Het Genot van Stoppen met Alcohol: Zie er Goed uit, Voel je Goed en Verbeter Jezelf

Het overwinnen van een alcoholverslaving is geen gemakkelijke opgave, vooral binnen een cultuur waarin binge-drinken als normale activiteit wordt gezien. Echter, van een verminderd risico op het ontwikkelen van kanker en een katervrije ochtend tot een verbeterde geest, lichaam en relaties, zijn de voordelen van het opgeven van alcohol in je leven rijkelijk…

Het Genot van Stoppen met Alcohol: Zie er Goed uit, Voel je Goed en Verbeter Jezelf

Onze cultuur wordt gedomineerd door een casual houding tegenover drinken, op zijn zachtst gezegd. De meeste mensen zijn zich waarschijnlijk niet bewust van de aanbevolen dagelijkse limieten op alcoholconsumptie of wat de langetermijneffecten ervan kunnen zijn, waaronder alcoholverslaving.

Stop met drinken en zie er beter uit

Alcohol zorgt ervoor dat jouw cellen en lichamelijke systemen fysiologische veranderingen ondergaan, een waarvan is dat het moeilijker wordt voor jouw lichaam om vitamines en mineralen te absorberen, zoals vitamine C, vitamine B12, thiamine en foliumzuur. Alcoholconsumptie vertraagt ook je metabolisme, terwijl je inname van lege  calorieën tegelijkertijd wordt verhoogd, evenals jouw trek in snacks laat op de avond en junk food. Dit loopt geheid uit op een ramp voor degenen die willen afvallen.

Voor degenen die aan fysieke inspanning doen, regelmatige alcoholconsumptie is van invloed op het lichaam op een manier die activiteiten zoals hardlopen en coördineren moeilijker maakt. Stoppen met drinken is nuttig omdat het spieren die moe zijn van lichaamsbeweging sneller doet herstellen. Je zult ook meer uithoudingsvermogen hebben en gemakkelijker koolhydraten kunnen converteren naar bruikbare energie, wat allemaal helpt om oefensessies bevredigender te maken.

Jouw huid zal je belonen voor het stoppen met alcohol. Alcohol consumeren dwingt de nieren om twee keer zo hard te werken om de alcohol af te breken en te verwerken. Dit vereist het gebruik van overtollig water in je systeem, wat ervoor zorgt dat jouw organen, waaronder je huid, uitdrogen. Huid die droog is van binnenuit rimpelt sneller en kan zelfs een grijze tint krijgen. De uitputting van vloeistoffen en electrolyten kunnen je gezicht er ook gezwollen laten uitzien, en je lichaam opgeblazen. Uitdroging vergroot ook de bloedvaten in de huid, waardoor ze er rood uit komen te zien. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat regelmatige alcoholconsumptie drogehuidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem in het gezicht kunnen verergeren.

Jouw huid zal bijna direct verbeteren nadat je bent gestop met alcohol. Binnen enkele weken zal jouw huid er frisser uitzien, de roodheid zal vervagen, jouw teint zal egaler zijn, en je ogen zullen helderder zijn omdat de bloedvaten terugekeren naar de normale staat.

Veel mensen geloven dat alcohol helpt om te slapen (vandaar de naam ‘nachtmutsje’), maar het effect dat alcohol heeft op de kwaliteit van slaap is eigenlijk het tegenovergestelde. Alcohol kan aanvankelijk helpen om je sneller in slaap te laten vallen, maar het vermindert de REM-slaap, wat de herstellende fase is van de slaapcyclus.

Irshaad Ebrahim, directeur en onderzoeker van London Sleep Centre, zegt dat “Alcohol ook de ademhaling onderdrukt en slaapapneu kan veroorzaken (dwz. pauzes tijdens de ademhaling die gebeuren tijdens de nacht).” Stoppen met alcohol zal erin resulteren dat je meer uitgerust bent na het slapen, en je zult je verjong voelen wanneer je wakker wordt en meer energie hebben gedurende de dag.

Wordt je alcoholgebruik uit uw controle

Geef alcohol op om je efficiëntie en je humeur te boosten

Alcohol heeft ook invloed op je cognitief functioneren en humeur, waardoor het moeilijker wordt voor je brein om zijn werk te doen. Drinken kan een nawerking hebben op de cognitie wanneer je niet dronken bent. Het kan geheugenverlies veroorzaken, verwarring en zelfs hersenletsel of een verstoorde ontwikkeling. Alcohol verhoogt het risico op een geestesziekte, of het verergert symptomen voor degenen die het al hebben. Drinken versnelt ook het kleiner worden van het brein, wat op latere leeftij kan leiden tot dementie.

Emoties zijn vaak meer extreem wanneer je dronken bent, maar drinken kan over het algemeen op den duur depressie veroorzaken. Dit kan reeds bestaande emotiebeheerproblemen drastisch verergeren, wat van invloed is op relaties en familieleven. Omgaan met emotionele uitdagingen zonder alcohol houdt in dat je de vaardigheden moet ontwikkelen die nodig zijn om dit te doen zonder die vertrouwde steunpilaar, en dat er waarschijnlijk sowieso minder emotionele episodes zijn.

Kiezen voor een alcoholvrij leven betekent dat je kiest voor een leven met een heldere geest, emotionele stabiliteit en minder drama.

Leid een alcoholvrij leven voor een gezondere ik

Alcohol is giftig voor je lichaam. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek beschouwt het als een groep 1 carcinogeen, het hoogste niveau van middelen die carcinogeen zijn voor mensen. Het is niet alleen de alcohol die giftig is. De toegevoegde stoffen die gebruikt worden voor het produceren van bier, wijn en sterke dranken zijn ook schadelijk. Contaminanten en giftige stoffen die je kunt vinden in alcoholische dranken zijn nitrosamines, mycotoxines, ethylcarbamaat, pesticiden, thermische verwerking verontreinigingen, benzeen en anorganische verontreinigende stoffen zoals lood, cadmium, arseen, koper, chroom, anorganische anionen en organometalen.

Alcohol is een belangrijke oorzaak van een grote verscheidenheid aan ziekten, waaronder kanker, dementie, hart-en vaatziekten, nieraandoeningen en beroerte. Stoppen met alcohol verbetert je immuniteit, herstelt je zenuwstelselwerking en bloedsuikerbalans, en vermindert het risico op type 2 diabetes.

Als je een jaar geen alcohol meer hebt geconsumeerd, zul je waarschijnlijk verbeteringen zien in je cholesterolniveau, insulineresistentie en zelfs in markers voor kanker, aldus diëtiste en voedingsdeskundige Rebecca Gawthorne. “Je bloeddruk kan de eerste twee tot vier weken na het stoppen met alcohol beginnen met zakken, wat op zijn beurt kan helpen met het reduceren van het risico op hartproblemen en een beroerte… Je lever kan beginnen met herstellen en je alvleesklier en nierfuncties zullen ook beginnen met verbeteren.”

Zoek nu hulp

Geef  jezelf kracht door de drank op te geven

Als je al langere tijd regelmatig drinkt, kan het moeilijk zijn om je een leven voor te stellen zonder alcohol, maar stoppen heeft ook als direct voordeel dat je jezelf krachtiger maakt. De beslissing nemen om “nee bedankt” te zeggen tegen drank is een krachtige actie, en een herstelbehandelingsprogramma kiezen om je te helpen dit te bereiken verbetert je kans op succes aanzienlijk.

De vroege stadia van dit nieuwe leven zonder alcohol zijn een geweldige kans om het copingmechanisme te herdefiniëren, een nieuw perspectief te krijgen op relaties en te beginnen met het creëren van nieuwe gewoonten en een leven voor jezelf dat gelukkig, gezond en lonend is. Voor meer inspiratie kun je kijken naar wat deze zeven drinkers te zeggen hebben ver hun ervaring met alcoholonthouding en hoe hun levens ten goede zijn veranderd.

Als jouw drinkgewoonten een negatieve impact hebben op jouw leven en je kunt gewoon niet stoppen ondanks het verlangen om dit te doen, is het erkennen dat je hulp nodig hebt de eerste stap naar herstel. Bij The Cabin Sydney bieden wij discrete ambulante hulp voor alcohol- en andere verslavingen. Onze getrainde, gecertificeerde en ervaren verslavingszorgadviseurs behandelen zowel volwassenen en tieners. Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis eerste consult.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.