Is het misbruik van hoestdrank iets om ons zorgen over te maken?

Terwijl misbruik van vrij verkrijgbare hoestdrankjes stijgt onder de Amerikaanse jeugd, werken autoriteiten samen met bezorgde tieners om het geneesmiddel minder makkelijk verkrijgbaar te maken.

The Cough Syrup Cocktail Taking a Toll on Teens

Sharelines

  • Amerikaanse wetgevers identificeren eenvoudige stappen waarvan zij zeggen dat ze misbruik door tieners van hoestdrank kunnen voorkomen.
  • Waarom de autoriteiten in de VS stappen nemen om te voorkomen dat #tieners hoestdrank kopen

Hoestdrank, dat normaal wordt vermengd met Sprite, is een vrij verkrijgbaar bedwelmend middel naar keuze van veel Amerikaanse tieners, maar het misbruik van dit middel kan verwoestende gevolgen hebben.

Het werkzame bestanddeel, dextromethorfan, veroorzaakt hallucinaties, disassociatie, een gevoel van dronkenschap en kan leiden tot een fatale overdosis. Wanneer dit in een ‘cocktail’ zit, gaat dit vaak om meer dan 20 maal de aanbevolen dosis.

Verschillende staten in de VS hebben in de afgelopen jaren stappen ondernomen om de verkoop van hoestdrank aan minderjarigen te verbieden in bijvoorbeeld New York en Californië. Colorado is de meest recente die deze stap heeft gezet, en wetgevers hebben met tieners gesproken die bezorgd zijn om de invloed van het misbruik van hoestdruk op het leven van hun leeftijdsgenoten.

De 17 jaar oude Jino Arrendondo is bezig met een wetsvoorstel in zijn thuisstaat Colorado, waarmee verkopers verplicht zullen worden om het ID van iedereen die hoestdrank koopt te controleren, om ervoor te zorgen dat zij allen 18 jaar en ouder zijn.

Hij is met Jonathan Singer, een wetgever die het wetsvoorstel steunt, naar de hoofdstad van de staat afgereisd om te lobbyen voor een juridische actie.

“Dit is een eenvoudige stap om ervoor te zorgen dat onze kassamedewerkers gewoon even snel dubbelchecken voordat zij iets aan een kind geven wat hij kan misbruiken,” aldus Singer.

De controle van de verkoop is een aanpak die wereldwijd toegepast zou kunnen worden, omdat misbruik van hoestdrank ook een punt van zorg is geworden in Bangladesh, Hongkong, India en Maleisië.

Een wereldwijde trend

Hoestsiroop wordt sinds de jaren 90 misbruikt in de VS, en referenties naar de cocktails genaamd “paars drankje” – gemengd met zowel vrij verkrijgbare als voorgeschreven versies van het geneesmiddel met dextromethorfan of codeïne – werden gepopulariseerd in hiphopmuziek.

In 2014 verwees popzanger Justin Bieder naar een hoestdrankje genaamd “double cup” in zijn hitnummer “We Were Born For This”.

Miljoenen Amerikaanse tieners hebben toegegeven dat zij hebben geëxperimenteerd met het middel, maar het misbruik heeft ook Azië bereikt. Om wijdverspreid misbruik te bestrijden, heeft India druk uitgeoefend op hoestdrankbedrijven om de bevoorrading in het land beter te reguleren. Verslaving neemt toe in Bangladesh, en misbruik van hoestdrank is vooral aanwezig in de internationale scholen van Hong Kong.

Ook in Maleisië is de kwestie van de verslaving aan codeïne- en dextromethorfan-gebaseerde hoestdranken lang een reden tot bezorgdheid geweest. De Malaysian Medical Association heeft als reactie op de crisis echter al tientallen jaren gepleit voor een verbod op het gebruik van het geneesmiddel, in plaats daarvan pleit zij voor een betere regulering van haar verkoop en van de beschikbare hoeveelheden.

Tekenen van hoestdrankmisbruik

Waarom experimenteren – en misbruiken – tieners hoestdrank? Een onderzoek in Hongkong suggereerde dat nieuwsgierigheid, verveling en groepsdruk grotendeels de oorzaak waren. Voor diegenen die op zoek zijn naar een goedkope high, is op dextromethorfan gebaseerde medicatie gemakkelijk te verkrijgen en het wordt gezien als minder gevaarlijk dan straatdrugs.

Ouders zijn zich ook vaak niet bewust van het potentieel van dit product om misbruikt te worden en hebben het daarom gewoon thuis in de kast staan.

“De ouders weten niet wat er gebeurt,” zei de Amerikaanse tiener Jino Arrendondo, waarmee hij verwijst naar de trend van het misbruik van hoestdrank in de VS.

Er zijn echter wel waarschuwingssignalen waar geliefden op kunnen letten:

  • Verandering van eetlust of slaapgewoonten
  • Onduidelijke spraak en verwijde pupillen
  • Zich niet kunnen focussen
  • Bewijs van liegen of geld stelen
  • Depressie en en humeurigheid
  • Veelvuldig ziek zijn – vaak om hoestdrank vragen of een geneesmiddel om verkoudheid te bestrijden
  • Verborgen legen hoestdrankflesjes in de vuilnisbak

Wanneer dit gedrag je bekend voorkomt, is het belangrijk om een rustig, voorbereid gesprek aan te gaan met je tiener – wanneer hij nuchter is – over de mogelijkheid dat hij codeïne of dextromethorfan misbruikt.

Zoek nu hulp

De cirkel doorbreken

Steeds meer tieners raken verslaafd aan hoestdrank en een fatale overdosis kan hierbij optreden waardoor het zo belangrijk is om langdurige en effectieve hulp te zoeken voor jonge mensen die het misbruiken. Bij The Cabin Nederland zijn onze programma’s speciaal opgezet voor jonge mannen die worstelen met een reeks van problemen gerelateerd aan middelenmisbruik en mentale gezondheid.

Een verslaving kan zowel psychologisch als fysiek zijn. Daarom behandelen we de gehele persoon door middel van een combinatie van intensieve atletische training, buitenactiviteiten en een-op-en-begeleiding.

Onze idyllische campus, gelegen in de bergen van Noord-Thailand is de perfecte plek voor je zoon om een frisse start te maken, ver weg van de triggers en verleidingen die hem aanvankelijk ertoe brachten om destructief gedrag te vertonen.

Bel ons vandaag nog om te ontdekken hoe de in het westen gecertificeerd personeel van The Cabin Nederland de tiener in jouw leven kan motiveren met een innovatieve behandeling om betere beslissingen te nemen en de cirkel van middelenmisbruik te doorbreken. Wij zijn er klaar voor om te helpen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.