Wat is Meth-Psychose?

Een door meth veroorzaakte psychose zorgt ervoor dat de persoon de grip op realiteit kwijtraakt en veroorzaakt waandenkbeelden, paranoia en agressief gedrag. Ontdek meer over meth-psyhose en hoe deze angstaanjagende aandoening kan worden voorkomen.

Wat is Meth psychose

Speed, crank, chalk, ice – dit zijn allemaal straatnamen voor de drug methamfetamine, beter bekend als meth. Meth is een krachtig stimulerend middel dat bestaat in de vorm van een wit, geurloos, kristalhelder poeder en wordt gezien als een van de meest verslavende en gevaarlijke drugs die vandaag de dag op straat verkrijgbaar is; het veroorzaakt een overvloed van schadelijke gezondheidseffecten, waarvan een van de meer ernstige een meth-psychose is.

Effecten van methmisbruik

De kortetermijneffecten van methgebruik omvatten een energie-uitbarsting, intense euforie, spraakzaamheid en een verminderde eetlust. Voor meth-gebruikers zijn dit de ‘positieve’ effecten die ervoor zorgen dat ze steeds terugkomen voor meer. Echter, meth zorgt ook voor vele negatieve effecten, vooral in het geval van misbruik op de lange termijn.

Enkele van de meest serieuze negatieve gezondheidseffecten van meth zijn als volgt:

  • Ernstig gewichtsverlies
  • Slapeloosheid
  • Tandbederf
  • Zweren en littekens op het gezicht
  • Verhoogde hartslag en bloeddruk
  • Humeurschommelingen
  • Verwarring
  • Geheugenverlies
  • Door meth veroorzaakte psychose

Uitleg meth-psychose

Meth-gebruik op de lange termijn kan psychoses veroorzaken – een tijdelijke maar ernstige mentale aandoening waarin mensen de grip op de realiteit kwijtraken. Een persoon die leidt aan meth-psychoses zal extreme waanvoorstellingen, paranoia en hallucinaties ervaren en/of obsessief-compulsief gedrag vertonen, als gevolg van langdurig gebruik van de drug. The Meth Project, een non-profit-organisatie in de VS, is een interactieve animatie om te illustreren hoe het kan voelen om te worden getroffen door een meth-psychose.

Personen die een meth-psychose ervaren kunnen de volgende symptomen vertonen:

Hallucinaties

Hallucinaties zijn valse percepties die kunnen worden geassocieerd met een van de vijf zintuigen. Meth-gebruikers kunnen fantoom-stemmen of geluiden horen, mensen of dingen zien (vaak verontrustende beelden) die er niet werkelijk zijn en geuren ruiken of dingen proeven die niet bestaan. Nog een veel voorkomende hallucinatie is bekend als ‘formicatie’ – de valse overtuiging dat iets zich op of onder de huid bevindt. De tastbare hallucinaties van beestjes die onder de huid kruipen (ook bekend als ‘crank bugs’ of ‘meth mites’ onder gebruikers) is veel voorkomend bij methgebruik op de lange termijn.

Waanbeelden

Waanbeelden zijn valse persoonlijke overtuigingen die niet kunnen worden gecorrigeerd met redenering. Voorbeelden van veel voorkomende waanbeelden veroorzaakt door meth-psychose omvatten de overtuiging dat zij worden gezocht door de politie, het geloof in (of de creatie van) complottheorieën, het geloof dat objecten of andere mensen hun gedrag kunnen beïnvloeden of het geloof dat sommige delen van hun lichaam worden veranderd of vervormd.

Paranoia

Niet ver gezocht van waanbeelden, meth-gebruikers zullen er vaak van overtuigd zijn dat anderen ze willen “pakken”. Ze zullen zeer achterdochtig worden jegens de meeste mensen, zelfs goede vrienden en familie. Het kan vaak zeer uit de hand lopen, ervan overtuigd dat willekeurige objecten op openbare plekken bewakingscamera’s zijn, die speciaal zijn neergezet om hun in de gaten te houden.

Agressie

Meth verergert agressie en vermindert de controle van de hersenen over impulsief gedrag. Dit zorgt ervoor dat chronische gebruikers heel erg ‘opgewonden’ zijn, niet in staat om rationeel op situaties te reageren, wat vaak leidt tot agressie of zelfs gewelddadig gedrag – vooral in combinatie met bovengenoemde paranoia en waanbeelden.

Hyperactiviteit

Langdurig methmisbruik kan ervoor zorgen dat gebruikers obsessief-compulsieve symptomen vertonen en herhalend gedrag. Dit is vaak te zien aan activiteiten zoals obsessief schoonmaken, het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van objecten (zoals wasmachines, mobieltjes, broodrooster, enz.) of het veelvuldig wassen van de handen binnen een korte tijdsperiode. Het kan ook tandenknarsen veroorzaken, huidkrabben (meestal als gevolg van formicatie) of haar uittrekken.

In de meeste gevallen worden deze symptomen zeer slopend, waardoor de meth-verslaafde zich zal terugtrekken van alle aspecten van het ‘normale leven’, gevangen in zijn psychotische staat.

Hoe lang duurt Ice-gerelateerde paranoia?

Voor sommige personen verzwakt de psychotische staat naarmate het effect van de drug afneemt. Echter, sommige gebruikers zullen opmerken dat na een poosje de meth-psychose langer blijft duren dan de high van de drug, waardoor psychotische symptomen worden ervaren terwijl er niet wordt gebruikt.

De effecten van meth-psychose kunnen slechts uren duren, of dagen als je “geluk” hebt. Sommige mensen komen hier nooit meer helemaal overheen en lijden permanent aan staten van psychose of terugkerende gevallen die kunnen worden getriggerd met weinig tot geen waarschuwing vooraf.

Hulp zoeken voor een meth-psychose

De eerste stap in het behandelen van een meth-psychose is natuurlijk om te stoppen met meth. Echter, psychoses kunnen voorkomen nadat de verslaving is opgetreden. En om de behandeling nog verder te bemoeilijken, wanneer de gebruiker zich in een staat van psychose bevindt is het heel moeilijk om op een normale manier met ze te praten om een behandeling te starten.

Als jij hulp zoekt voor een geliefde die zich in een staat van psychose bevindt, onthoud dan om op een rustige manier met ze te praten en voorkom een confrontatie. Als de persoon alleen een psychose ervaren tijdens het gebruik van de drug, probeer dan te wachten totdat de drug is uitgewerkt voordat je met hem praat. Als het mogelijk is, zorg er dan voor dat hij naar een huisartsenpost gaat of een behandelkliniek, daar zal hij zeker geholpen kunnen worden.

Ice-verslaving behandelen

Een door meth veroorzaakte psychose kan gebeuren tijdens een ‘slechte trip’ wanneer de persoon de drug voor het eerst probeert. Echter, de meest serieuze gevallen van een meth-psychose ontwikkelen zich na langdurig gebruik. Als jij of iemand die je kent meth gebruikt, al is het maar af en toe, is het belangrijk om te stoppen en direct hulp te zoeken. Meth kan snel een verwoestende afhankelijkheid creëren, zelfs, wanneer je het onder controle denkt te hebben.

Als jij je zorgen maakt over het methmisbruik van jouzelf of een geliefd persoon, neem dan vandaag nog gratis contact met ons op voor een geheel vrijblijvende evaluatie om te zien hoe wij je kunnen helpen om weer een gezond, gelukkig leven te leiden. Bij The Cabin Chiang Mai bieden wij een uniek en effectief behandelprogramma dat op feiten gebaseerde behandeltherapieën omvat, zowel klinisch als holistisch, om jou op het juiste pad te zetten naar een succesvol herstel van de verslaving op de lange termijn.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.