Adderall, Amfetamine en Metamfetamine – Zijn ze Hetzelfde?

Wist je dat Adderall chemisch gezien bijna identiek is aan amfetamine en metamfetamine (ice)? De gelijkenissen reiken verder dan de chemische opmaak – deze krachtige stimulerende middelen delen enkele van dezelfde bijwerkingen en worden gezien als even gevaarlijk. Leer hier meer.

Adderall, amfetamine en metamfetamine - zijn ze hetzelfde?

Sharelines

 • Adderall vs. meth: ken jij de verschillen? De twee zijn vrijwel identiek.
 • Adderall en ice zijn niet zo verschillend van elkaar als de meeste mensen denken.

Er iseen groeiende plaag van ice in vele landen ter wereld. Vooral Australië en Hong Kong worstelen met de stijgende percentages meth-misbruik, wat duidelijk is af te leiden van de hoge aantallen mensen die behandelingen zoeken voor amfetamine-verslaving.

Terwijl deze gevaarlijke trend voortzet, moeten wij ook ons begrip van de drug ontwikkelen. Hier bespreken wij het meest belangrijke verschil tussen methamfetamine en amfetamine in hun meest bekende voorgeschreven vorm – Adderall.

Wat is amfetamine?

Amfetamine is geclassificeerd als stimulerend middel. Het is van invloed op het centrale zenuwstelsel door bepaalde receptoren te activeren en de activiteit van verschillende neurotransmitters te verhogen. De belangrijkste neurotransmitters worden getroffen door amfetamine en norepinefrine en dopamine. De impact van amfetamine op deze hersenchemicaliën veroorzaakt reacties zoals:

 • Verhoogde alertheid, concentratie en bezorgdheid
 • Euforie en grandiositeit
 • Verhoogde hartslag

Hoewel deze misschien de meer gezochte effecten van amfetamine zijn, brengt de drug ook vele negatieve bijwerkingen met zich mee, waaronder:

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid en overgeven
 • Rusteloosheid, agitatie en boosheid
 • Slapeloosheid
 • Verlies van eetlust
 • Verminderd libido
 • Pijnlijke urinatie
 • Hallucinaties
 • Trillingen
 • Ongewoon gedrag

Dit is geen volledige lijst van de bijwerkingen; echter, het zijn de vaker voorkomende negatieve impacten. Omdat amfetamine een sleutelingrediënt is in zowel Adderall en metamfetamine – delen alle drie van deze drugs de bovengenoemde bijwerkingen op verschillende niveaus.

Denk jij dat je een pil nodig hebt om een test te doorstaan?

Amfetamine vs. Adderall

Amfetamine werd in 1934 voor het eerst geïntroduceerd en medicinaal gebruikt als decongestivum. (Decongestiva zoals Sudafed worden ook vaak gebruikr om meth mee te maken via de ‘shake and bake’-methode, een vereenvoudigd proces dat deels verantwoordelijk is voor de wijdverspreide beschikbaarheid wereldwijd.)

In de afgelopen jaren, naarmate wetenschappers de drug steeds beter begrijpen, werd het voorgeschreven om andere aandoeningen te behandelen, zoals narcolepsie en obesitas. De prestatieverbeterende effecten van amfetamine leidden er uiteindelijk toe dat het werd gebruikt als behandeling voor ADD en ADHD. Het bestaat in de vorm van Adderall, Ritalin, Concerta en andere soortgelijke medicaties.

Adderall en andere ADD/ADHD-medicatie combineren amfetamine met dextroamfetamine, nog een lid van de familie van stimulerende middelen. Samen creëren zij een mentale omgeving dat voor een verhoogde concentratie en prestaties zorgt voor degenen met bovengemiddelde problemen om gefocust te blijven.

Maar over de jaren blijken degenen met ADD en ADHD slechts een relatief klein percentage uit te maken van de gebruikers van Adderall. De meerderheid van mensen die Adderall nemen hebben geen voorschrift; het zijn studenten, atleten, nachtdienstwerkers en iedereen die een boost in waakzaamheid en focus wil uit Adderall en soortgelijke ‘smartdrugs’. Maar omdat Adderall effecten heeft die lijken op die van metamfetamine, is de kans op gewoonte net zo aanwezig en daarom net zo gevaarlijk.

Het verschil tussen Adderall en Ice

Simpel gezegd is metamfetamine, of ice, een veel intensere versie van Adderall. Chemisch gezien ziet Adderall er vrij identiek uit aan meth. Sterker nog, Adderall en ice zijn bijna identiek, waarbij ice slechts een eenvoudige methylgroep heeft in de samenstelling.

Het verschil tussen Adderall en Ice

Echter, dit kleine chemische verschil vertaalt zich naar een aanzienlijk verschil in de snelheid en intensiteit waarmee het interageert met de hersenen en, daarom, hoe het gebruik wordt gezien door de maatschappij.

Metamfetamine passeert de bloed-hersenbarrière zeer snel, wat een sterkere high produceert dan Adderall. De snelheid waarmee meth de hersenen ‘raakt’ is ook de reden dat het wordt gezien als meer verslavend en vooral gevaarlijk. De voorheen gemelde bijwerkingen voor amfetamine worden versterkt voor ice. Metamfetamine, in tegenstelling tot Adderall, is niet gesanctioneerd voor enig medisch gebruik.

De stigmatisatie van metamfetamineverslaving

De discussie amfetamine versus metamfetamine is het perfecte voorbeeld van hoe de maatschappij selectief is over het kiezen tussen welke drug afgekraakt moet worden, en nog erger, wie er wordt gestigmatiseerd. Hoewel beide drugs uiterst soortgelijk zijn, wordt amfetamine op voorschrift gezien als veilig, terwijl de andere wordt gezien als een vieze en gevaarlijke drug.

Hoewel Adderall wordt goedgekeurd voor gebruik bij kinderen al vanaf drie jaar oud, veroorzaakt meth voortdurend hysterie met videos van meth-psychose, documentaires over de groeiende epidemie en ‘voor en na meth’-fotovergelijkingen.

In werkelijkheid zijn ze beide gevaarlijk en hebben ze potentie voor verslaving. Het is mogelijk voor een persoon om ice te proberen in hun leven en niet verslaafd te raken. Omgekeerd kan men ook Adderall misbruiken en een hoog risico hebben op verslaving. Alleen omdat het middel legaal is, wil niet zeggen dat het veilig is en het betekent zeker niet dat het niet verslavend is.

Verslavingsbehandeling In Paradise

Behandeling voor amfetamineverslaving

Er zijn verschillende verschillen tussen Adderall en ice, maar het feit is dat zij allebei leiden tot verslaving.

Bij The Cabin Chiang Mai zijn onze medewerkers zeer gespecialiseerd en ervaren voor de behandeling van een aantal verslavingen, waaronder verslavingen aan amfetamine in alle vormen.

Onze resort-achtige faciliteit is de perfecte plek om te herstellen van een verslaving, en onze Recovery Zones-behandelmethode heeft een voltooiingspercentage van maar liefst 96%. Als jouw geliefde worstelt met een verslaving aan een van deze stimulanten, kunnen wij helpen. Neem vandaag nog contact met ons op.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.