aantallen van overdosis wereldwijd. Echter, deze gevaarlijke drugs zijn een nieuwe norm geworden, en omdat wetshandhavers moeite hebben met het bijbenen van de alsmaar veranderende formules, blijven er velen legaal.

De weetjes over nieuwe synthetische drugs

Sharelines

  • Flakka, Spice en meer: synthetische drugs uitgelegd.
  • Wat zijn ‘badzouten’ precies?

Deze drugs worden vaak per ongeluk genomen, omdat gebruikers wordt doen geloven dat ze iets anders nemen.  De synthetische drug is gemaskeerd als het origineel; ze zijn vrijwel identiek worden verkocht onder dezelfde naam.    Met de plotselinge stijging in deze levensbedreigende middelen, is er geen informatie beschikbaar, maar weinig duidelijke antwoorden. Hier zetten wij de feiten die je moet kennen over nieuwe synthetische drugs op een rijtje.

Wat zijn synthetische drugs, oftewel designer drugs?

Synthetische drugs zijn chemische vervangingen voor natuurlijk voorkomende drugs die in een laboratorium zijn gemaakt.  Er zijn zowel synthetische als semi-synthetische drugs. Deze nieuwere, door mensen gemaakte middelen bekend als nieuwe psychoactieve middelen (NPM) zijn vaak sterker en minder voorspelbaar dan wat we vaak denken van ‘traditionele’ harddrugs.  De chemische structuur is zo verschillend dat ze vaak moeilijk te classificeren of onwettig te verklaren zijn, en er is slechts een beperkte hoeveelheid informatie over de gezondheidseffecten op de lange termijn, alhoewel het aantal overdosissen duidelijk aantoont dat zij uiterst onstabiel en gevaarlijk zijn.

Hieronder volgen zes hoofdcategorieën van synthetische drugs.

Tager stoffer over i dit liv?

Synthetische cannabinoïden (K2, Spice)

Dit plantaardige materiaal besproeid met chemische stoffen uit een laboratorium moeten de effecten van marihuana nadoen. Synthetisch cannabis, ook bekend als ‘syncanns’, wordt vaak verkocht onder de naam K2 en Spice, en de effecten zijn helemaal niet hetzelfde als die van marihuana.  In werkelijkheid zeggen sommige experts dat de impact tot 100 keer sterker kan zijn dan dat van echte cannabis, waarbij gebruikers van kunstmatige marihuana meldingen doen van ervaringen met extreme angst, hallucinaties, verwarring en paranoia.

Synthetische cannabinoïden hebben een extreem hoog risico en kunnen leiden tot aanvallen, hartaanvallen en psychoses. In 2009 werden zij gelinkt aan ongeveer 1000 doden in alleen al de Verenigde Staten en in 2010 was synthetische marihuana verantwoordelijk voor 11.000 gevallen van mensen die naar de spoedeisend hulp moesten. De drug die wordt verkocht onder onschuldige gedaanten zoals ‘magisch plantenvoedsel’ of ‘bamboestokken’ is breed beschikbaar bij headshops en buurtwinkels in sommige landen terwijl drugstoezichthouders moeite hebben met het aanpakken van een wetgeving om het probleem aan te pakken.

Synthetische euforische stimulerende middelen en empathogens (‘badzouten’)

Deze amfetamine-achtige drugs hebben effecten vergelijkbaar met cocaïne, ecstasy en methamfetamine. Vervangende stimulerende middelen empathogens worden meestal ‘badzouten’ genoemd en hebben benamingen als Flakka, Gravel, Mephedrone (bekend als MCAT of ‘meow meow’ en Methylone. Deze drugs zijn, nogmaals, aanzienlijk sterker en gevaarlijker dan de middelen die zij moeten nabootsen.

De angstaanjagende bijwerkingen van badzouten zijn onder andere intense ontwenningsverschijnselen, gepaard met extreme angst en depressie, langere periodes van waakzaamheid, gewelddadige uitbarstingen en psychotische episodes, met meldingen van gebruikers die maar al te vaak omschrijvingen hebben als “bijna mentale instorting”.

Veel van deze drugs zijn vrij verkrijgbaar en worden legaal verkocht bij bijvoorbeeld buurtwinkels en benzinestations.

Vervangende opioïden (fentanyl, carfentanil)

Vervangende opioïden zijn gemaakt om de highs van drugs zoals heroïne, codeïne, morfine en opium te stimuleren. Ze zijn verkrijgbaar in tientallen verschillende vormen met net zo verschillende namen.  De meest populaire vormen van vervangende opioïden zijn fentanyl, carfentanil en U-47700.  Als zeer krachtige synthetische opioïden hebben zij duizenden doden veroorzaakt als gevolg van een overdosis.  Vaak heeft de gebruiker er geen idee van dat hij of zij een andere drug neemt dan hetgeen dat hij of zij van plan is om in te nemen.

Carfentanil is een verdovingsmiddel voor elefanten; fentanyl is een pijnstiller voor terminaal zieke kankerpatiënten. Beide worden vaak verkocht als heroïne, en heroïnebatches worden vaak gedeeltelijk vervangen met fentanyl, hoewel is gemeld dat deze synthetische drugs duizenden malen sterker zijn.  Dit heeft geresulteerd in talloze gevallen van een overdosis van pandemische proporties in bijvoorbeeld Californië en British Columbia.

New designer psychedelica (NBOMe, ‘Smiles’)

New designer psychedelica zijn bedoeld om de effecten van meer ‘traditionele’ psychedelica na te bootsen, zoals LSD, DMT en magische paddenstoelen. Populaire designer psychedelica worden NBMOMes (N-bomb) en 2C-I (‘smiles’) genoemd. Dit zijn zeer giftige drugs die een fatale overdosis kunnen veroorzaken. De recente trend met designer psychedelica is om ze te combineren met stimulanten of ‘uppers’.  Stimulerende middelen bevatten hun eigen reeks negatieve bijwerkingen zoals uitdroging, beroerte en hartaanval. Het mengen van psychedelica met een stimulerend middel combineert niet alleen de risicofactoren voor beide drugs, maar zorgt ook voor een hoop nieuwe bedreigingen voor geest en lichaam.

New Manufactured Dissociatives (MXP, Diphenidine)

Dissociatieve drugs zorgen ervoor dat de gebruiker losraakt van zijn omgeving en zichzelf door licht, geluid en bewegingen te vervormen. Twee veel voorkomende dissociatieve drugs zijn ketamine en PCP. Nieuwere en nog schadelijkere dissociatieve drugs zijn gemaakt onder de namen Methoxeatamine, MXE, MXP en Diphenidine. Deze recente synthetische drugs zijn bedoeld om te fungeren als vervanging voor ketamine en PCP met langere en intensievere effecten. Er is maar heel weinig bekend over methoxetamine en andere nauw verwante drugs omdat onderzoekers nog steed sproberen de effecten te begrijpen.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

New designer sedativa (etizolam, flubromazolam)

Deze nieuwe sedativa zijn bedoeld om de impact van typische sedativa zoals valium, xanax en andere benzodiazepines, ofwel ‘benzo’s’, te simuleren. Populaire designer sedative vertragen de hersenactiviteit, waardoor een ontspannend effect wordt gegeven aan de gebruiker. New designer sedativa worden etizolam en flubromazolam genoemd. Er is weinig onderzoek over gedaan, maar we weten dat ze vergelijkbaar zijn met andere benzo’s, waardoor ze zeer verslavend zijn en gebruikers een aanval of coma riskeren.

De toekomst van synthetische drugs

De toekomst van synthetische drugs is een reden tot zorg. Naarmate de technologie vordert, geldt dit ook voor de mogelijkheid voor meer designer drugs om te worden gefabriceerd. Hun gelijkenis aan het middel dat zij moeten nabootsen neemt af naarmate ze steeds krachtiger en dodelijker worden.

Een synthetische drugsverslaving is zeer serieus en vereist de hulp van verslavingsprofessionals om te stoppen met gebruiken. Als jij of iemand die jij kent worstelt met een verslaving aan synthetische drug, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.