3 geweldige gezondheidsvoordelen van een onderbreking van alcohol

We weten allemaal dat het een goed idee is om minder te drinken, maar wist je dat zelfs een tijdelijke onderbreking van alcohol jouw hersenfunctie aanzienlijk kan verbeteren, je huid kan reinigen en je risico op meerdere vormen van kanker kan verminderen? Wij duiken in de gezondheidsrisico’s van een alcoholvrij voedingspatroon.
3 krachtige gezondheidsvoordelen van het opgeven van alcohol

Sharelines

  • Wanneer je geen alcohol drinkt, maken jouw hersenen nieuwe cellen aan. #beginnu #stopmetdrinken #geenalcohol #alcoholdetox
  • Wanneer je voor #geenalcohol kiest, zul je direct een verschil zien in je huid, die mooier en zichtbaar stralender zal zijn. #beginnu #geenalcohol #alcoholdetox

Als campagnes zoals Dry January, Sober October en Dry Feb (een fondsaandrijving gemaakt door de Canadian Cancer Society) een indicatie zijn, lijkt het erop dat steeds meer mensen kiezen voor het regelmatig inlassen van pauzes van een maand tijdens het drinken – en met een goede reden. Van het verminderen van het risico op kanker en hartaandoeningen, tot het verbeteren van de hersenfunctie en het geven van een gezonde glans aan de teint kan ontgiften van alcohol, zelfs voor een kortere periode, jouw leven drastisch verbeteren – en de resultaten komen direct.

In vele culturen is regelmatig drinken gebruikelijk en grotendeels sociaal aanvaardbaar. Helaas normaliseert dit een gewoonte die behoorlijk ernstige risico’s voor jouw gezondheid en veiligheid met zich meebrengt. Om onder de limiet van levenslang risico op schade door alcohol-gerelateerde ziektes te blijven, moeten vrouwen niet meer dan een drankje per dag nemen, en mannen niet meer dan twee. Volgens het National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism, wordt een standaard alcoholische drank gedefinieerd als 10 gr alcohol – een limiet die gemakkelijk wordt overschreden door vele reguliere drinkers.

Het goede nieuws is dat een pauze inlassen tijdens het drinken meerdere uitgesproken, zichtbare, directe en gezonde voordelen met zich meebrengt. Laten we eens bekijken welke dat zijn.

1. Je leeft een langer, gezonder leven

We hebben allemaal gehoord dat een glas wijn per dag goed is voor je hart – een gezegde dat zeker is gebruikt om het te veel drinken op een doordeweekse dag goed te praten. Nu blijkt dat de gezondheidsvoordelen van alcohol waarschijnlijk grotendeels zijn overschat, en dat er weinig bewijs is dat de voordelen ondersteunt. Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om te denken dat het glas wijn in je hand tijdens het avondeten goed is voor je gezondheid, is er geen significant bewijs dat het beter of slechter is voor je dan een tequila shot aan de bar.

Dr. Kenneth Mukamal, internist bij Beth Israel Deaconess Medical Center stelt: “In veel gevallen is het moeilijk om de effecten van drinkpatronen van specifieke alcoholische dranken te begrijpen.” Met andere woorden, drank is drank – een eventueel verschil in de effectiviteit komt waarschijnlijk door de drinkgewoontes geassocieerd met bepaalde soorten drank, niet de drank zelf.

Omgekeerd kan stoppen met alcohol ontstekingen dramatisch verminderen en het risico op een overvloed aan gezondheidsproblemen verslagen, zoals:

  • Hartziekte
  • Beroerte
  • Alvleesklierontsteking
  • Darmproblemen
  • Mond-, keel-, lever-, darm-, borst- en maagkanker

Om de beweerde gezondheidsvoordelen van rode wijn te krijgen, zou je minder dan de helft van een standaarddrank per dag nodig hebben – een hoeveelheid die waarschijnlijk geen bedwelmende effecten heeft. Als je graag serieuze gezondheidsvoordelen ervaart, is het weg laten van alcohol een van de meest krachtige dingen die je kkunt doen.

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

2. Je denkt helderder

Het is geen verrassing dat alcohol hersencellen doet afsterven – die beperking is gedeeltelijk verantwoordelijk voor zijn bedwelmende eigenschappen.  Maar wat jou misschien verrast, is hoe ernstig die hersenschade kan zijn. Sterker nog: “Zwaar drinken kan uitgebreide en verreikende effecten op de hersenen hebben, variërend van soms iets vergeten tot permanente en slopende aandoeningen waarvoor levenslange opvang vereist is”, aldus het National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholismn (NIAAA). Alcohol vertraagt ook de productie van nieuwe cellen in jouw hersenen.

Het geweldige nieuws is dat, door de alcohol te laten staan, jouw hersenen nieuwe cellen aanmaken en een deel of alle voorgaande functionaliteit herstellen. Je zult ook veel minder vatbaar zijn voor dementie, humeurschommelingen, depressie en angst, wat inhoudt dat je een meer heldere geest hebt en te allen tijde een meer gebalanceerd temperament. Dit is allemaal ten gunste van je energieniveau en productiviteit, wat een verreikend effect heeft op jouw relaties, professionele leven en je algehele mentale gezondheid.

3. Mensen kijken naar jouw glanzende huid

Als je ooit een kater hebt gehad, ben je je maar al te bewust van de uitdrogende effecten van alcohol. Alcohol droogt al jouw organen uit, ook jouw huid. Het uitputten van het vocht in je huid kan wallen, onregelmatige huidtinten, vlekkerigheid of roodheid rond het midden van je gezicht veroorzaken en reeds bestaande huidproblemen zoals eczeem veroorzaken of verergeren. In de loop der tijd kan het leiden tot vroegtijdige veroudering. Zoals gesteld door dermatoloog Dr. Joel Schlessinger, “Het drinken van excessieve hoeveelheden alcohol draagt ook bij aan de vroegtijdige tekenen van veroudering. Fijne lijntjes en rimpels worden gemakkelijk gevormd op een droge, uitgedroogde huid en de teint wordt vaak bleek, dof of grijs, wat je uiterlijk jaren ouder maakt.” Geen mooi gezicht.

Wanneer je stopt met drinken, zul je direct een verschil zien in je teint – die zal helderder zijn, meer effen en zichtbaar stralender. Je hebt de middelen om beter voor je huid te zorgen als je niet met make-up op naar bed gaat, je huidverzorgingsroutine overslaat of regelmatig met een kater wakker wordt. En met jouw verbeterde humeur en minder angst, zal jouw teint ook genieten van de voordelen van een stressvrij leven.

Verslavingszorg in her paradijs

Begin je alcoholvrije periode met een alcoholdetox in het paradijs

De gezondheidsvoordelen van een pauze inlassen zijn onbetwistbaar. Maar als je regelmatig en zwaar drinkt, kan stoppen moeilijker zijn dan simpelweg de fles (of het glas) laten staan. Door abrupt te stoppen raakt jouw lichaam in shock. Ontwennigsverschijnselen zoals trillen, depressie, angst, prikkelbaarheid, slapeloosheid en een verhoogde hartslag kunnen variëren van in het beste geval ongemak tot in het slechtste geval een fatale afloop. Ernstige ontwenningsverschijnselen omvatten hallucinaties, toevallen en delirium tremens (DTs), een syndroom dat gepaard gaat met levendige hallucinaties, waanideeën, mentale verwarring, overvloedig zweten, verhoogde bloeddruk en koorts. Medische supervisie is aanbevolen om op een veilige en effectieve manier te ontgiften van alcohol.

The Cabin Nederland biedt een 7-daags alcoholdetoxprogramma dat speciaal is ontworpen om jou daarbij te helpen. Bij ons ervaren medisch team ben je in goede handen en zul je je zo comfortabel mogelijk voelen in onze luxe faciliteit. Onze vredige en van nature prachtige locatie biedt het welkome toevluchtsoord dat je nodig hebt als afwisseling op jouw gebruikelijke dagelijkse omgeving. Als jij er klaar voor bent om de rem te zetten op jouw drinkgedrag en te profiteren van alle geweldige gezondheidsvoordelen dat een alcoholvrij leven te bieden heeft, neem dan vandaag nog contact met ons op om meer te leren over ons 7-daagse alcoholdetoxprogramma onder medisch toezicht.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.