Belangrijkste ingrediënten die een voedselverslaving veroorzaken

Er bestaat een interessante wetenschap achter de reden waarom je er van bijna niets maar eentje kunt nemen.

Belangrijkste ingrediënten die een voedselverslaving veroorzaken

Sharelines

  • Hoe de vijf belangrijkste ingrediënten in bewerkt voedsel ervoor zorgen dat jij er steeds meer… en meer… en meer van eet. #voedselverslaving #herstel #eetstoornissen
  • De vijf ingrediënten die jouw hunkeren naar voedsel doen omslaan in een volledige voedselverslaving. #gezondleven #voedselverslaving #herstel

Het is geen geheim dat de gemaksgewoonten van vandaag de dag ernstige problemen veroorzaken als het gaten om onze eetgewoonten. De meeste mensen zijn zich bewust van de gevolgen van het eten van fastfood en bewerkt voedsel – diabetes, hartziekten, overgewicht – om er maar een paar te noemen. Echter, weinig mensen zijn zich bewust van de grondige wetenschap die gepaard gaat met het onweerstaanbaar maken van voeding voor consumenten en hoe dit voor sommigen leidt tot een voedselverslaving die moeilijk te overwinnen is.

Een duizelingwekkend deel van voedselverslaving is gerelateerd aan vijf kerningrediënten die voornamelijk worden aangetroffen in fastfood of bewerkt voedsel: zout, suiker, vet, MSG en caseïne. Deze zijn bijna altijd aanwezig in chemisch bewerkte voeding dat wordt gemaakt met verfijnde ingrediënten en kunstmatige stoffen, en steeds populairder wordt in de wereld.

De prevalentie van internationale fastfoodketens en gemakswinkels gevuld met lange gangpaden van bewerkte voedingsmiddelen in heel Thailand spreekt tot de verregaande aantrekkingskracht van dit soort voedingsmiddelen en onderstreept het grote potentieel voor mensen om verslaafd te raken.

Een begrip krijgen van de Fast Five: Zout, suiker, vet, MSG en caseïne.

Zoet, suiker en vet

Hoewel dit natuurlijke stoffen zijn, komen zout, suiker en vet vaak voor in bewerkt voedsel als glucose-fructosestroop en gehydrogeneerde oliën. Onze lichamen zijn instinctief ontworpen om naar zout, suiker en vet te verlangen, omdat deze soorten voedsel over het algemeen de energie en voedingsstoffen bevatten die nodig zijn om te overleven. Echter, de combinatie van deze drie in zeer verfijnde vorm wordt veelal gezien als een ‘triggerstof’, omdat het ervoor zorgt dat de consument steeds terugkomt voor meer, tot het punt van verslaving. Dit geldt vooral wanneer gecombineerd met andere smaakverbeteraars, zoals MSG.

MSG

MSG (mononatriumglutamaat) is een vorm van geconcentreerd zout dat wordt gebruikt als smaakmaker in veel bewerkt voeding. Het is een goedkope smaakverbeteraar die wordt gebruik om een anderzijds smakeloze of onsmakelijke voedselingrediënten te maskeren. Hoewel het een legaal additief is, is een hele reeks bijwerkingen toegeschreven aan MSG, waaronder huiduitslag, netelroos, jeuk, misselijkheid, braken, astma, hartonregelmatigheden, pijn op de borst, astma, depressie, hoofdpijn, migraine, toevallen en lichamelijke zwakte.

Caseïne

Hoewel caseïne minder bekend is dan de andere vier, speelt het een belangrijke rol bij voedselverslaving en wordt het ook wel de ‘nicotine’ van fastfood genoemd. Caseïne is afgeleid van fosfoproteïnen in melk en geraffineerd in een speciaal proces door toevoeging van calciumwaterstoffosfaat. Het resulterende ingrediënt wordt voornamelijk gebruikt in veel fastfood. Frietjes, broodjes, milkshakes, worsten en romige saladedressings zijn slechts enkele van de drive-thru-lekkernijen die caseïne bevatten.

De wetenschap achter de reden waarom je niet slechts één hap kunt nemen

Met de diversiteit aan voedingsmiddelen die wereldwijd beschikbaar zijn voor consumenten, met name in stedelijke gebieden, bestaat er een grote concurrentie tussen producenten om klanten aan te trekken en te behouden. Voedselproducenten besteden op hun beurt veel tijd en middelen aan het identificeren van wat mensen terug laat komen voor die volgende hap. Dit omvat het inhuren van chemici, natuurkundigen en zelfs neurowetenschappers om de perfecte smaak, crunch en textuur te produceren.

Chris Lukehurst, consultant in de voedingsindustrie, legde uit aan CBC News: “Sommige producten, zoals de meeste hartige snackproducten, wekken eetlust op, dus aan het einde van elk product willen ze dat je zoekt naar het volgende product en dit in je mond stopt, en dat wordt vaak bereikt door een intense smaakbeleving in de voorkant van de mond, en die sterft snel af, waardoor wanneer je dus klaar bent met je hap, opnieuw wilt proeven wat er zojuist verloren is gegaan.”

De effectiviteit van de voedingsindustrie bij het creëren van onweerstaanbare snacks en traktaties is duidelijk te merken aan het uitbreiden van de tailles over de hele wereld. Alleen al in Thailand is 32% van de bevolking te zwaar of obees, waarbij inwoners van Bangkok het grootste risico hebben op obesitas.

Voedselverslaving is een echte en serieuze aandoening

Mensen die lijden aan verslavingen van welke aard dan ook, ervaren vaak een enorme hoeveelheid schuld en voedselafhankelijkheid is niet anders. Vanwege het gebrek aan bewustzijn met betrekking tot de zorgvuldig gefabriceerde verslavende eigenschappen van sommige voedingsmiddelen, evenals de verschillende interacties die dergelijke voedingsmiddelen kunnen hebben met individuele consumenten, worden mensen die te maken krijgen met een voedselverslaving vaak beschuldigd van een gebrek aan wilskracht.

Voor herstellend voedselverslaafde Pat Guillet is er nu een begrip dat wilskracht gewoon niet genoeg is voor iemand die in de greep is van afhankelijkheid.

“Deze soorten voedsel zijn zo verslavend, zo aantrekkelijk,” vertelde zij aan CBC News. “Ze geven je een high en daardoor voel je je beter. En hetgeen dat veel voedselverslaafden zeggen, is dat lang nadat het voedsel ons vreugde heeft gegeven, lang nadat het ons ellende heeft gegeven, we er nog steeds niet mee konden stoppen. Het wordt onderdeel van ons, waardoor het heel moeilijk te overwinnen is.”

Enkele van de belangrijkste indicatoren van een voedselverslaving zijn:

  • Meer eten dan je oorspronkelijk van plan was
  • Je niet verzadigd of juist schuldig voelen na het eten
  • Regels omtrent eetgewoonten instellen en breken
  • Geconsumeerde hoeveelheden of soorten voedsel verbergen
  • Onvermogen om voedsel dat gezondheidsproblemen veroorzaakt te vermijden
  • Eetgewoonten die het werk- of persoonlijke leven verstoren

Zoek Nu Hulp

Je hunkeren onder ogen komen bij The Cabin Nederland

Een voedselverslaving is een erkende en ernstige aandoening die effectief behandeld kan worden. Als jij je zorgen maakt dat je misschien afhankelijk bent van voedsel, kun je terecht bij het gespecialiseerde intramurale programma van The Cabin Nederland voor hulp. Wij bieden een effectief, innovatief behandelplan dat jou kan helpen om gezonde eetgewoonten te ontwikkelen terwijl je je werk- en familieverplichtingen blijft nakomen.

Onze unieke ‘Recovery Zones’-methode heeft een voltooiingspercentage van 96% en richt zich op het aanpakken van de verslaving op een holistische manier. Wij zullen je helpen met het identificeren van de onderliggende oorzaken van voedselafhankelijkheid, terwijl we je ook wijzen op de manieren om de alledaagse triggers te herkennen en hiermee om te gaan, om zo op het pad naar herstel te blijven. Ons zeer goed getrainde team bestaat onder andere uit klinische professionals en on-site voedingsdeskundigen wiens focus altijd bij jou ligt.

Voor degenen die een intensiever behandelprogramma vereisen, biedt The Cabin Chiang Mai een wereldklasse residentiële afkickkliniek waar je je volledig kunt richten op het ontwikkelen van een nieuwe, gezonde relatie met voeding.

Als jouw hunkeren niet meer te beheersen is, bel dan vandaag nog The Cabin Nederland. Samen kunnen we jouw recept voor een gezonde levensstijl creëren.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.