Alcoholisten en relaties, problemen voor de echtgeno(o)t(e)

Let op: de term ‘acoholische echtgeno(o)t(e)’ is een algemene term die wordt gebruikt voor de man, vrouw, vriendin, vriend of partner van een alcoholist.

Alcoholisten en relaties, problemen voor de echtgeno(o)t(e)

Schattingen suggereren dat een van de drie mensen een familielid dichtbij hebben alcohol misbruikt of er een verslaving aan heeft. Vaak zijn deze familieleden ook iemand’s man, vrouw, vriend of vriendin.

Het effect van alcoholisme en een relatie kunnen uiterst schadelijk, stressvol en chaotisch zijn. Leren omgaan met een alcoholist als echtgeno(o)t(e) kan rustgevend zijn en zal de lezer zich ook gemakkelijk laten voelen door te weten dat er veel andere mensen in de wereld zijn die hetzelfde ervaren.

Fysieke en psychologische problemen

De alcoholist heeft het risico om fysieke en psychologische problemen te ontwikkelen; de relatie en de levens van de mensen die betrokken zijn in het leven van de alcoholist kunnen ook aanzienlijk getroffen worden. Een alcoholistische echtgeno(o)t(e) hebben kan de familieleden risico geven op het ontwikkelen van traumatische en alsmaar voortdurende psychologische problemen.

Het gebeurt maar al te vaak dat de niet-alcoholistische echtgeno(o)t(e) voor de partner zal moeten zorgen; ze moeten misschien dagen vrijnemen voor ze om ervoor te zorgen dat hun uiterlijk goed verzorgd blijft. De alcoholistische echtgeno(o)t(e) kan excuses verzinnen of anderen rondom hen de schuld geven van zijn of haar drinkgedrag.

Als er kinderen bij betrokken zijn, komt het helaas vaak voor dat kinderen het gedrag kopiëren van de alcoholist. Vaak groeien deze kinderen op met verschillende problemen en worden zij zelf ook alcoholist.

De effecten op de relatie

Droefheid

Wanneer alcohol wordt misbruikt in een relatie, zijn er vaak gevoelens van droefheid. Relaties waarin een of beide echtgenoten alcoholist is, melden hogere niveaus van droefheid dan personen die geen relatie hebben waarin alcoholmisbruik voorkomt.

Boosheid

Het hebben van een gezonde en bevredigende relatie is sterk gerelateerd aan het vermogen van het paar om effectief te kunnen communiceren. Zwaar alcoholgebruik wordt geassocieerd met meer negatieve en vijandige communicaties, waardoor de relatie meer vatbaar is voor spanning en boosheid.

Dagelijkse verantwoordelijkheden

Het vermogen van een alcoholist om te helpen met de dagelijkse verantwoordelijkheden is sterk afgenomen. Dit onvermogen veroorzaakt meer stress en ontevredenheid voor de niet-alcoholistische echtgeno(o)t(e). Het komt vaak voor dat de relatie lijdt omdat de alcoholist niets gedaan krijgt, of niets goed doet.

Communicatieproblemen

Probleemoplossen neemt af

Paren waarin een partner een alcoholist is doen normaal minder aan probleemoplossen dan andere paren waar alcohol niet bij betrokken is. Dit komt meestal doordat zij het verlangen om hun problemen op te lossen verliezen omdat ze voelen dat de conversatie negatief wordt, en de alcoholistische echtgeno(o)t(e) geeft dan de schuld aan hen.

Negatieve communicatie

In relaties waarbij een persoon wordt verteerd door het drinken van alcohol, is de communicatie meer negatief en schadelijk; ze kunnen hun partner bekritiseren, de schuld geven of zichzelf schuldig laten voelen voor hem of haar en zijn of haar drankprobleem. Deze negatieve communicatie ontmoedigt elk soort probleemoplossende vaardigheden, open discussies en positieve aanmoediging.

Persoonlijkheidskenmerken

De persoonlijkheidskenmerken van een alcoholist kunnen ook van invloed zijn op communicatie. Dit komt doordat de echtgeno(o)t(e) onder invloed van alcohol minder bewust is, minder aangenaam, angstiger en zelfs gevoeliger.

Effecten op de hersenen

Wetenschappers geloven dat het effect van alcohol op de hersenen kan bijdragen aan de toename van negatieve communicatie in een relatie, zelfs tussen twee echtgenoten. Dit komt doordat alcohol het vermogen van de verslaafde om correct en juist te begrijpen wat de niet-alcoholistische echtgeno(o)t(e) zegt aantast. Zij kunnen dingen op een zeer negatieve manier interpreteren en als gevolg hiervan reageren zij op hun partner met negatieve emoties en worden zij verbaal agressief.

Alles en iedereen lijst

Naarmate het alcoholisme de verslaafde in zijn greep houdt, wordt het leven chaotischer en pogingen tot communicatie en andere belangrijke zaken zullen hieronder lijden; zoals financiën, intimiteit en ze kunnen zelfs hun kinderen verwaarlozen. Uiteindelijk wordt het gemakkelijker om het discussiëren van deze problemen uit de weg te gaan dan om met de stress, boosheid en negatieve emoties om te gaan welke hiermee gepaard gaan, maar op de lange termijn zal dit meer problemen veroorzaken voor de alcoholist en hun relaties.

Ondersteuning voor de familie

Alcoholisme is niet alleen een probleem dat invloed heeft op een individu. Het heeft ook een aanzienlijke invloed op families. Onderzoek toont aan dat therapie en ontmoetingen zeer gunstig zijn voor mensen die leven met een alcoholist. Groepen zoals Al-Anon zijn opgericht in heel de wereld en geweldig voor steun en advies.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.