Alcoholverslaving vs. Alcoholafhankelijkheid

Alcoholverslaving en alcoholafhankelijkheid zijn niet hetzelfde. Maar wat is precies het verschil?

Alcoholverslaving vs. Alcoholafhankelijkheid

Vaak worden de termen alcoholverslaving en alcoholafhankelijkheid door elkaar gebruikt, wat kan leiden tot verwarren. Hoewel zo gerelateerd zijn aan elkaar zijn alcoholverslaving en alcoholafhankelijkheid niet precies hetzelfde, echter het verschil kan moeilijk te zien zijn en te begrijpen.

Wat is het verschil tussen alcoholverslaving en alcoholafhankelijkheid?

Alcoholmisbruik, alcoholverslaving en alcoholafhankelijkheid kunnen worden gezien als verschillende symptomen en gedrag die progressief voorkomen in het spectrum van dezelfde aandoening, welke we hieronder verder zullen toelichten.

Alcoholmisbruik

Alcohol misbruiken brengt vele schadelijke soorten gedrag met zich mee, waaronder binge drinken, rijden onder invloed, en alcohol drinken tijdens het engageren in andere soorten activiteiten. Alcoholgebruik wordt misbruik wanneer een persoon negatieve consequenties ondervindt als gevolg van het drinkgedrag.

Hoewel alcoholmisbruik niet altijd leidt tot een verslaving, is het vaak een teken van het begin van de aandoening. Vooral wanneer alcoholgebruik problemen begint te geven met werk, school of sociale verplichtingen, leidt tot roekeloos gedrag tijdens het onder invloed zijn zoals beschonken autorijden, en uiteindelijk het doorgaan met drinken ondanks de gevolgen, dan kruipt misbruik snel dichterbij verslaving.

Alcoholverslaving.

Er bevindt zich een dun lijntje tussen misbruik van alcohol en alcoholverslaving. Alcoholverslaving is voornamelijk een aandoening die wordt gekenmerkt door het onvermogen om te stoppen met het gebruik van alcohol, ondanks een toename van negatieve consequenties. Onbeheersbaar verlangen naar alcohol, het overschrijden van zelf-opgelegde limieten, voortdurend gebruik ondanks fysieke, psychologische en sociale consequenties, en het onvermogen om te stoppen met drinken als alle soorten gedrag eenmaal zijn begonnen die een verslaving weggeven.

Daarbij, wanneer iemand verslaafd is aan alcohol, kunnen tolerantie en onthoudingsverschijnselen optreden. Dit betekent dat de gebruiker steeds meer alcohol nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken, en de gebruiker kan onthoudingsverschijnselen ervaren wanneer hij niet drinkt. Deze kenmerken staan voor de ontwikkeling van een fysieke afhankelijkheid van alcohol.

Alcoholafhankelijkheid.

Alcoholafhankelijkheid verwijst naar een fysieke afhankelijkheid van alcohol is wordt gekenmerkt door een tolerantie voor alcohol en ontwenningsverschijnselen. Alcohol ontwenningsverschijnselen kunnen levensbedreigend zijn en ontstaan wanneer zware drinkers stoppen met drinken of drastisch hun alcoholinname terugdringen. Symptomen kunnen variëren van een milde angst en trillingen tot ernstige aanvallen en delirium tremens en kunnen tot enkele weken volhouden.

Het sterftecijfer onder degenen die delirium tremens ervaren, wat een aandoening is die wordt gekenmerkt door verwarring, een snelle hartslag en koorts, ligt ongeveer tussen de 1% en 5%. Voor chronisch zware drinkers die alcoholafhankelijk zijn kunnen de ontwenningsverschijnselen medisch serieus zijn, dus er moet worden gezorgd dat de persoon hulp zoekt en stopt met drinken.

Een bredere kijk op verslaving vs. afhankelijkheid

Als het gaat om alcohol, kan verslaving optreden zonder een afhankelijkheid te ontwikkelen, echter alcoholafhankelijkheid is algemeen bekend als de meest ernstige vorm van een alcoholverslaving. Dit geldt niet voor alle drugs, en hier zullen we eens een andere blik werpen op hoe afhankelijkheid en verslaving gerelateerd zijn.

Verslaving kan optreden zonder afhankelijkheid.

Men hoeft niet per se fysiek afhankelijk te zijn van alcohol om een andere drug om een verslaving te hebben. In deze gevallen is de verslaving psychologisch, ondanks dat het lichaam het stimulerend middel eigenlijk niet nodig heeft, en het beter zou zijn zonder – de hersenen zijn er werkelijk van overtuigd dat het nodig is en zullen er alles aan doen om nog een slok te nemen. Procesverslavingen bijvoorbeeld, zoals een seks- of gokverslaving zijn echt – maar er treedt geen fysieke afhankelijkheid voor een middel op.

Afhankelijkheid kan optreden zonder verslaving

Alcoholafhankelijkheid is altijd gerelateerd aan verslaving, echter met sommige drugs, vooral voorgeschreven medicatie, is het zo dat een fysieke afhankelijkheid wordt gedefinieerd door het ontwikkelen van een tolerantie en ontwenningsverschijnselen kunnen optreden zonder oncontroleerbaar verlangen en andere onaangepast gedrag geassocieerd met verslaving.

Op welke manier heeft de grens tussen afhankelijkheid en verslaving invloed op de behandeling?

De meeste mensen associëren alcoholisme met alcoholafhankelijkheid, wat ontkenning voedt en het zoeken van hulp veel velen bemoeilijkt. Sterker nog, het is het onjuiste stereotype dat je elke dag moet beginnen met het drinken van alcohol zodra je wakker wordt en daar de gehele dag mee moet doorgaan, wat veel alcoholisten ervan weerhoudt om behandeld te worden.

Zoals hierboven genoemd, het is niet noodzakelijk om fysiek afhankelijk te zijn van alcohol om er verslaafd aan te zijn. En zelfs dan zijn er meerdere  verschillende niveaus van alcoholverslaving, waaronder een groep genaamd ‘hoogfunctionerende alcoholisten‘ die naar buiten toe de impressie geven dat hun leven op orde is, maar moeite hebben met drinken achter gesloten deuren.

Wanneer moet je een behandeling zoeken voor alcoholverslaving of afhankelijkheid?

Omdat alcoholverslaving niet zo duidelijk vast te leggen is als de meeste mensen denken, hebben veel mensen het moeilijk met beslissen of en wanneer zij een behandeling moeten zoeken voor de verslaving. Het eerste dat je moet onthouden, is dat wanneer je je afvraagt of je wel of niet een probleem hebt met alcohol, er een grote kans is dat dit wel het geval is! Maar je kunt jezelf ook het volgende afvragen:

  1. Denk je vaak dat je het drinken wat moet ‘terugdringen’, maar doe je dit nooit?
  2. Na één drankje, vind je het dan moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen een tweede?
  3. Heeft jouw drinkgedrag op welke manier dan ook een negatieve invloed op je leven? bijv. werkverzuim als gevolg van een kater, gemiste familie- of sociale evenementen, moeilijkheden in relaties enz.
  4. Heb je vaak spijt van de hoeveelheid die je gedronken hebt de nacht ervoor?

Dit zijn slechts 4 van de 10 vragen die je jezelf kunt stellen in deze quiz  om uit te zoeken of je een verdere evaluatie nodig hebt van een professionele verslavingstherapeut over jouw huidige alcoholconsumptie. Als je al minimaal 3 van de bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, is het aanbevolen om een professioneel in de arm te nemen.

Een behandeling zoeken voor alcohol bij de eerste tekenen van verslaving is belangrijk. Hoe eerder de behandeling begint, hoe groter de kans op een succesvol herstel. Als jij of iemand die jij kent een ongezonde relatie heeft met alcohol, neem dan vandaag nog contact op voor een gratis evaluatie zonder verplichtingen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.