Xanax en alcohol, de dodelijke combinatie

Alcohol is een van de meest misbruikte middelen op deze planeet en Xanax, of wel alprazolam, ligt niet ver achter. Wat de meeste mensen niet weten, is dat het combineren van de twee fataal kan zijn – en dit is waarom.

Xanax en alcohol, de dodelijke combinatie

Sharelines

 • De combinatie van Xanax en alcohol kan dodelijk zijn. Leer hier meer over de dodelijke gevolgen.
 • De dodelijke gevolgen van het mixen van #Xanax en #Alcohol.

Als een algemene regel moet alcohol niet worden gecombineerd met medicatie, maar dit geldt vooral voor Xanax, Het kan gevaarlijk zijn om alcohol en Xanax te combineren, omdat zij beide het centrale zenuwstelsel onderdrukken; dit houdt in dat ze allebei de activiteit in de hersenen vertragen en daarom grotere effecten veroorzaken en zodoende, serieuzere reacties.

Hoe xanax vaak een verslaving wordt

Xanax (alprazolam) is een soort benzodiazepine dat vaak wordt voorgeschreven voor generale angststoornis (GAS). Xanax was de nummer één voorgeschreven psychiatrische medicatie in de VS met 48.465.000 voorschriften in 2013, het laatste jaar waarvoor de statistieken momenteel beschikbaar zijn.

Mensen ontwikkelen zeer snel een tolerantie voor benzodiazepines (‘benzo’s’), wat betekent dat zij steeds meer van het medicijn moeten nemen om dezelfde effecten te ervaren. Zodoende zijn benzo’s zoals Xanax zeer verslavend. Met zoveel voorschriften van het drug in het hele land, is het dan geen wonder dat 60-70% van de tieners verslaafd raken aan benzo’s of andere voorgeschreven medicijnen met de medicijnkast van de familie als bron.

Tager stoffer over i dit liv?

Stijgende gevolgen van alprazolammisbruik

Van 2005 tot 2011 is het aantal opnames in de spoedeisende hulp als gevolg van Xanax in de VS verdubbeld van 57.415 naar 123.744. Helaas is dat niet verrassend, gezien het aantal voorschriften voor het medicijn elk jaar.

Xanax is een het eerste medicijn dat phychiaters voorschrijven aan patiënten met angst. En met de zeer verslavende effecten ervan, is het mogelijke risico op misbruik hoog. Omdat de meeste mensen (en overheden) zich hebben gericht op de opioïdeepidemie in de afgelopen jaren, is het misbruik van Xanax snel gestegen onder de radar. Maar Dr. Howard Mell, een arts op de spoedeisende hulp in Cleveland, Ohio, zegt dat de meest gebruikte drugscombinatie die hij tegenkomt op de SEH Xanax en alcohol is, of Xanax met voorgeschreven opiaten. Bij 81% van alle ER-gevallen, werd Xanax gemixt met een andere drug (waaronder alcohol), volgens het verslag van SAMHSA.

De gevaarlijke bijwerkingen van het mengen van alcohol met xanax

Hier volgen enkele ernstige bijwerkingen die kunnen optreden als gevolg van het combineren van alcohol en Xanax.

‘Lichte’ bijwerkingen omvatten:

 • Extreme duizeligheid
 • Abnormaal gedrag
 • Moeheid
 • Verminderde coördinatie
 • Geheugenproblemen

Meer kritische bijwerkingen omvatten:

 • Netelroos
 • Gezwollen lippen, tong of keel
 • Ernstige depressie
 • Hyperactiviteit
 • Agitatie en vijandigheid
 • Hallucinaties
 • Duizeligheid
 • Aanvallen
 • Vertraagde ademhaling en hartslag
 • Bij en buiten bewustzijn raken
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Hartstilstand
 • Overlijden

Nog een effect van het combineren van alcohol en Xanax, alhoewel dit minder voorkomt, zijn zelfmoordgedachten en helaas ook zelfmoord. In 2011 had ongeveer 11 procent van de drugs-gerelateerde zelfmoorden te maken met Xanax. Als jij of een geliefde de symptomen hierboven ervaart, moet er direct medische hulp worden gezocht.

Waarom drank en Benzo’s combineren zo slecht is

Zowel alcohol en Xanax zijn soorten kalmeringsmiddelen. En wat gebruikers naar de eerste hulp leidt, is wanneer twee sterke kalmeringsmiddelen worden gecombineerd, dit een zogenaamd synergetisch effect veroorzaakt, wat betekent dat de drugs elkaar versterken.

Zelfs het nemen van een voorgeschreven dosis Xanax tijdens het drinken van alcohol kan ernstige problemen veroorzaken, maar in veel gevallen zullen mensen een extra pil nemen wanneer ze uitgaan, of sommigen gebruiken Xanax alleen recreatief, waarbij zij de drug opzettelijk mengen met alcohol om het effect van beide drugs te versterken. Het nemen van Xanax gevolgd door enkele alcoholische drankjes zal niet alleen de effecten versterken, maar ze zullen het effect ook sneller doen optreden dan wanneer je een van hen op zichzelf gebruikt – wat nog sneller leidt tot overdosiseffecten.

En het zijn niet alleen tieners, zoals velen zouden denken, die ervoor kiezen om de dodelijke combinatie van Xanax en alcohol te gebruiken. Van 2005 tot 2011, volgens SAMHSA, is de meest waarschijnlijke leeftijdsgroep die op de EH terechtkomt als gevolg van Xanax, 25 – 34 jaar. In veel van deze gevallen lijden patiënten aan een verslaving aan Xanax, alcohol of beide – wat ervoor zorgt dat zij zonder al te veel voorzichtigheid deze drugs mengen.

Tegelijk voorkomende verslavingen en dubbele diagnose

Dubbele diagnose is een term die wordt gebruikt bij het behandelen van iemand met een tegelijk voorkomende aandoening. Met andere woorden, een persoon die lijdt aan twee afzonderlijke verslavingen, of aan een verslaving en een psychische stoornis. In het geval van Xanax- en alcoholmisbruik, veel patiënten lijden aan een angststoornis en een verslaving aan Xanax en mogelijk ook alcohol.

Bij het zoeken naar een behandeling voor Xanax- en/of alcoholverslaving is het belangrijk om een behandelcentrum te kiezen die goed is uitgerust om tegelijk voorkomende aandoeningen te behandelen. Tegelijk voorkomende aandoeningen moeten met zorg worden behandeld – waarbij wordt gezorgd dat alle aspecten van verslaving en psychische gezondheid tegelijk worden behandeld om voor succesvolle en blijvende resultaten te zorgen.

Zoek Nu Hulp

Behandeling voor een alcohol- en Benzoverslaving

Of een persoon verslaafd is aan alcohol, Xanax of beide, er zijn effectieve methoden voor het overwinnen van de verslaving voordat een potentieel levensbedreigende situatie zich voordoet. Het is zeer belangrijk om op te merken dat cold turkey stoppen met benzodiazepine zeer gevaarlijk kan zijn en moet worden gedaan onder leiding van medische professionals.

Bij The Cabin Chiang Mai hebben wij duizenden mensen geholpen los te breken van hun verslavingen en zijn wij zeer geleerd en ervaren in het behandelen van benzodiazepineverslaving (met detox onder medisch toezicht) en tegelijk voorkomende aandoeningen. Als jij of een geliefde lijdt aan een verslaving aan Xanax en/of alcohol, kunnen wij helpen! Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis, vrijblijvende beoordeling.

Onthoud: combineren is het risico NIET waard!

Hoewel de kortetermijneffecten van het combineren van alcohol en Xanax (alprazolam) een gewenste euforische staat kunnen veroorzaken, is het simpelweg het risico niet waard. Het lichaam kan de chemische infusie die plaatsvindt simpelweg niet weerstaan.

Als jij je zorgen maakt over je eigen gebruik van benzo’s en alcohol, laat een van onze ervaren begeleiders jou vandaag dan bellen om te praten over hoe wij jou de controle terug kunnen geven.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.