Uw Vragen Beantwoordt: Duidelijkheid over rehabilitatie

Alcohol misbruik en verslaving is een veel voorkomend probleem waarmee miljoenen mensen in het Verenigd Koningrijk, de Verenigde Staten, Australië en verschillende andere landen over de hele wereld, zich geconfronteerd zien.  Biljoenen dollars zijn uitgegeven aan het onderzoeken van de meest effectieve behandelmethoden voor alcohol verslaving; daarmee werd het voor professionals op dat gebied mogelijk om er achter te komen welke methoden het beste werken bij de behandeling van alcoholisme. Tevens kwam men tot de conclusie dat alcoholisme over het algemeen heel goed behandelbaar is.

Your questions answered the 101 on alcohol rehab

Alcohol misbruik en verslaving is een veel voorkomend probleem waarmee miljoenen mensen in het Verenigd Koningrijk, de Verenigde Staten, Australië en verschillende andere landen over de hele wereld, zich geconfronteerd zien.  Biljoenen dollars zijn uitgegeven aan het onderzoeken van de meest effectieve behandelmethoden voor alcohol verslaving; daarmee werd het voor professionals op dat gebied mogelijk om er achter te komen welke methoden het beste werken bij de behandeling van alcoholisme. Tevens kwam men tot de conclusie dat alcoholisme over het algemeen heel goed behandelbaar is.

Er bestaan verschillende behandel methoden voor alcohol verslaving;  waarvan de rehabilitatieprogramma’s het meest populair zijn.

Zonder het doorbreken van een verslaving, kan de verslaafde ernstiger problemen ontwikkelen die mogelijk zelfs fataal kunnen zijn. Voor hen die geraakt zijn door alcoholisme, of het nou om gezins- of familie leden, vrienden of de verslaafde zelf gaat, is het vaak onduidelijk waar te beginnen als het gaat om het besluit om tot behandeling over te gaan.

Alcoholisme treft 4% van de bevolking in Engeland, in de leeftijdscategorie van 16 tot 65 jaar, dat betekent dat het om ongeveer 1.1 miljoen mensen gaat.

3 Meest Voorkomende Typen van Rehabilitatie Programma’s voor Alcohol Detoxificatie

Een verslaafde kan de behandeling beginnen met een zogenaamde alcohol detoxificatie, dit kan plaatsvinden in de rehabilitatie kliniek of een ziekenhuis waarmee wordt samen gewerkt door de betreffende kliniek. De detox zal de verslaafde helpen om fysieke ontwenningsverschijnselen te overwinnen. Na de detox zal de patiënt zeer waarschijnlijk meteen doorstromen in een ‘intramuraal programma’.

Intramurale Centra

Intramurale behandelcentra zijn verreweg het meest populair en bieden verschillen typen van therapie, counseling en groepssessies aan die de verslaafden zullen helpen om hun nuchterheid te behouden terwijl zij gelijktijdig een sterke basis ontwikkelen voor volledig herstel.

Ambulante Centra

Een ambulant rehabilitatie centrum biedt ook therapie en andere sessies, echter hier wordt het programma vaak afgestemd op-, en ingepast in, de dagelijkse activiteiten van de verslaafde en gaat deze elke dag gewoon weer naar huis.

Gedurende de Behandeling in een Intramurale Kliniek

Elk rehabilitatie centrum is anders, op vele verschillende manieren. Bijvoorbeeld; sommigen zijn openbaar en sommigen privé, sommigen zijn specifiek op bepaalde bevolkingsgroepen gericht (bijvoorbeeld vrouwen, of mensen die een bepaalde religieuze overtuiging aanhangen) en er zullen centra zijn die zich op specifieke verslavingen richten.

Echter, er zijn bepaalde componenten die in de meeste  behandelplannen voorkomen.

Deze kunnen bijvoorbeeld een volledige diagnostische evaluatie inhouden gedurende de opname procedure. Dit kan enkele uren duren, maar zal de medewerkers van de kliniek in staat stellen om een volledig, alles omvattend behandelplan te ontwikkelen. Dit plan zal aansluiten op de individuele problematiek en behoeften.

Tevens zullen fysieke of mentale problemen die zijn ontstaan als gevolg van het alcoholisme medische aandacht krijgen, gedurende het verblijf in de kliniek.

Wanneer de opname procedure is afgerond, kan men aan de eigenlijke behandeling beginnen, welke dagelijks zal plaats vinden.

De meeste rehabilitatie centra bieden veelomvattende nazorg programma’s dan wel nazorg plannen aan, welke de cliënten kunnen implementeren wanneer zij de kliniek verlaten.

Lengte van het Verblijf

Een behandelingsprogramma in een intramuraal behandelings centrum kan variëren van 28 dagen tot 3 maanden en in sommigen gevallen zelfs tot een jaar of langer. Hoe lang men kiest te blijven, hangt af van de ernst van hun alcohol verslaving, maar ook van werk, familie en financiële verantwoordelijkheden.

Veel rehabilitatie centra bieden effectieve programma’s aan die 28 tot 90 dagen duren.

In bepaalde situaties, kan iemand ook op de lange termijn aanvullende behandeling nodig hebben, dat kan bijvoorbeeld in een speciaal daarvoor ingerichte kliniek, binnen een ambulant programma of een begeleid wonen project.

Na de Behandeling

Wanneer het behandel programma is afgerond, gebruikt de cliënt wellicht geen alcohol meer, maar hij of zij moet er op voor bereid zijn om met bepaalde uitdagingen om te gaan, zoals dagelijkse stress factoren, verleidingen en andere ‘triggers’.

Om het hen gemakkelijker te maken om met dergelijke uitdagingen om te gaan, kunnen nazorg programma’s uitkomst bieden. Deze programma’s kunnen persoonlijk contact met een counselor inhouden (telefonisch, per email of in de kliniek), maar ook het bijwonen van groepssessies, medische nazorg et cetera.

In 2007 werd aangetoond dat 33% van de mannen en 16% van de vrouwen (24% van de volwassenen) in het Verenigd Koninkrijk bestempeld konden worden als risico drinkers. Hierbij inbegrepen was de inschatting dat bij 6% van de mannen en 2% van de vrouwen in deze groep het drinkgedrag schadelijk genoemd kan worden, dit is de groep in de grootste gevarenzone, want bij hen is het heel aannemelijk dat zij gezondheidsproblemen ondervinden als gevolg van het alcohol misbruik.

Rehabilitatie Redt Levens

Alcoholisme beschadigd een individu fysiek, psychologisch en in sociale zin. Vrienden, familie en gezinsleden lijden mee met de verslaafde.

Menige studies, net als bewezen behaalde resultaten van rehabilitatie centra over de hele wereld, tonen aan dat behandeling effectief is; het stelt de verslaafde in staat om sober te geraken en uiteindelijk weer grip te krijgen op hun eigen leven.

De voordelen om nuchter te leven en behandeling te ondergaan in een rehabilitatie kliniek, wegen veel zwaarder dan de pieken en dalen die men ondervindt wanneer de verslaafde de verslaving niet staakt.

Hulp Zoeken

Een van de meest moeilijke obstakels die een alcoholist moet overwinnen is het onvermogen of de onwil om toe te geven dat er een probleem is en er om hulp gevraagd moet worden.

In die gevallen, kunnen familie en vrienden helpen door middel van een ondersteunende interventie, wat deze persoon kan helpen om het juiste besluit te nemen en zich onder behandeling te plaatsen. Een arts, therapeut of rehabilitatie kliniek kunnen vaak hulp bieden bij het organiseren van een dergelijke interventie.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.