Alcoholisme en vroegtijdige dementie zijn nauwer met elkaar verbonden dan we dachten

Nieuw bewijs toont aan dat zware drinkers meer dan drie keer zo geneigd zijn om vroegtijdig dementie te ontwikkelen en andere degeneratieve effecten op de hersenen op zich afroepen dan mensen die niet drinken. Loop jij risico?

Alcoholisme en vroegtijdige dementie zijn nauwer met elkaar verbonden dan we dachten

Sharelines

  • Zware drinkers hebben drie keer zo veel kans op het ontwikkelen van vroegtijdige dementie dan niet-drinkers. Loop jij risico?
  • Zware drinkers hebben drie keer zo veel kans op het ontwikkelen van vroegtijdige dementie dan niet-drinkers. Loop jij risico?

Een recent onderzoek heeft een sterk verband aangetoond tussen excessief alcoholgebruik en dementie – een nieuwe toevoeging aan een groeiende lijst van gezondheidsproblemen voor degenen die worstelen met een alcoholverslaving.

Het onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrift Lancet Public Health, vond sterk bewijs dat chronisch drinken kan leiden tot dementie in alle vormen, maar vooral vroegtijdige dementie. Deelnemers aan het onderzoek die zwaar dronken hadden meer dan drie keer zo veel kans op het ontwikkelen van de ziekte dan mensen die niet drinken.

Hoe zwaar drinken tot dementie leidt

Dementie is een syndroom gekenmerkt door een afname in cognitieve vaardigheid. Hierbij kunnen een aantal symptomen optreden, van geheugenverlies, tot achteruitgang van motorische vaardigheden, tot spraakverlies – uiteindelijk stoort het de mogelijkheid van patiënten om hun dagelijks leven uit te voeren.

De bijdrage van alcohol aan de ontwikkeling van dementie is vrij eenvoudig uit te leggen: een van de effecten van ethanol en zijn bijproducten is dat ze de structuur en het functioneren van de hersenen beschadigen. Langdurige drinkers kunnen ook een aandoening ontwikkelen die hepatische encefalopathie wordt genoemd, waarbij leverschade een stijging van het ammoniakniveau in hun bloed veroorzaakt, wat resulteert in verder verlies van hersenfunctionaliteit.

Gezien hoe duidelijk het verband tussen alcoholgebruik en dementie is, is het ontmoedigend dat dit gevaarlijke neveneffect van alcoholmisbruik niet meer de aandacht krijgt. Dr. Michael Schwarzinger, onderzoeker bij het Transitional Health Economics Network in Parijs en hoofdauteur van het onderzoek, uitte zijn bezorgdheid over het feit dat er niet meer aandacht wordt besteed aan dit nogal voor de hand liggend verband: “Gezien de kracht van de associatie, wat het meest verrassend is voor mij, is dat aandoeningen door alcoholgebruik zo weinig belangstelling voor dementie-onderzoek en volksgezondheidsbeleidslijnen krijgen, “zei Schwarzinger.

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

Wie heeft er risico op alcohol-gerelateerde vroegtijdige dementie?

Resultaten van het onderzoek toonden aan dat deelnemers over de hele linie werden getroffen. Echter, het verband lijkt het sterkst te zijn voor mannen, die de neiging hebben om het op een vroegere leeftijd en met grotere snelheid te ontwikkelen.

Gegevens uit de Franse National Hospital Discharge-database tussen 2008 en 2013 laten zien dat mensen met dementie meer dan twee keer zoveel kans hadden om een voorgeschiedenis van alcoholverslaving te hebben. Maar de aantallen zijn niet gunstig voor mannen: terwijl alcoholmisbruikaandoeningen bij vier procent van de vrouwen met dementie voorkwamen, had 16 procent van de mannen de dubbele diagnose.

Loop jij risico op alcohol-gerelateerde hersenaandoeningen?

We kunnen er niet omheen: alcohol is het grootste risicofactor voor vroegtijdige dementie. Als je te veel drinkt (meer dan 60 gram alcohol per dag voor mannen of 40 gram alcohol per dag voor vrouwen, volgens de richtlijnen van de WGO voor chronisch zwaar drinken), breng je jezelf in gevaar.

En dementie is niet de enige zorg – alcohol heeft een hele reeks andere nadelige effecten op de hersenen (wat geen verrassing is, gezien het feit dat het ervoor zorgt dat je je motorische vaardigheden, je spraak verliest en blackouts krijgt). Dit kan omvatten:

  • Wernicke-Korsakoff-syndroom, een ernstige aandoening waarbij sprake is van geestelijke verwarring, oogverlamming, verlies van spiercoördinatie en psychose
  • Foetaal alcoholsyndroom bij ongeboren baby’s van alcoholische moeders
  • Verminderde hersengrootte
  • Geheugenverlies
  • Verlies van concentratievermogen en creatief denkvermogen

Niet mooi. Als jij zwaar drinkt, dan is de beste – en enige – manier om ervoor te zorgen dat jij dit en andere ernstige gezondheidseffecten niet krijgt nuchter worden.

Het is geen geheim dat nuchter worden makkelijker gezegd dan gedaan is, en gezien de kans op ernstige ontwenningsverschijnselen, kan zelf detoxen van alcohol zeer gevaarlijk zijn. Dit is zeker een geval waarin het gezegde waarheid is: probeer dit niet zelf.

Als je langdurig zwaar hebt gedronken, wordt geadviseerd om te detoxen onder medisch toezicht, gevolgd door een professioneel toegepast verslavingsprogramma voor een grondig en langdurig herstel.

Zoek Nu Hulp

Probeer je te stoppen met drinken, maar lukt het niet? The Cabin kan helpen.

We weten dat de eerste dagen van nuchterheid geen eitje zijn. Daarom hebben we de besten in de verslavingszorg samengesteld om jou bij elke stap te helpen. Met The Cabin in jouw supportgroep kun je erop vertrouwen dat je alle middelen en ondersteuning hebt die je nodig hebt om clean te worden.

The Cabin Nederland biedt zeer effectieve programma’s voor alcoholontgifting en alcoholverslaving, toegepast door gespecialiseerde medische en klinische professionals met uitgebreide ervaring in het behandelen van verslaving. Onze luxe faciliteit bevindt zich in het rustige, tropische noorden van Thailand – de perfecte plek om even uit het dagelijkse leven te stappen en jouw herstelreis op de juiste manier te beginnen. En het is allemaal toegankelijk en betaalbaar – neem vandaag nog  contact met ons op om te leren hoe wij jou kunnen helpen om aan jouw beste, gezondste leven te beginnen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.