Crossfaden; De gevaren van het mengen van alcohol en marihuana

Crossfaden combineert alcohol en marihuana om een gevaarlijke high te creëren die verslavend gedrag van een gebruiker kan versterken. Leer op welke manier dit giftige duo invloed heeft op lichaam en geest.

Crossfaden; De gevaren van het mengen van alcohol en marihuana

Sharelines

 • Crossfaden combineert alcohol en marihuana om een gevaarlijke high te creëren die levensgevaarlijk kan zijn.
 • Nieuwe studies tonen de gevaren van crossfaden, de giftige mix van alcohol en marihuana.

Crossfaden, ofwel het gelijktijdige gebruik van alcohol en marihuana, is een populaire manier om een nieuwe soort “high” te creëren. De populariteit kan echter de onlosmakelijke gevaren overschaduwen. Alcohol en marihuana zijn de twee meest gebruikte stoffen op nicotine na, en degenen die ze regelmatig gebruiken zijn meer geneigd om ze gelijktijdig te gebruiken. Volgens een studie dat is uitgevoerd door het Nationaal centrum voor cannabispreventie en -informatie (afgekort NCPIC in het Engels) in Australië, is de meest gebruikte meervoudige drugmix marihuana en alcohol. Beide stoffen zijn op hun eigen manier krachtig, maar wanneer samen genomen, worden de effecten vergroot. De mix kan resulteren in een angstaanjagende ervaring van te snel te high worden of zelfs flauwvallen.

Het combineren van alcohol en marihuana verandert het brein aanzienlijk. Een voorbeeld van een gebied dat wordt aangetast is het deel dat verantwoordelijk is voor de besluitvorming, en als gevolg kunnen verkeerde beslissingen genomen worden. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die crossfaden:

 • Zes maal meer geneigd zijn om te bingedrinken
 • Twee keer zo geneigd zijn om dronken te rijden

Drie maal zo meer geneigd zijn om sociale problemen te hebben die van invloed kunnen zijn op relaties en carrières.

De giftige combinatie van alcohol en marihuana

We weten allemaal dat alcohol je dronken maakt en dat wiet je high maakt, maar wat gebeurt er wanneer dit samenkomt? Beide stoffen verandere je mentale staat. Alcohol is een depressivum dat het centrale zenuwstelsel vertraagt. Het maakt het moeilijk om helder te denken en beïnvloedt de coördinatie. Marihuana beïnvloedt het cognitieve vermogen van de hersenen, waardoor gevoelens van desoriëntatie en vervorming van tijd ontstaan. De belangrijkste componenten van beide; THC (tetrahydrocannabinol) in marihuana en ethanol in alcohol vormen een giftig duo.

Als je een drankje neemt en daarna een joint rookt, kan de alcohol in je lichaam het niveau van THC in het bloed verdubbelen. Alcohol opent ook de bloedvaten in de spijsvertering, waardoor de THC snel wordt opgenomen. Een hoog niveau van THC snelt dan het lichaam in en kan het overbelasten, omdat er een overdosis aan marihuana wordt gecreëerd. Dit wordt ook wel “greening out” genoemd, een gevoel van misselijkheid, ellende en acute angst of verschrikking. Overige symptomen zijn bijvoorbeeld:

 • Zweten
 • Duizeligheid
 • Vertraagd of langzaam spreken
 • Flauwvallen
 • Paranoia
 • Paniek
 • Hallucinaties

Aan de andere kant kan het roken van marihuana en daarna alcohol drinken levensgevaarlijk zijn. Als je high bent en vervolgens alcohol consumeert, treedt er een ander scenario op. Marihuana verlaagt het alcoholniveau in het bloed, dus je drink mogelijk meer of excessief om hetzelfde gewenste effect te krijgen. Alcohol is gif voor het lichaam en wanneer het in grote hoeveelheden wordt ingenomen, reageert het lichaam hierop met overgeven Maat als high bent, is dit misschien niet mogelijk. Marihuana bezit een anti-emetische eigenschap die het vermogen van het lichaam om over te geven onderdrukt. Om deze reden wordt het voorgeschreven aan kankerpatiënten om de misselijkmakende effecten van chemotherapie tegen te gaan. Wanneer je THC in je lichaam hebt, kan dit het vermogen van het lichaam om zich te ontdoen van alcohol blokkeren, wat kan resulteren in alcoholvergiftiging of stikken in braaksel dat in de keel blijft steken.

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

Overdoseren

Een groot risico in het combineren van alcohol en marihuana is de neiging om beide te overdoseren.
Iemand kan gewend zijn aan het innemen van een bepaalde hoeveelheid marihuana of een paar drankjes, maar onvoorbereid zijn op de reacties daarvan op elkaar. Zelfs wanneer een kleine of normale dosis van elk wordt ingenomen, kan het gecombineerde resultaat intensiever en ernstiger zijn dan bedoeld. Gebruikers kunnen veel meer onder invloed raken dan zij oorspronkelijk van plan waren en kunnen geheugenverlies of bewusteloosheid ervaren. Daarbij, wanneer zij samen gebruikt worden, versterken zij verslavend gedrag in de gebruiker en kan een afhankelijkheid zich gemakkelijk ontwikkelen.

Overige gevaren van crossfaden

Fatale auto-ongelukken

Helaas heeft crossfaden ook zijn weg gevonden naar onze wegen. De meest gedetecteerde drugscombinatie bij auto-ongelukken vandaag de dag is marihuana plus alcohol. Beide verminderen de motorische vaardigheden die nodig zijn voor veilig rijden en het hebben van THC of ethanol in het lichaam verdubbelt bijna het risico van een bestuurder op een ongeluk. Wanneer een bestuurder aan crossfaden doet en onder invloed is van beide middelen, wordt het ongevallenrisico vervijfvoudigd. Studies hebben aangetoond dat terwijl iemands rijvaardigheid matig werd aangetast door marihuana alleen, het rijvermogen ernstig werd aangetast door marihuana in combinatie met alcohol. Uit nieuwe nationale verkeersonderzoeken blijkt dat 30% van de dodelijke auto-ongelukken in Australië te wijten is aan rijden onder invloed.

Geheugenverlies

Nog een negatief effect van crossfaden is de invloed op het geheugen. Alcohol is in staat om een blackout te veroorzaken, waardoor je grote gaten in je geheugen krijgt. Het kan ook het vermogen van het brein om kennis te verwerken veranderen. Als het gaat om marihuana, tonen nieuwe studies aan dat THC de hippocampus verandert – het gebied in het brein dat het geheugen regelt. Wanneer deze twee middelen tegelijk worden gebruikt, kunnen zij een ernstige invloed hebben op het vermogen van het brein om geheugen op te slaan, wat resulteert in geheugenverlies en leerproblemen. Het is vooral verontrustend wanneer crossfaden voorkomt in de adolescentie of vroege volwassenheid. Tijdens deze periode wordt het brein nog gevormd, en de activiteit van een groeiend brein veranderen kan onherstelbare schade aanrichten.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Er is hulp

Herstel van meervoudig drugsmisbruik is een complex proces, en daarom is het aanbevolen dat detox en behandeling plaatsvinden in een professioneel intramuraal behandelcentrum. The Cabin Addiction Services Group is wereldwijd erkend als leider op het gebied van verslavingsonderzoek en behandelingsstandaarden. Het detox-stadium voor meervoudig drugsmisbruik is geïndividualiseerd om elke gebruikte drug, gebruiksduur, persoonlijk gedrag en geschiedenis te accommoderen. Een cliënt zal continu worden gecontroleerd en specifieke medicijnen kunnen worden toegediend om ongemak te verminderen en genezing te helpen.

Het tweede stadium van behandeling biedt een holistische aanpak om het lichaam en geest te genezen voor langdurig herstel. Wij maken gebruik van een versie van de 12-stappen-filosofie die het onthoudingsmodel ondersteunt.  Er wordt gebruikgemaakt van cognitieve gedragstherapie (CGT) om een lichte trauma in de kern te behandelen terwijl meditatie en lichaamsbeweging lichaam en geest kalmeren.  Onze hoog opgeleide experts maken ook gebruik van begeleiding en therapiemodaliteiten om jou te helpen je leven terug te winnen.
Neem contact met ons op en neem vandaag nog de eerste stap richting genezing.

 

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.