Wat is Xanax en hoe is het verslavend?

Xanaxgebruik komt net zo veel voor als de angststoornissen waarvoor het wordt voorgeschreven – maar zelfs wanneer het wordt gebruikt zoals aangegeven, brengt het een groot verslavingsrisico en ernstige gezondheidsgevolgen met zich mee. Wij kijken eens beter naar wat deze drug precies is en waardoor het zo verslavend is.

Hoe is Xanax verslavend?

Sharelines

  • Het aantal Xanax-recepten is de afgelopen tien jaar gestegen, waarbij het aantal gevallen van een overdosis is meegestegen. #Xanax #benzos #benzodiazepine #verslaving #herstel
  • Wat is het precies waardoor zo veel mensen verslaafd raken aan #Xanax? #benzos #benzodiazepine #verslaving #herstel

Xanaxmisbruik komt zo veel voor dat het een boegbeeld is geworden voor de verslaving aan medicijnen op recept. Deze krachtige benzodiazepine wordt vaak gebruikt om angst en angst-gerelateerde slapeloosheid te behandelen, maar is gevaarlijk verslavend, zelfs wanneer het volgens recept wordt gebruikt. Het aantal Xanax- en andere benzodiazepine-voorschriften stijgt de afgelopen tien jaar gestaag, waarbij het aantal gevallen van een overdosis mee stijgt. Hier zullen we eens kijken naar wat Xanax precies is, wat het verslavend maakt, de risico’s die bij het gebruik gepaard gaan en de behandelingsopties voor degenen die worstelen met een Xanax-verslaving.

Wat is Xanax?

Xanax is een anxiolytisch ofwel angststillend middel. Het behoort tot de benzodiazepine-familie van geneesmiddelen, die gewoonlijk worden voorgeschreven aan patiënten die lijden aan ernstige angstgevoelens, nervositeit of paniekaanvallen. Het wordt ook gebruikt om slapeloosheid te behandelen dat het resultaat is van angst, omdat het slaperigheid en ontspanning veroorzaakt. Het begin ervan treedt snel op en duurt ongeveer zes uur, daarom is het een aantrekkelijke keuze voor velen die paniek of angstaanvallen ervaren. De generieke naam voor Xanax is alprazolam.

Hoe is Xanax verslagend?

Xanax werkt door invloed uit te oefenen op de dopaminerecepteren van je hersenen. Dopamine is het geluksstofje van jouw hersenen, wat betekent dat wanneer jouw hersenen hier meer van ontvangen, dit het fight-or-flight-effect van paniek reduceert en gevoelens van genot worden verhoogd. Sommige mensen vinden deze sensatie zeer aangenaam, en als zij er eenmaal aan beginnen om Xanax te nemen, zullen zij er steeds meer van willen gebruiken om dezelfde effecten te kunnen ervaren.

Veel mensen raken verslaafd aan Xanax omdat zij het op recept hebben gekregen en een hogere dosis gebruiken dan aanbevolen om de zojuist genoemde high te ervaren. Hoewel Xanax zelfs verslavend kan zijn wanneer het wordt gebruikt zoals voorgeschreven, is het vooral verslavend wanneer het wordt misbruikt. Het wordt gewoonlijk voor kortetermijngebruik aanbevolen, maar sommige mensen gebruiken het voor langere periodes, waardoor zij het risico lopen op het ontwikkelen van afhankelijkheid en verslaving. Vaak gaan degenen die hun Xanax-recept opmaken langs bij andere artsen om aanvullende voorschriften te kunnen ontvangen. Xanax blijft tot 24 uur in het lichaam zitten en gebruikers kunnen zo al snel een tolerantie opbouwen. Als een fysieke afhankelijk van Xanax eenmaal optreedt, is het heel moeilijk om te stoppen, en onthouding kan zelfs gevaarlijk zijn.

verdoven je pijn met Rx Drugs?

Risico’s van Xanax-verslaving

Hoewel door de algemeenheid van Xanax het mogelijk onschadelijk lijkt, en het feit dat het door een arts wordt voorgeschreven het misschien veilig lijkt, is de waarheid dat Xanax een krachtig en gevaarlijk medicijn is dat met uiterste voorzichtigheid moet worden gebruikt, of helemaal niet. Benzodiazepinemisbruik kan resulteren in ernstige en langdurige mentale en fysieke gezondheidsproblemen, zoals de volgende:

Ontwenning

Over een langere periode regelmatig Xanax gebruiken zorgt ervoor dat je gewend raakt aan de aanwezigheid van de stof in jouw lichaam. Je lichaam zal afhankelijk worden van Xanax voor dingen als je rustig voelen en het afgeven van dopamine. Wanneer je probeert te stoppen, zullen extreem ongemakkelijke ontwenningsverschijnselen optreden, zoals ernstige angst, prikkelbaarheid en slapeloosheid. Je krijgt misschien hoofdpijn, ervaart trillingen en voel je emotioneel volatiel of algemeen afstandelijk. Het kan zelfs zijn dat het voelt alsof je een zenuwinzinking hebt. Ontwenningsverschijnselen treden meestal zo’n zes uur na de laatste dosis op.

In de meer ernstige gevallen van Xanax-ontwenning kunnen gebruikers aanvallen van het hele lichaam hebben, die zelfs dodelijk kunnen zijn.  Daarom is het belangrijk dat een detox gebeurt onder medisch toezicht en wordt opgevolgd door professionele verslavingszorg.

Angst

Omdat Xanax het vaakst wordt voorgeschreven voor gegeneraliseerde angststoornis (GAS) en paniekstoornis (PS), leent het zich voor verslaving, omdat mensen met dergelijke geestelijke gezondheidsproblemen meer kans hebben om hun onaangename gevoelens te verminderen. Maar wanneer gebruikers eenmaal een afhankelijkheid ontwikkelen, wordt het probleem verergerd – angst kan toenemen wanneer er geen Xanax wordt gebruikt en ze kunnen een rebound-effect ervaren of een intensivering van het oorspronkelijke probleem.

Slapeloosheid

Op dezelfde manier kunnen mensen die Xanax gebruiken om slapeloosheid te behandelen ervan afhankelijk raken om in slaap te kunnen vallen. Het kan steeds moeilijker voor ze worden om te slapen zonder het gebruik van Xanax.

Interacties met andere drugs

Xanax wordt vaak gebruikt met alcohol of medicatie op recept om de ontspannende effecten ervan te versterken, maar deze combinatie is uiterst gevaarlijk en zelfs dodelijk. Omdat alcohol, benzodiazepines en opioïden allemaal het centraal zenuwstelsel onderdrukken, kunnen ze de functies van het lichaam zo vertragen dat ze volledig stoppen.

Xanax kan ook gevaarlijk zijn wanneer gebruikt in combinatie met andere kalmeringsmiddelen zoals verkoudheidsmedicijnen die ‘s nachts worden gebruikt of kruidenverslappers zoals kava, valeriaan of sint-janskruid. Een andere veel voorkomende combinatie is Xanax en cafeïne. Hoewel gebruikers koffie vaak drinken om de slaperigheid te verhelpen die wordt veroorzaakt door Xanax, kan deze tegenwerkende handeling ervoor zorgen dat deze personen meer van het medicijn gebruiken om de angst-reducerende effecten ervan te kunnen ervaren. De combinatie verhoogt ook de sterkte van alprazolam en kan hersencellen vernietigen.

Overdosis

Hoewel het niet uitzonderlijk veel voorkomt, is het mogelijk om een overdosis Xanax te gebruiken. Dit gebeurt meestal wanneer het wordt gemengd met alcohol, opioïden en andere kalmerende middelen.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Behandeling voor een Xanax-verslaving

Hoewel het gebruik van Xanax ongetwijfeld enkele zeer beangstigende effecten met zich meebrengt, is het goede nieuws dat, met een detox onder medisch toezicht, effectieve verslavingsbehandeling en aanhoudende nazorg, het geheel mogelijk is om veilig te stoppen met het gebruik van Xanax en om te leren hoe je je angstgevoelens onder controle houdt zonder het gebruik van schadelijke en verslavende middelen.

The Cabin Nederland biedt een intensief Xanax-verslavingsherstelprogramma, gelegen op een prachtige locatie voor retraites in de rustige en schilderachtige uitlopers van Noord-Thailand.  Ons hoogopgeleide personeel bestaande uit medische professionals, psychologen en holistisch therapeuten, beschikt over uitgebreide ervaring in het behandelen van verslavingen en hebben vele mensen zoals jij voorbij zien komen die het helemaal geschopt hebben tot een succesvol herstel. Als jij er klaar voor bent om te ontdekken hoe geweldig het leven kan zijn zonder Xanax, neem dan vandaag contact op met ons om erachter te komen hoe wij kunnen helpen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.