Alcohol – en drugsmisbruik treft de hele familie

Recent onderzoek naar de behandeling van verslaving wijst naar het feit dat verslaving een ziekte is die de hele familie treft en derhalve de hele familie moet worden behandeld. Het succes van het familieprogramma bij een verslavingsbehandeling is hier bewijs van.

Alcohol en drugsmisbruik treft de hele familie

Alcohol- en drugsmisbruik schaden niet alleen de verslaafde, het kan ook relaties verpesten en emotionele onrust veroorzaken voor familieleden en geliefden die toezien en ervaren hoe een familielid afhankelijk is van alcohol of drugs.

Een verslaving wordt vaak een  familieziekte genoemd en verslavingszorg is idealiter een familie-aangelegenheid. Samen met de verslaafde hebben en verdienen familieleden hulp en steun nodig om de negatieve effecten van alcohol- en drugsverslaving te overwinnen.

Effecten van alcohol- en drugsmisbruiken op de familie

Verschillende familiesystemen zullen verschillende effecten ondervinden van de middelenmisbruikstoornis van een geliefd persoon, maar hier volgen enkele van de meest voorkomende manieren waarop drugs- en alcoholmisbruik invloed heeft op de familie van een verslaafde.

 1. Instabiliteit binnen het familiesysteem.
  Mensen die lijden aan een verslaving zijn vaak onbetrouwbaar en er kan niet van hen worden verwacht dat zij doen wat zij zeggen. Andere familieleden die achter de verslaafde moeten aanlopen wanneer hij of zij zijn verantwoordelijkheden niet nakomt. Dit veroorzaakt conflicten en instabiliteit binnen families, omdat familieleden voortdurend worden teleurgesteld en nooit het gedrag van de verlaafde kunnen voorspellen.
 2. Wantrouwen, leugens en stelen.
  Als de verslaving eenmaal grip begint te krijgen, kunnen mensen beginnen met liegen en stelen om het drugsmisbruik te verstoppen en te ondersteunen. Dit gedrag zorgt natuurlijk voor wrok, wantrouwen en onrust binnen relaties in de familie.
 3. Financiële zorgen.
  Alcohol- en drugsmisbruik kan leiden tot problemen op werk,
  waaronder een verminderde productiviteit, werkverzuim en verlies van baan. Verslaving zorgt voor een financiële last die ervoor kan zorgen dat families hun huis kwijtraken of moeite hebben om de basisbenodigdheden te betalen zoals eten en gezondheidszorg voor de kinderen. De verslaafde kan afhankelijk zijn van financiële ondersteuning van andere familieleden, wat de druk op de relaties alleen maar groter maakt.
 4. Conflict tussen familieleden.
  Verslaving kan leiden tot negativiteit, waarbij alle communicatie die plaatsvindt tussen de verslaafde en familieleden negatief is. Boosheid en wrok kunnen ervoor zorgen dat familieleden naar elkaar uithalen. Klachten, kritiek en teleurstellingen kunnen de norm worden, wat ervoor zorgt dat iedere betrokkene zich slecht voelt.
 5. Schaamte en ontkenning.
  Wanneer een familielid verslaving ervaart, lijdt vaak de hele familie onder schaamte en ontkenning. Families kunnen hard moeten werken om de consequenties van verslaving te verbergen en ontwikkelen uitgebreide systemen van ontkenning dat er ook maar een probleem is. Diepe gevoelens van schaamte kunnen ertoe leiden dat andere familieleden ook middelen gaan misbruiken om ermee om te gaan.

Effecten van ouderlijk drugsmisbruik op kinderen

Alcohol- en drugsmisbruik hebben een negatieve invloed op iedereen in de familie, maar al te vaak worden kinderen en pubers het hardst getroffen door de verslaving van een ouder.

 1. Kinderen kunnen verwaarlozing en misbruik ervaren.
  In Amerika komt 40-80% van al het kindermisbruik binnen families voor waarin alcohol- en drugsmisbruik ook een rol spelen. Daarbij, ouders die middelen misbruiken zetten hun verslaving vaak op nummer één, waarbij de kinderen aan hun lot worden overgelaten, wat zorgt voor gevallen van verwaarlozing van verschillende gradaties.
 2. Ouderlijke tegenstrijdigheid.
  Zelfs wanneer grove verwaarlozing en misbruik geen rol spelen, kunnen alcohol- en drugsverslaving leiden tot tegenstrijdig ouderschap, inclusief onberekenbare regels en inconsequente gevolgen. In deze situaties kunnen kinderen verwarren ervaren over hetgeen dat goed of slecht is, omdat zij gemengde signalen ontvangen van ouders over acceptabel gedrag.
 3. Kinderen nemen de rol van volwassenen op zich.
  Wanneer ouders lijden onder een verslaving, kunnen de kinderen vaak eindigen in de rol van ouders. Voornamelijk oudere kinderen in de familie kunnen verantwoordelijkheid op zich nemen wat veel verder gaat dan wat redelijkerwijs mag worden verwacht van kinderen van hun leeftijd, door bijvoorbeeld voor broertjes en zusjes te zorgen, te koken, op te ruimen en zelfs emotionele steun te bieden aan de verslaafde ouder.
 4. Emotionele instabiliteit en gedragsproblemen.
  Opgroeien met ouders die drugs en alcohol misbruiken zorgt voor een omgeving van chaos en instabiliteit. Kinderen uit gezinnen waarbij een of beide ouders moeite hebben met een verslaving kunnen schaamte, schuldgevoel, verwarring, angst en onzekerheid ervaren omdat hun emotionele ontwikkeling niet wordt gekoesterd of wordt gezien als prioriteit binnen de familie.

Co-afhankelijkheid en verslaving

Alcohol- en drugsverslaving heeft invloed op intieme relaties op specifieke manieren, vaak waarbij een of beide partners tekenen van co-afhankelijkheid vertoont. Co-afhankelijkheid is het eerst geobserveerd in partners van alcoholisten die zelf geen alcoholist waren.

Co-afhankelijkheid verwijst naar een patroon in relaties waarbij één persoon de behoeften van de ander boven die van zichzelf plaatst. Wanneer verslaving van toepassing is, kan de partner van de verslaafde in de rol van verzorgen vallen en symptomen van co-afhankelijkheid vertonen. Wanneer dit relatiepatroon bij beide personen aanwezig is, lijden zij beide en hebben zij allebei behandeling nodig om beter te worden.

Het volgende zijn enkele symptomen van co-afhankelijkheid  en manieren waarop de verslaving van invloed is op degenen die het dichtst bij de verslaafde staan.

 • Laag zelfbeeld dat voortkomt uit gevoelens van schaamte, schuld of ontoereikendheid.
  Vaak zullen echtgenoten proberen om helemaal perfect te zijn en hun partner te pleasen, onder het valse geloof dat wanneer zij maar goed genoeg zouden zijn, hun partner stopt met het misbruik.
 • Controlerend gedrag.
  Co-afhankelijken kunnen ervan overtuigd zijn dat anderen niet voor zichzelf kunnen zorgen, wat ertoe leidt dat zij controlerend gedrag vertonen in alle situaties.
 • Afhankelijk worden van de goedkeuring van anderen.
  Co-afhankelijke partners kunnen hun eigen waardes voorbij gaan om afwijzing en boosheid te voorkomen en om anderen te pleasen. Hun eigenwaarde kan uitsluitend gebaseerd zijn op de goedkeuring van anderen leidt, wat leidt tot overmatig pleasen van mensen.
 • Obsessief denken aan andere mensen tot het punt dat de eigen behoeftes worden verwaarloosd.
  Ze kunnen geloven dat ze onbaatzuchtig zijn in hun wens om te zorgen voor de behoeften van de verslaafde, maar dit gedrag is alleen maar ondersteunend en schadelijk voor beide partijen in de co-afhankelijke relatie.

Het betrekken van de familie in de behandeling van de verslaving

Sinds kort biedt The Cabin Chiang Mai met trots een uitgebreid familieprogramma aan en wij moedigen de families van elk van onze cliënten aan om te komen. Het programma richt zich op het leren over verslaving, co-afhankelijkheid en hoe je nu werkelijk op een goede manier steun biedt. Het programma biedt ook familietherapiesessies zodat cliënten en familieleden samen kunnen beginnen met de heropbouw van beschadigde relaties, in het bijzijn van een deskundige verslavingsadviseur.

Een afkickkliniek voor drugs- of alcoholverslaving is de eerste stap naar herstel van de verslaving, en omdat de ziekte de gehele familie treft is het het beste wanneer de gehele familie wordt betrokken bij het herstelproces. In de korte tijd dat wij dit programma hebben uitgerold hebben wij niet alleen overweldigend veel positieve reacties ontvangen van deelnemers, maar we hebben ook direct resultaten mogen opmerken in familiedynamieken. Voor meer informatie, gelieve onze uitgebreide omschrijving van het familieprogramma hier te bekijken: De familiedimensie – Waarom familiebehandeling betere resultaten biedt voor verslaafden

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.