Alcohol en kanker: De 7 dodelijke vormen van kanker gerelateerd aan alcoholmisbruik

Alcoholische dranken worden door de IARC geclassificeerd als groep 1 kankerverwekkende stoffen en worden aangehaald als de oorzaak van zeven dodelijke vormen van kanker. Echter, stoppen met drinken of nuchter blijven kan je risico enorm verlagen. The Cabin Nederland verkent de verbanden tussen alcohol en kanker en biedt advies, behandeling en ondersteuning.

De 7 dodelijke vormen van kanker gerelateerd aan alcoholmisbruik

Sharelines

  • Alcohol drinken verhoogt het risico op 7 vormen van kanker, waaronder borstkanker, leverkanker en darmkanker. The Cabin Nederland onthult de schokkende feiten over alcohol en kanker. Word geen statistiek; neem vandaag nog contact met ons op voor hulp en alcoholverslavingszorg. #TheCabin #TheCabinNederland #alcohol #kanker #alcoholverslaving
  • Maak je je zorgen om alcohol en kanker? Alcoholmisbruik kan het risico op 7 dodelijke vormen van kanker, waaronder darm-, lever-, mond- en borstkanker, verhogen. Echter, met de professionele hulp van The Cabin Nederland kun je een alcoholverslaving verslaan. #kanker #alcoholrehabilitatie #alcohol

Alcohol en kanker – ben jij getroffen?

Heb je ooit echt nagedacht over alcohol en kanker? Denk je dat jij gevaar loopt? Tot recentelijk dachten veel mensen dat een matige alcoholconsumptie het risico op de ontwikkeling van kanker verlaagt. Echter, studies hebben nu aangetoond dat deze beweringen zeer onjuist zijn. De waarheid is dat niemand kan voorspellen hoe hun lichaam zal reageren op de kankerverwekkende stoffen in alcohol. Iedereen loopt mogelijk gevaar omdat zelfs het drinken van zeer kleine hoeveelheden de ontwikkeling van kankerverwekkende stoffen kan activeren.

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (afgekort IARC in het Engels) classificeert alle alcoholische dranken als kankerverwekkende stoffen van groep 1 en noemt alcohol als een belangrijke factor bij de ontwikkeling van zeven soorten kanker: oesofagus, borst, lever, mond, colorectum, strottenhoofd en keel. Er wordt ook gedacht dat alcohol een bijdragende factor is in vele gevallen van alvleesklierkanker.

Op welke manier draagt alcohol bij aan het risico op kanker?

Alcohol verhoogt op vele manieren het risico op de ontwikkeling van kanker. Bijvoorbeeld, je lichaam metaboliseert of breekt de ethanol in alcoholische dranken af in een giftige chemische stof en mogelijk menselijk carcinogeen (kankerverwekkende stof), acetaldehyde genaamd, dat DNA en vitale eiwitten kan beschadigen. Het genereert ook chemisch reactieve zuurstofrijke moleculen die DNA, lipiden en vetten beschadigen. Dit beperkt op zijn beurt het vermogen van het lichaam om bepaalde voedingsstoffen zoals vitamine A, B-complexvitamines, vitamine C en folaten te absorberen en verhoogt daarom het risico op het krijgen van bepaalde soorten kanker.

Echter, je hoeft je niet over te geven aan de zorg om alcohol en kanker. Door mee te doen aan een alcoholbehandelprogramma kun je je kans op gezond en kankervrij blijven enorm verhogen.

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

De 7 dodelijke alcohol-gerelateerde vormen van kanker

Uit rapporten van het National Toxicology Program van de  US Department of Health and Human Services blijkt dat het risico op het ontwikkelen van kanker in de loop van de tijd toeneemt. Dit betekent dat hoe langer je drinkt, hoe groter de kans op het krijgen van alcohol-gerelateerde kanker. Alhoewel alcoholmisbruik elke vorm van kanker kan veroorzaken, wordt het het meest in verband gebracht met 7 vormen: mond, strottenhoofd, slokdarm, keelholte, borst, lever en colorectum.

Borstkanker

Het verband tussen alcohol en kanker wordt soms over het hoofd gezien, met name in het geval van borstkanker, waarvan veel mensen nog steeds geloven dat het genetisch is. Hoewel het relatief zeldzaam is bij mannen, is het in het Verenigd Koninkrijk de meest voorkomende vorm van kanker: een op de acht vrouwen ontwikkelt mogelijk borstkanker in haar leven. Slechts een op de drie van deze vrouwen draagt de genen die verbonden zijn aan deze dodelijke ziekte. Er is een veel grotere kans dat het risico op het ontwikkelen van borstkanker verband heeft met jouw levensstijl en alcoholmisbruik.

In de afgelopen jaren hebben meer dan 28.000 vrouwen deelgenomen aan de Million Women Study van het Verenigd Koninkrijk. De studie, het grootste kankerresearchproject ter wereld, heeft ontdekt dat “elke 10 gram alcohol die wordt geconsumeerd per dag wordt geassocieerd met een stijging van 12% van het risico op borstkanker”.

Leverkanker

Alcohol is een van de hoofdoorzaken van leverkanker. De lever is het op een na grootste orgaan in het lichaam, na de huid, en heeft vele functies. Het breekt vetten en eiwitten af als onderdeel van de spijsvertering en spoelt ook gifstoffen zoals alcohol uit het lichaam.  Overmatige of langdurige alcoholconsumptie leidt tot een verminderde leverfunctie, cirrose of littekens en kanker.

Mond-, keelholte- en strottenhoofdkanker

Alhoewel elk een afzonderlijke ziekte kan zijn, zijn mond-, keelholte- en strottenhoofdkanker aan elkaar gerelateerd. Alcohol kan via de directe blootstelling aan kankerverwekkende stoffen kanker van de mond, keel en stem veroorzaken. Rokers lopen een groter risico, omdat de oplosmiddelkwaliteiten van alcohol kankerverwekkende stoffen zoals tabak kunnen afbreken, waardoor deze gemakkelijker in de bloedbaan terechtkomen.

Slokdarmkanker

Alcohol en slokdarmkanker is vandaag de dag een grote zorg. De slokdarm, ook wel aangeduid als de voedselpijp, bevindt zich tussen de wervelkolom en luchtpijp en voert voedsel en vloeistof van de keel naar de maag en het spijsverteringsstelsel. Hij is ongeveer 25 tot 30 centimeter lang en kanker kan zich op elk punt langs de gehele lengte ontwikkelen. Er bestaan twee hoofdtypes van slokdarmkanker, plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Plaveiselcelcarcinoom, kanker die de cellen aantast die zich aan de bovenkant van de slokdarm bevinden, is het type dat het meest waarschijnlijk door alcoholmisbruik wordt veroorzaakt.

Colorectale kanker

Vaker aangeduid als darmkanker, is colorectum- / colorectale kanker nog een potentieel dodelijke ziekte met verbindingen aan alcoholconsumptie. In Australië is het na longkanker de op één na meest voorkomende kanker bij zowel vrouwen als mannen. Bijna alle colorectale kankers bevinden zich in de bovenste darm die bestaat uit de dikke darm en het rectum. Hoewel het waarschijnlijker bij 50-plussers voorkomt, is alcoholgebruik een verontrustende factor in de toenemende incidentie van colorectumkanker bij mensen onder de 40 jaar.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Zoek hulp met alcohol- en kanker-gerelateerde problemen

Alcohol en kanker is ongetwijfeld een zorgelijk onderwerp, maar het is nooit een probleem dat je in je eentje hoeft aan te pakken. Als jij denkt dat je door je drankgebruik een groter risico loopt op het ontwikkelen van een van de zeven dodelijke vormen van kanker, of je maakt je zorgen over iemand die dicht bij je staat, neem dan direct contact op met The Cabin Nederland.

Wij bieden aan breed scala aan verslavingszorgprogramma’s met zowel alcoholontgifting als alcoholverslavingsbehandeling. Hoewel alcoholontgifting nuttig kan zijn als je gewoon even een pauze wilt inlassen en je lever rust wilt geven, is alcoholverslavingszorg de beste en veiligste manier om je risico op het ontwikkelen van kanker te verminderen. Aarzel niet en neem contact met ons op voor verder advies over verslavingszorg en -behandeling. Alle aanvragen worden met de grootste vertrouwelijkheid behandeld door ons toegewijde team van professioneel gekwalificeerde verslavingsspecialisten.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.