Een Nieuw Onderzoek Heeft Twee Soorten Alcoholisme Ontdekt en de Link met de Persoonlijkheid

Houdt aanleg voor alcoholisme verband met een persoonlijkheidstype? Nieuw onderzoek heeft een onderscheid gevonden tussen twee verschillende soorten breinen van alcoholisten; de resultaten kunnen behandelmethoden compleet veranderen.

2 Types of Alcoholic Brains

Onderzoekers hebben een verschil aangeduid tussen Type I en Type II alcoholisten. De verschillen zouden kunnen leiden tot betere behandeling van mensen die aan een alcoholverslaving lijden.

Alcoholisme is een ziekte die wereldwijd gezien veel voorkomt. Het is een van de meest voorkomende verslavingen en onderzoek toont aan dat alcoholisme het afgelopen decennium toegenomen is. Met de toename van alcoholmisbruik wordt het steeds belangrijker om effectieve behandelingen te ontwikkelen evenals verder onderzoek naar deze ziekte.

Het meest recente onderzoek dat ons een heel nieuw inzicht kan geven in de manier waarop we alcoholverslaving zien en behandelen is de ontdekking van twee soorten alcoholisten breinen. Het onderzoek werd uitgevoerd op de Universiteit van Oost Finland waar hoofdonderzoeker Olli Kärkkäinen met de termen Type I: Angstgevoelig en Type II: Impulsief kwam in het beschrijven van het brein van mensen die leiden aan alcoholisme.

Het Langetermijneffect van Alcoholmisbruik op de Hersenen

Het langetermijneffect dat alcoholisme heeft op de hersenen varieert naar aanleiding van verschillende factoren waaronder genen, het soort alcohol, geslacht, leeftijd en vele andere kenmerken. Maar, over het algeheel gezien, hebben wetenschappers ontdekt dat alcoholverslaving invloed had op de hersenen van iedereen in het onderzoek in onderstaande twee vormen:

1. Dehydroepiandrosteron niveau: De hersenen van mensen die aan alcoholisme lijden bevatten vaak een hoger dehydroepiandrosterone niveau. Dehydroepiandrosteron is een steroïde hormoon dat invloed heeft op het centrale zenuwstelsel en verklaart waarom alcoholverslaafden uiteindelijk steeds minder effect ervaren van het drinken van dezelfde hoeveelheid alcohol. Het lange termijn gebruik van alcohol vermindert de intensiteit van het effect dat alcohol op het brein heeft vanwege de verandering in de hormoonspiegel.

2. Lager serotonine transmitter niveau: de onderzoekers ontdekten dat de hersenen van alcoholverslaafden minder serotonine transmitter bevatten in bepaalde hersengedeeltes dat leidt tot gedrag dat zich kan manifesteren als sociale angst.

Hoewel dit de twee algemene punten zijn die uit het onderzoek onder mensen die lijden aan alcoholisme naar voren komen, zijn er interessant genoeg ook duidelijke verschillen gevonden in serotonine en de manier waarop het interacteert met het brein waaruit de twee types opgesteld zijn: angstgevoelig en impulsief.

Type I: Het Angstgevoelige Alcoholisten Brein

De onderzoekers brachten veel verschillende eigenschappen in verband met het eerste type van alcoholverslaving. Type I alcoholisme komt evenveel voor onder mannen als vrouwen. Bij mensen die lijden aan Type I zit alcoholisme in de familie en deze mensen zijn ook blootgesteld aan omgevingsfactoren die een rol spelen in het ontwikkelen van een alcoholverslaving. Deze mensen krijgen vaak een alcoholverslaving na hun 25e, nadat ze al jaren gemiddeld tot stevig drinken. De onderzoekers hebben ontdekt dat Type I alcoholisten gedurende de jaren steeds meer gaan drinken en steeds minder controle hebben over hun drinkgewoontes. Maar de onderzoekers beweren ook dat deze vorm van alcoholisme in verschillende gradaties bestaat: van mild tot ernstig. Mensen met Type I alcoholisme zullen eerder behoren tot de ‘hoog-functionerende alcoholist’.

Ook is het zo dat de hersenactiviteit van Type I alcoholisme in verband gebracht wordt met verschillende persoonlijke eigenschappen. Voor zowel Type I als Type II hebben de onderzoekers drie eigenschappen bekeken die verbonden zijn aan serotonine: letsel vermijden, vernieuwing zoeken en afhankelijkheid van beloning.

Type I hersenen worden omschreven als ‘zeer letsel vermijdend’. Letsel vermijden, op gebied van persoonlijkheid, manifesteert zich in voorzichtig zijn, pessimisme en bezorgdheid. Ook werden deze hersenen gezien als ‘weinig vernieuwing zoekend’. Dit betekent dat mensen met dit type bedachtzaam zijn en veel aandacht hebben voor details. En tot slot zijn deze mensen ‘zeer afhankelijk van beloning’, dat betekent dat ze graag anderen helpen en gevoelig zijn in sociale situaties.

Deze drie hoofdkenmerken hebben ertoe geleid dat onderzoekers ontdekten dat de persoonlijkheid die past bij het Type I alcoholisme brein het angstgevoelige brein is. Zodoende is een persoon met Type I iemand die angst probeert te verminderen door het drinken van alcohol. Oftewel, mensen die lijden aan Type I alcoholisme zien alcohol als een manier om hun angsten of bezorgdheid de baas te kunnen. Met andere woorden: Type I alcoholisten lijken ook te lijden aan mentale welzijnsproblemen zoals angst en depressies: zij gebruiken alcohol voor zelf medicatie.

Type II: Het Impulsieve Alcoholisten Brein

Type II onderscheid zich op verschillende manieren van Type I. Ten eerste komt het vaker voor onder mannen dan vrouwen. Onderzoekers hebben ontdekt dat Type II alcoholisme nauw verbonden is aan de genen en niet noodzakelijkerwijs aan omgevingsfactoren. Daarnaast ontwikkelen deze mensen hun verslaving al eerder, vaak voor hun 25e. Dit type is niet progressief, dat betekent dat mensen niet steeds verslaafder raken aan alcohol, maar vanaf het begin al op een bepaald verslavingsniveau zitten. Er is minder sprake van niveauverschil, van mild tot ernstig; mensen met Type II vallen bijna altijd in de categorie van ernstige alcoholverslaving. Een ander belangrijk verschil is dat bij mensen met het Impulsieve alcohol brein arrestaties en fysieke gevechten voorkomen gerelateerd aan hun alcoholconsumptie.

De persoonlijke eigenschappen van mensen die lijden aan Type II alcoholisme zijn tegenovergesteld aan die van mensen met Type II. De onderzoekers hebben ontdekt dat de hersenen van Type II ‘laag letsel vermijdend’ waren, dat zich manifesteerde in vertrouwen en remmingen. Type II was ook ‘erg op zoek naar vernieuwing’, dat betekent dat ze onderzoekend en spontaan zijn. En tot slot hadden deze mensen ‘lage beloningsafhankelijkheid’, dat zich uitte in sociale onafhankelijkheid en emotionele koelte. Met deze drie eigenschappen in gedachten bestempelden de onderzoekers het Type II brein als Impulsief. In tegenstelling tot Type I proberen zij geen angst te verminderen of alcohol te gebruiken als zelfmedicatie, zij consumeren alcohol om zich euforisch te voelen. Net als bij de eerste vorm van alcoholverslaving gaat Type II vaak hand in hand met andere gezondheidsproblemen. Maar mensen met Type II hebben meer kans om te lijden aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis of bipolaire stoornis; ziektes die gelinkt zijn aan impulsiviteit.

Wat dit Betekent voor het Behandelen van Alcohol Verslaving

De onderzoekers gaven aan dat het feit dat alcoholisme in twee verschillende vormen bestaat niet het belangrijkste is dat uit hun onderzoek naar voren is gekomen. Dit onderzoek toont aan dat alcoholisme in verband gebracht kan worden met persoonlijke eigenschappen. Uit het onderzoek kwam naar voren waarom sommige behandelingen niet altijd voor iedereen werken. Door het toepassen van de resultaten kan de behandelmethode voor mensen met een alcoholverslaving compleet veranderen.

Wanneer de motivatie en persoonlijke eigenschappen achter het alcoholmisbruik bekend zijn, kunnen gezondheidsprofessionals niet alleen de verslaving behandelen, maar ook andere onderliggende mentale gezondheidsproblemen. Door het opstellen van een behandelplan dat aangepast is aan de specifieke behoeften van de patiënt is er meer kans op lange termijn herstel. In The Cabin Hong Kong hebben wij hoog opgeleide gezondheidsprofessionals die de complexiteit van alcoholisme kennen. Als u of iemand die u kent lijdt aan een alcoholverslaving, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.