De Gevaren Van Een Alcoholdetox

De tragische dood vorig jaar van Nelsan Ellis van HBO werd veroorzaakt door alcoholontwenning. Leer over de symptomen van alcoholontwenning en hoe je op een veilige en succesvolle manier kunt detoxen.

De gevaren van een alcoholdetox

Sharelines

 • Waarom moet een alcoholdetox onder medische supervisie worden uitgevoerd?
 • Alcoholdetox en waarom je dit op de juiste manier moet doen

De tragische en vroegtijdige dood vorig jaar van de True Blood-ster Nelsan Ellis van HBO werd veroorzaakt door alcoholontwenning. Zijn symptomen omvatten hartfalen en, volgens zijn manager, had de acteur ook een gezwollen lever, een bloedinfectie, zijn bloeddruk was gedaald en zijn nieren werkten niet meer. Hij was 39 jaar oud.

Alhoewel hij nog jong was, heeft Ellis drugs en alcohol jarenlang misbruikt. Zelfs tijdens zijn worstelingen was de rijzende ster een favoriet onder zijn fans en hilarisch grappig. Hij was slim en vriendelijk tegen zijn castpartners, familie en vrienden. Wat zijn verhaal nog meer hartverscheurend maakt, is dat hij zich echt wilde losbreken van alcohol. Maar hij maakte de kritische keuze om zelf te detoxen, wat fataal bleek. De dappere beslissing van zijn familie om de waarheid over zijn dood te delen, heeft geholpen om miljoenen mensen te wijzen op het gevaar van alcoholdetox in isolatie.

Andere beroemdheden die een detox probeerden

Keith Moon, een lid van de band The Who, wordt vandaag de dag nog steeds gezien als een van de beste drummers die de wereld ooit heeft gezien. Zijn enorme talent werd echter gauw overschaduwd door zijn worstelingen met alcoholisme. Hij koos voor een detox en kreeg het kalmerende Clomethiazole om zijn ontwenningsverschijnselen te verminderen. Echter, zijn angst voor ziekenhuizen zorgde ervoor dat hij de detox zelf thuis deed. Zonder de juiste supervisie heeft hij helaas een overdosis van de pillen genomen en gemengd met alcohol, waardoor hij op 32-jarige leeftijd overleed.

Roem is vaak een katalysator voor verslaving en er is geen tekort aan beroemdheden die de ziekte hebben gestreden. Maar er zijn er ook veel die hun worstelingen hebben overwonnen door middel van behandeling en community. Jada Pinkett Smith dankt haar nuchterheid aan de voltooiing van een alcoholbehandelprogramma en de steun van haar man. Ze is 20 jaar lang clean gebleven. Jamie Lee Curtis is zeer vocaal geweest over haar worsteling met verslaving en werkt nu aan de bewustwording van behandelingsorganisaties en preventie. Elton John herinnert zich de dag nog waarop hij zei ‘Ik heb hulp nodig…. mijn leven moet worden aangepakt.’

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

Hulp krijgen om te detoxen van alcohol

Wanneer alcoholmisbruik niet wordt behandeld, kan het lichaam van de drinker fysiek verslaafd raken. Wanneer een persoon afhankelijk raakt van alcohol, maken de dreiging van ontwenningsverschijnselen het nog moeilijker om te stoppen. Een van de eerste tekenen van alcoholafhankelijkheid is wanneer een persoon meer alcohol nodig heeft om het gewenste effect te bereiken. Andere tekenen van afhankelijkheid zijn onder andere:

 • Liegen tegen anderen om alcoholconsumptie te verbergen
 • Schaamte of schuldgevoel rond het drinken
 • Onophoudelijk hunkeren naar alcohol
 • Het ervaren van “black outs” of vergeten wat er tijdens het drinken is gebeurd
 • Ontwenningsverschijnselen ervaren wanneer er een poging wordt gedaan om te stoppen met drinken

In dit stadium kan een plotselinge onthouding of zelfs een grote verandering in drinkgedrag levensgevaarlijk zijn. Dit komt doordat de psychologische en fysieke ontwenningsverschijnselen ernstig of zelfs fataal kunnen zijn. De toelating tot een residentiële afkickkliniek zorgt ervoor dat de detox veilig wordt gecontroleerd door getrainde professionals om de pijn en ongemakken te verminderen die het lichaam kan ervaren als het zich van alcohol ontdoet.

Ontwenningsverschijnen van alcohol

Drinken kan gevoelens van euforie geven waardoor remmingen worden verminderd. Het verdooft het zenuwstelsel dat vervolgens afhankelijk wordt van alcohol om te kunnen functioneren. Wanneer het alcoholniveau aanzienlijk zakt in de hersenen, zal het lichaam in shock gaan en treden ontwenningsverschijnselen op. Afhankelijk van het niveau van alcoholschade aan het lichaam, kunnen de organen van een drinker ook stoppen met werken, zoals in het geval van Nelsan Ellis.

Ontwenningsverschijnselen kunnen al binnen 2-8 uur optreden na de laatste keer drinken, en kunnen in de eerste paar dagen verergeren. De symptomen verminderen meestal binnen 5-7 dagen.

Ontwenningsverschijnselen in de eerste 2-8 uur:

 • Angst
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Trillende handen

Ontwenningsverschijnselen binnen de eerste 8-48 uur:

 • Verhoogde lichaamstemperatuur
 • Onregelmatige hartslag en verhoogde bloeddruk
 • Mentale verwardheid
 • Ernstige humeurschommelingen
 • Toevallen

Ontwenningsverschijnselen na de eerste 48 uur:

 • Overmatig zweten
 • Hallucinaties
 • Toevallen (tot 72 uur)
 • Delirium Tremens (DTs)
 • Orgaanfalen

The Cabin: De weg naar herstel

Kiezen voor verzorging bij een residentiële afkickkliniek is de veiligste optie voor het succesvol detoxen van alcohol. The Cabin maakt gebruikt van een uitgebreide aanpak en strategie met bewezen resultaten. De eerste fase van detox is stabilisatie. Deze term omvat alle medische en psychologische interacties die optreden in een poging om de cliënt te helpen om een punt van fysiek en mentaal evenwicht te bereiken. Op de korte tijd kan medicatie worden voorgeschreven om de effecten van ontwenning te verminderen. Elke cliënt wordt 24 uur per dag in de gaten gehouden om ervoor te zorgen dat zij veilig door hun detox gaan. Er zijn ter plaatse 24 uur per dag medische teams beschikbaar om direct op te treden wanneer eventuele problemen of complicaties optreden.

Onze luxe herstelomgeving bevindt zich in de rustige en prachtige bergen van Noord-Thailand. Een team van opgeleide professionals van wereldklasse biedt uitgebreide kennis en veel aandacht tijdens de behandeling. Onze cliënten zijn nooit alleen tijdens hun reizen. Ze zijn omringd en worden aangemoedigd door anderen die volledig begrijpen wat ze doormaken. We zijn toegewijd aan een succesvol leven zonder alcohol.

Verslavingszorg in her paradijs

Een leven zonder alcohol

Zonder de mentale en fysieke last van alcohol kunnen er nu nieuwe deuren opengaan. Een schoon lichaam bezit de helderheid en de drive om gezond te blijven. Succesverhalen en inspiratie kunnen we eveneens uit de media halen. Supermodel Naomi Campbell, ooit bekend vanwege haar explosieve uitbarstingen, heeft vreugde gevonden in haar nuchterheid. “Ik ben een veel gelukkiger persoon zonder alcohol.” Muzikant en auteur Russell Brand is nu meer dan een decennium nuchter en schrijft zijn succes toe aan de gemeenschappen van steungroepen. “Iedereen kan clean worden, een dag tegelijk.” En acteur, nu artiest geworden, Jim Carrey voegt daaraan toe, “Ik ben heel serieus over een leven zonder alcohol… het leven is daar te mooi voor.”

Krijg vandaag nog hulp

Hoe eerder iemand zich kan onthouden van alcohol, hoe eerder het volledige herstel kan beginnen. Neem contact op met ons om de reis naar herstel vandaag te beginnen, voor jezelf of voor een geliefde.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.