Herken jij de Tekenen van een Alcoholoverdosis?
Duizenden mensen sterven elk jaar als gevolg van een overdosis aan alcohol, simpelweg omdat de symptomen niet zo bekend zijn. Wij hebben de tekenen waar je op moet letten uiteengezet en wat je moet doen als je ziet dat iemand een overdosis neemt. De feiten kennen kan een leven redden.
Alcohol is de meest geaccepteerde (en meest misbruikte) drug op deze aardbol, meest waarschijnlijk doordat het legaal is in de meeste landen. Of mensen nu een speciaal evenement vieren, proberen te ontspannen, hun favoriete sportteam aanmoedigen, alcohol is er vaak een vast onderdeel van. Maar de gevaren van overconsumptie kunnen heel ernstig zijn, en een alchoholoverdosis kan leiden tot de dood.
Wat is een alcoholoverdosis?
Ook bekend als alcoholvergiftiging, een alcoholoverdosis treedt op wanneer een persoon een overmatige hoeveelheid alcohol consumeert in een korte periode wat van invloed kan zijn op de ademhaling, hartslag, lichaamstemperatuur en het kokhalsreflex. Een alcoholoverdosis kan ook leiden tot coma en de dood.
Hoeveel drinken is teveel?
Overheidsrichtlijnen omtrent verantwoordelijke alcoholconsumptie variëren per land, maar de meeste zijn het er mee eens dat iemand niet meer dan 10-14 glaasjes per week moet nemen en niet meer dan 3-4 glaasjes per dag. Helaas komt het maar al te vaak voor dat mensen zich laten meeslepen en dubbel of drie keer zo veel drinken binnen een korte periode. Als jij merkt dat je je in een situatie bevindt waarin mensen zwaar drinken, is het belangrijk om de tekenen van een alcoholoverdosis te kunnen herkennen.
Symptomen van alcoholvergiftiging
De symptomen van alcoholvergiftiging omvatten onder andere:
- Verwarring
- Overgeven
- Aanvallen
- Vertraagde adem (minder dan acht maal per minuut)
- Onregelmatig ademhalen (meer dan 10 seconden tussen het ademhalen)
- Blauw-getinte huid of bleke huid
- Laag lichaamstemperatuur
- Flauwvallen (bewusteloosheid) zonder wakker gemaakt te kunnen worden
Wat als iemand tekenen van een alcoholoverdosis vertoont
Het is niet absoluut noodzakelijk dat een persoon alle bovenstaande symptomen vertoont voordat je medische hulp zoekt. Overgeven en flauwvallen zijn symptomen die vaak over het hoofd worden gezien – het wordt gezien als een normaal onderdeel van een nachtje binge drinken. Maar deze symptomen kunnen een voorbode zijn van een ernstig probleem. Als iemand ook maar een van de symptomen hierboven vertoont, zoek dan direct medische hulp en laat de persoon niet alleen. Ondertussen kun je op de volgende manieren helpen:
- Doe je best om de persoon wakker te houden en te laten zitten
- Probeer de persoon water te laten drinken – maar alleen als hij of zij bij bewustzijn is. In de meeste gevallen is hun vermogen tot functioneren zo ver gezakt dat zij op dit moment deze taak niet kunnen volbrengen.
- Als de persoon flauw is gevallen of niet kan zitten, zorg er dan voor dat hij op zijn zij ligt (niet op de rug) om de luchtwegen open te houden en te voorkomen dat hij stikt wanneer hij overgeeft.
- Houd de persoon warm. Het is een veel voorkomende misvatting dat alcohol je warm maakt, maar eigenlijk verlaagt alcohol de lichaamstemperatuur en kan het in ernstige gevallen leiden tot hypothermie.
- Blijf bij de persoon en wees je bewust van eventuele mentale fysieke veranderingen.
- Wees niet bang om een ambulance te bellen. Symptomen kunnen snel verergeren, en voorkomen is beter dan genezen.
Wat je niet moet doen in het geval van alcoholvergiftiging
Ondanks de beste bedoelingen zijn er veel handelingen die mensen vaak uitvoeren wanneer zij zien dat iemand een overdosis alcohol op heeft. De volgende handelingen mogen ‘vanzelfsprekend’ lijken bij het zorgen voor een dronken persoon, maar kunnen de situatie erger maken:
- Laat hem of haar niet de roes ‘uitslapen’. Hetzij bij bewustzijn of niet, het alcoholniveau in het bloed kan blijven stijgen naarmate het spijsverteringssysteem de alcohol in de maag blijft verwerken en dit aan de bloedsomloop afgeeft. Teveel alcohol in de bloedsomloop kan ervoor zorgen dat essentiële lichaamsfuncties ermee stoppen.
- Geef geef koffie. In tegenstelling tot wat vaak wordt geloofd, zal de cafeïne in koffie iemand niet nuchterder maken. Voor iemand die een glas wijn heeft gehad en enigszins slaperig wordt, kan dit een positief effect hebben op hoe de persoon zich voelt. Maar koffie droogt het lichaam uit, net zoals alcohol. Koffiedrinken bovenop een grote hoeveelheid alcohol kan het probleem verergeren.
- Forceer geen overgeven. Het kan het logische ding om te doen lijken, maar in sommige gevallen werkt het kokhalsreflex niet juist en kan de persoon in zijn of haar eigen braaksel stikken.
- Zet de persoon niet onder een koude douche. Zoals voorheen vermeld, verlaagt alcohol de lichaamstemperatuur. Iemand onder een koude douche zetten kan het lichaamstemperatuur gevaarlijk laten zakken, wat kan leiden tot hypothermie.
Hoe behandel je een alcoholoverdosis?
Als iemand lijdt aan een alcoholoverdosis, kunnen de bovengenoemde handelingen ervoor zorgen dat de persoon in leven blijft totdat hij of zij de juiste medische hulp kan krijgen, wat meestal wordt gegeven op de afdeling spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Vitale tekenen zullen worden bijgehouden terwijl artsen maatregelen nemen om het alcoholniveau in het bloed te doen zakken bij de patiënt. Deze behandelen kunnen omvatten:
- Maag leegpompen
- Intraveneuze vloeistoffen of medicijnen
- Zuurstof aanvullen
- Voedingsstoffen om complicaties zoals hersenbeschadiging te voorkomen
Binge drinken, alcoholvergifting en verslaving
Indien alcoholvergiftiging slechts eenmalig voorkomt bij een persoon, is het waarschijnlijk dat hij of zij zich gewoon een keertje heeft mee laten slepen, en zolang de persoon veilig is hersteld, zal het leven doorgaan als gewoonlijk. In het geval dat een persoon deze staat meer dan eens of zelfs vaak bereikt, is het dringend noodzakelijk om het advies in te winnen van een alcoholverslavingszorgcentrum.
Veel mensen hebben de misvatting dat, omdat ze niet dagelijks drinken, zij geen alcoholist zijn of geen verslaving hebben aan alcohol. Echter, binge drinken, zelfs af en toe, wordt gezien als een verslaving wanneer het op een negatieve manier invloed heeft op je leven. Moet jij plannen afzeggen door een kater? Of mis je werk of school omdat je de nacht daarvoor teveel hebt gedronken? Heb je ooit gedacht dat je minder wilt gaan drinken, maar dit gebeurt niet? Wanneer je drinkt, val je dan wel eens flauw of geef je over?
De Cabin Chiang Mai is een residentiële afkickkliniek dat een uniek, betaalbaar en effctief behandelprogramma biedt tegen alcoholverslaving. Als jij een of meerdere bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord, kan jouw drinkgedrag een serieus probleem zijn, en heb je misschien een behandeling nodig. Neem vandaag nog contact op met ons, gratis en geheel vrijblijvend, voor een evaluatie en ontdek hoe wij jou of jouw dierbare kunnen helpen.
Facebook one liner: Herken jij de tekenen van een alcoholoverdosis? Het kan moeilijk zijn om de tekenen uit elkaar te houden, en vaak genoeg gebeurt het dat de tekenen gelinkt zijn aan een verkeerde oorzaak, waardoor het moeilijker wordt om de waarheid te kennen achter jouw symptomen.
Comments are closed.