De Weduwe Van Chris Cornell Doet Een Boekje Open Over Hoe Verslaving Een Ziekte Is
Verslaving is een ziekte, geen keuze. Als het gaat om middelenmisbruik, zoals een drugs- of alcoholverslaving, hebben we als maatschappij stappen genomen om personen de hulp te kunnen geven die ze nodig hebben. Maar buiten de medische gemeenschap begrijpen – of geloven – veel mensen niet dat een verslaving een ziekte is waar mensen vaak zelf geen controle over hebben.
Sharelines
- Vorig jaar heeft de Amerikaanse muzikant Chris Cornell zelfmoord gepleegd. Nu doet zijn vrouw voor het eerst een boekje open over zijn worsteling met verslaving, herstel en de dood, in een televisie-interview waarin zij de nadruk legt op het feit dat verslaving een ziekte is en dat het belangrijk is om de waarschuwingssignalen van een terugval op drugs te herkennen.
- #Verslaving is een ziekte, geen keuze. Lees waarom de vrouw van #ChrisCornell een boekje open doet over zijn gevecht met verslaving en hoe een terugval dat tot zijn dood leidde ons lessen heeft gegeven om van te leren #nuchterleven #nuchterheid
Vicky Cornell praat op GMA over hoe een verslaving een ziekte is
Onlangs, voor de eerste keer sinds Soundgarden’s frontman Chris Cornell ogenschijnlijk stierf aan zelfmoord op 17 mei 2017, sprak zijn weduwe, Vicky Cornell, voor de nationale ochtendtalkshow Good Morning America (GMA) op camera over de drugsverslaving van de muzikant en zijn terugval.
Chris worstelde jarenlang met een verslaving alvorens hij een behandeling onderging en nuchter werd in 2003. Volgens zijn vrouw werd hem ongeveer een jaar voor zijn dood benzodiazepine voorgeschreven om hem te helpen met slapen. Benzodiazepines zijn een klasse van psychotische geneesmiddelen die het effect van iemands GABA-receptor versterken en onder meer sederende en slaapverwekkende eigenschappen hebben. Ze worden meestal gebruikt bij de behandeling van slapeloosheid, angst, toevallen of spierspasmes en zelfs bij alcoholontwenning.
Na het beginnen met de medicatie, vertelt Vicky aan GMA, kreeg hij een terugval waarbij hij 20 pillen naam binnen 7 dagen tijd en 33 pillen binnen een periode van 9 dagen. In de nacht van zijn dood sprak Vicky met hem aan de telefoon na zijn show. Hij viel over zijn woorden en ze dacht dat hij verward klonk.
Terwijl het officiële medische rapport van Chris’ dood de doodsoorzaak als zelfmoord door ophanging benoemde, heeft het zijn verleden van drugsmisbruik, geschiedenis van de verslaving of herstel niet in overweging genomen, met de vermelding dat er op het moment van overlijden zeven verschillende drugs in zijn lichaam waren gevonden, maar deze werden niet in verband gebracht met zijn dood.
Vicky denkt hier anders over.
Zij vertelt in het GMA-interview dat zij gelooft dat haar man nooit zijn leven had willen beëindigen en niet in staat was om die noodlottige nacht de juiste beslissing te nemen vanwege het “niveau van invloed.”
Hoewel ze niet betwist dat de veelgeprezen muzikant zichzelf heeft gedood, geeft ze in het interview toe dat er tekenen waren dat Chris mogelijk een terugval had en dat de effecten van drugs in zijn lichaam ertoe leidden dat hij dingen deed die hij niet had gedaan in een nuchtere staat.
Verslaving is een ziekte, geen keuze
In een cruciaal deel van het interview zegt de presentator: “Na kanker krijg je een terugval. Ik had een terugval en niemand betwijfelde dit. Waarom is het anders als je een verslaving hebt, wat een ziekte is, waarom is dat nu anders? Dat is het niet.”
“Mensen erkennen het niet als een ziekte,” zegt Vicky. “Je denkt dat een verslaving een keuze is, en dat is het niet.”
Ze zegt dat ze schuldig was aan hetzelfde. Ze is zeker niet de enige.
Degenen die geen verslaving hebben ervaren, kunnen de verslavingen van anderen bekijken door de lens van hun eigen handelingen of ervaringen, in de overtuiging dat, omdat ze zelf hun alcohol- of middelen-inname onder controle hebben, het een keuze moet zijn van degenen die middelen misbruiken of doorgaan met het misbruik of een terugval krijgen.
In werkelijkheid kunnen verslavingen worden geclassificeerd als een geestesziekte en, vooral wanneer er drugs in het spel zijn, het vermogen van een individu om zijn gedachten, hunkeren en handelingen te beheersen, te veranderen.
Dit accepteren, samen met het zich bewust zijn van mogelijke terugvallen, kan van grote invloed zijn op hoe mensen worden behandeld en de kans op een terugval verminderen. Opvallende zaken, zoals de dood van Chris Cornell en zijn vrouw die zich hierover uitlaat, kunnen het bewustzijn verhogen en hopelijk leiden tot veranderingen in de perceptie van de maatschappij. Naast het accepteren van verslaving als een ziekte, is het ook cruciaal om je bewust te zijn van de waarschuwingssignalen van een terugval op drugs.
Wat houdt een terugval op drugs in?
We hebben het allemaal al eerder gehoord, maar begrijp je echt wat een terugval op drugs of alcohol is? Een terugval is de terugkeer van een ziekte die in herstelof in remissie is. Omdat een verslaving een chronische ziekte is, kan hij terugkeren of kan een terugval optreden.
Een terugval komt vaak voor en het betekent niet dat de persoon dan heeft “gefaald” om nuchter te zijn, of dat de persoon er bewust voor heeft gekozen om een terugval te krijgen. Een terugval kan bijzonder gevaarlijk zijn voor iemand die al voor langere periode nuchter is, omdat het gebruiken van de drug naar keuze een overdosis kan veroorzaken of zelfskan leiden tot de dood, omdat de tolerantie van het lichaam lager is dan wanneer de persoon een actieve gebruiker was.
Je ervan bewust zijn dat een terugval kan voorkomen bij iemand die herstelt van drugs of alcohol, letten op de waarschuwingssignalen en tijdig actie ondernemen bij de eerste verschijnselen van een terugval, kan het risico verlagen en helpen om de persoon te behoeden voor verder misbruik of fatale gevolgen.
Waarschuwingssignalen van een terugval op drugs
Een terugval kan op elk moment voorkomen tijdens het herstel, en kan zich ook in de loop der tijd ontwikkelen. Waarschuwingssignalen van een terugval op drugs worden vaak onderverdeeld in drie stadia:
- Emotioneel
- Mentaal
- Fysiek
Aanvankelijk kunnen iemands emotionele en mentale stabiliteit een klap krijgen voordat de persoon stadium drie bereikt en weer fysiek begint met het gebruiken van de middelen. Voor het middelenmisbruik zijn er een aantal tekenen waar je op kunt letten, waaronder:
- Negatieve of destructieve gedachten
- Humeurschommelingen, depressie of angst
- Compulsief gedrag of plotselinge veranderingen van gedrag en routines
- Het verwaarlozen van de persoonlijke hygiëne of gezonde gewoonten
- Veranderingen van slaappatroon of eetgewoonte
- Isolatie van groepen of activiteiten
- Terugkeren naar ongezonde omgevingen of relaties
- Het betwijfelen van het herstelproces
Uiteraard is het beste wat je kunt doen wanneer je de tekenen van een mogelijke terugval opmerkt, zo snel mogelijk hulp zoeken. Dit kan zijn in de vorm van contact opnemen met de huisarts van de persoon in kwestie, en sponsor, vorige begeleider of behandelcentrum, of een nieuw behandelcentrum zoeken voor hulp, informatie en begeleiding.
Tijdens een verslavingszorgbehandeling van een centrum, worden cliënten geleerd over de middelen, triggerwaarschuwingen, en copingmechanismes die zij kunnen gebruiken tijdens herstel om een terugval te beperken. Doorlopende nazorg en ondersteuning vormen ook een belangrijk onderdeel van iemands herstel en inspanning tegen een terugval. Bij The Cabin Nederland doen wij grote moeite om ervoor te zorgen dat cliënten de steun en middelen krijgen die zij nodig hebben als zij het centrum eenmaal verlaten, inclusief een Online Nazorgbegeleidingsprogramma en sober house in Chiang Mai, Thailand.
Als jij de waarschuwingssignalen van een terugval op drugs herkent bij jezelf of bij iemand die je kent, neem dan contact met ons op.
Comments are closed.