Opioïden kunnen chronische pijn verergeren: dit is wat het betekent voor het afwegen van de risico’s op verslaving

We weten allemaal dat het een goed idee is om minder te drinken, maar wist je dat zelfs een tijdelijke onderbreking van alcohol jouw hersenfunctie aanzienlijk kan verbeteren, je huid kan reinigen en je risico op meerdere vormen van kanker kan verminderen? Wij duiken in de gezondheidsrisico’s van een alcoholvrij voedingspatroon.

Opioïden kunnen chronische pijn verergeren: dit is wat het betekent voor het afwegen van de risico's op verslaving

Sharelines

 • Nieuw onderzoek toont aan dat de pijnstillers opioïden chronische pijn kunnen verlengen door van invloed te zijn op de gliacellen van de hersenen.
 • Nieuw onderzoek toont aan dat de pijnstillers #opioïden chronische pijn kunnen verlengen door van invloed te zijn op de gliacellen van de hersenen.

Ondanks de verslavende eigenschappen en mogelijk gevaarlijke bijwerkingen, gebruiken zorgverleners al tientallen jaren opioïden om chronische pijn te behandelen – de prevalentie hiervan heeft geleid tot de opioïdenverslavingsepidemie die we vandaag zien. Chronische pijn, gezien als een van de meest voorkomende en slopende medische aandoeningen die een persoon kan ervaren, is wijdverspreid – en opioïden als pijnstillers zijn de meest gebruikte manier om de symptomen te beheersen en onderdrukken.

Maar nieuw onderzoek suggereert dat de behandelmethode gebrekkig kan zijn. Volgens een recent onderzoek van het Anderson Cancer Center in Houston, Texas, kunnen opioïden de pijn die mensen ervaren na een operatie of van een chronische aandoening verlengen. Zelfs wanneer opioïden slechts enkele dagen worden gebruikt om te helpen de pijn te bestrijden, kan dit leiden tot verergerde en langdurige symptomen.

Opioïden verlengen pijn door van invloed te zijn op de gliacellen van de hersenen

Tijdens het onderzoek ondervonden proefpersonen die morfine kregen drie weken langer postoperatieve pijn dan degenen die geen pijnstiller kregen. Dit wordt toegeschreven aan de gliacellen van de hersenen, die jouw ontstekingsreactie onder controle houden. Wanneer zij te maken krijgen met wat onderzoekers een one-two hit noemen – de eerste is een operatie; de tweede is morfine – produceren ze  een overdreven reactie, omdat ze klaar zijn voor de tweede.

Aldus senior auteur van het onderzoek, prof. Linda Watkins: “Met die tweede ‘hit’ reageren de geprimede gliacellen sneller, sterker en langer dan voorheen, waardoor een veel langdurigere ontsteking en soms lokale weefselschade ontstaat.”

Kortom, niet alleen vormen voorgeschreven opioïden een zeer gevaarlijk verslavingsrisico; ze verslechteren eigenlijk het probleem dat ze juist moeten oplossen.

verdoven je pijn met Rx Drugs?

Hoe voorgeschreven opioïden leiden tot verslaving

Al eeuwenlang worden opioïden voorgeschreven aan patiënten na een operatie of tegen chronische pijn, omdat zij chemische eigenschappen bevatten die het lichaam helpen ontspannen en de effecten van pijn verlichten. Hoewel het gewoonlijk wordt gebruikt om meer gematigde tot extreme gevallen van pijn te behandelen, is het niet geheel ongebruikelijk dat opioïden worden voorgeschreven voor kleine kwalen zoals hoesten of diarree. Een van de meest voorkomende opioïden op voorschrift zijn: hydrocodon, morfine, codeïne en fentanyl.

Of ze nu een langetermijnoplossing bieden voor pijn of niet, opioïden vormen elk jaar een veel ernstiger risico voor de miljoenen mensen aan wie ze worden voorgeschreven: verslaving. Tegenwoordig zijn opioïden de belangrijkste oorzaak van drugsgerelateerde sterfgevallen in de Verenigde Staten, goed voor meer dan 20.000 sterfgevallen per jaar.

De ontspanning en tijdelijke pijnverlichting die door opiaten wordt geboden, treedt over het algemeen op als gevolg van de dopamine en endorfines die door het medicijn worden teweeggebracht. Dopamine wordt vaak het geluksstofje genoemd, omdat het een gevoel van euforie oproept en zowel de gemoedstoestand als het geheugen beïnvloedt. Slechts twee hoofdgebieden van de hersenen produceren dopamine, en opioïden werken door het afsluiten van de neuronen die de productie regelen. Gebruikers ervaren een gevoel van blijdschap en genot als gevolg van de stroom dopamine die wordt geproduceerd door opioïden, waardoor ze zo extreem verslavend zijn.

Omdat je hersenen zich aanpassen aan de nieuwe, hogere niveaus van dopamine, zul je meer van het medicijn moeten nemen om dezelfde sensaties van genot of ontspanning te creëren. Hetzelfde geldt voor de manier waarop opioïden worden gebruikt om pijn te behandelen. Dezelfde dosering die gedurende een langere periode wordt ingenomen, zal voor de persoon die het gebruikt steeds minder effectief worden.

De gevaren van opioïdenafhankelijkheid

Ondanks dat het wordt gebruikt door zorgverleners om symptomen van pijn te bestrijden, vormen opioïden zowel kortetermijn- als langetermijnrisico’s. Hoewel zij wellicht tijdelijke verlichting bieden van de pijn of angst die je ervaart, zijn deze gevoelens slechts een kort leven beschoren en leiden tot ernstige mentale en fysieke problemen.

Hier volgens slechts enkele van de meest voorkomende effecten van opioïdenmisbruik die je wellicht in de loop der tijd ervaart:

 • Een verzwakt immuunsysteem
 • Misselijkheid of overgeven
 • Verminderde ademsnelheid (wat een fatale overdosis veroorzaakt)
 • Slaperigheid of ‘wegzakken’
 • Paranoia
 • Hallucinaties

Hoewel opioïden slechts voor een korte periode kunnen worden voorgeschreven, leidt toegenomen tolerantie er vaak toe dat mensen op zoek gaan naar aanvullende voorschriften of andere niet-voorgeschreven opioïden nadat hun recept is opgebruikt. Dit gedrag kan snel veranderen in een verslaving – en daarom begint in veel gevallen heroïneverslaving eigenlijk met een opioïdrecept. Vanwege de manier waarop opioïden de pleziercentra van je hersenen ‘herbedraden’, kun je je gedwongen voelen om het medicijn te blijven gebruiken, zelfs wanneer de gevolgen – op het gebied van gezondheid of anderszins – beginnen te ontstaan.

Omdat opioïden zo verslavend zijn, kunnen ze ernstige ontwenningsverschijnselen veroorzaken die zeer oncomfortabel zijn, waardoor gebruikers moeilijk kunnen stoppen. Deze omvatten:

 • Extreme angst
 • Slapeloosheid
 • Spierpijn
 • Vermoeidheid
 • Trillingen

Wat mogelijk een van de meest sluipende aspecten is van opioïdengebruik, is dat zelfs een kleine afhankelijkheid kan leiden tot deze extreme ontwenningsverschijnselen.

Zoek nu hulp

The Cabin heeft de professionele middelen die jij nodig hebt om een opioïdenverslaving te verslaan

Ongeacht hoelang je al opioïden gebruikt of hoe klein (of ernstig) die afhankelijkheid is geworden, wij weten dat de ontwenningsverschijnselen het overwinnen van verslaving tot een van de moeilijkste gevechten kunnen maken waar je ooit mee te maken krijgt.

Daarom hebben we een zeer getalenteerd team van verslavingsspecialisten samengesteld om jou de best mogelijke behandeling te bieden. Veel mensen kunnen de gevaren van opioïdenverslaving niet alleen aan. Bij de Cabin Nederland richten wij ons op het bieden van de beste omgeving en middelen om jouw herstel aan te moedigen.

The Cabin biedt een geavanceerde verslavingsbehandeling die wordt beheerd door erkende professionals met een erkende reputatie om jou bij elke stap van de zorg te begeleiden. We weten dat het herstelproces niet alleen een fysiek proces is – jouw behandeling vindt plaats in een weelderige oase in de bergen, een omgeving die bevorderlijk is voor jouw genezing op mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.

Het beste nieuws? Het is gemakkelijker toegankelijk en beter betaalbaar dan je misschien zou denken. Laat je niet overrompelen door de vele opties en dure behandelingen die er zijn – laat de Cabin Nederland jou helpen om het leven te leven dat jij verdient. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te leren.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.