De gevaren van drinken die elke zwangere moeder moet kennen

Elk glas alcohol brengt het risico van langdurige hersenschade met zich mee voor een ongeboren baby – waarom een eenvoudige keuze om te stoppen met drinken het verschil kan maken.

Dangers Every Pregnant Mother Should Know About Drinking

Sharelines

 • Positieve keuzes maken tijdens je zwangerschap is niet alleen voor jezelf – die maak je voor twee. #verslaving #herstel #nuchterheid #alcoholmisbruik #volleven
 • Waarom zwangerschap de ultieme reden is om een drinkpauze in te lassen. #gezondemoeders #gezondebabies #nuchterheid #verslaving #herstel

Het is nooit te laat om een investering te doen in zowel jouw eigen toekomst als die van jouw baby door geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Huidig onderzoek naar alcohol heeft zorgwekkende gegevens onthuld omtrent de invloed ervan op ongeboren baby’s: degenen die worden blootgesteld kunnen een groter langetermijnrisico lopen dan degenen wiens moeders hardere drugs hebben gebruikt, zoals  methamfetamine of heroïne.

Expert in kindergezondheid Professor Paul Colditz vertelde onlangs aan The Canberra Times dat alcohol nog steeds “de grootste oorzaak is van te voorkomen hersenschade ter wereld”. Hij voegde daaraan toe dat aanstaande moeders er nooit zeker van kunnen zijn welke hoeveelheid alcoholinname veilig is, omdat de snelheid van de stofwisseling verschilt van persoon tot persoon.

Voor vrouwen die zwanger willen worden, of vrouwen die al zwanger zijn, is het cruciaal om aan het effect van alcohol op de foetus te denken.

Hoe alcohol invloed heeft op de ontwikkeling van de foetus

Alcohol fungeert als een gif dat cellen doodt, voornamelijk die in de hersenen. Baby’s in de baarmoeder zijn meer vatbaar voor de effecten van alcohol omdat de cellen snel worden gevormd tijdens deze periode. Omdat de invloed van alcohol enorm kan verschillen afhankelijk van het dieet, lichaamsvet, de omgeving en genetische aanleg, is er geen garantie op een veilige consumptie tijdens de zwangerschap. Daarom kan drinken van elke hoeveelheid tijdens de zwangerschap resulteren in levenslange complicaties voor de baby, waaronder:

 • Gezichtsafwijkingen aan de ogen, neus en hoofd
 • Groei-afwijkingen van het hart en de nieren
 • Verminderd gezichtsvermogen of gehoor
 • Slaapproblemen
 • Hyperactiviteit
 • Cognitieve beperking
 • Leerafwijkingen
 • Toevallen

De ernst van deze risico’s, in combinatie met de onzekerheid rond een veilig consumptieniveau, heeft velen in de medische gemeenschap ertoe gebracht om moeders aan te moedigen zich simpelweg te onthouden van drinken.

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

Stoppen voor twee

Voor sommige vrouwen is het stoppen met drinken tijdens de zwangerschap niet zo gemakkelijk als ze zouden willen. Dit kan komen door een verscheidenheid van sociale en psychologische factoren of zelfs fysieke oorzaken als gevolg van een bestaande alcoholafhankelijkheid.

Enkele directe manieren om succesvol te stoppen met drinken, zijn alcohol uit huis houden en situaties of plaatsen vermijden waar je normaal drinkt. Jezelf omringen met familie en vrienden die je steunen en aanmoedigen om je besluit om niet te drinken vol te houden is ook cruciaal.

Echter, als jij of iemand die je kent zwanger is of van plan of zwanger te worden, en voortdurend de drang om te drinken ervaart, kan het tijd zijn om hulp van buitenaf in te roepen. In sommige gevallen kan een korte interventie met een hulpverlener voldoende zijn om alcoholgebruik te beteugelen, maar anderen kunnen baat hebben bij meer op maat gesneden, langdurige ondersteuning.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

The Cabin Nederland – Een toevluchtsoord voor moeders die gezonde keuzes willen maken

Als jij of een geliefde hulp heeft om te stoppen met drinken, is The Cabin Nederland hier om jou te steunen. Wij bieden een wereldklasse poliklinisch programma waarmee patiënten de flexibiliteit hebben om werk- en familieverplichtingen te onderhouden terwijl zij de steun krijgen die zij nodig hebben.

The Cabin Nederland maakt gebruik van een innovatieve Recovery Zones-behandelmethode, gecombineerd met 12-stappen- en cognitieve gedragstherapie. Onze diensten zijn vertrouwelijk, effectief en betaalbaar, met hoge succespercentages. Professioneel, discreet en meelevend, bevoegd personeel staat voor je klaar om je te helpen bij elke stap van jouw herstel en biedt begeleiding en ondersteuning terwijl je voor jezelf een nieuwe weg creëert.

Voor degenen die een fulltime intramuraal programma overwegen is The Cabin Chiang Mai een uitstekende optie. Gebaseerd in de weelderige bergen van Noord-Thailand is het ver gelegen van de triggers en stressen van thuis. Onze prachtige faciliteit wordt bemand door in het westen getrainde begeleiders en psychologen, evenals een 24-uurs medisch team en beschikt over luxe accommodatie en vijf-sterren-voorzieningen.

Wat je behoeftes ook mogen zijn, The Cabin is er om te helpen. Positieve keuzes maken tijdens jouw zwangerschap is niet alleen voor jezelf – het is voor jullie beide. Bel ons vandaag nog om ervoor te zorgen dat jij en je kindje gezond op weg zijn.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.