‘Legaal high worden’: alles dat je moet weten over cathinonen

In de afgelopen 10 jaar is het gebruik van cathinonen – ofwel ‘badzouten’ – uitgegroeid tot een ernstig wereldwijd probleem. Omdat ze betaalbaar zijn en gemakkelijk online verkrijgbaar, zijn zij verantwoordelijk geworden voor tientallen doden wereldwijd. Hoewel er nog veel valt te leren over deze nieuwe designerdrugs, is dit wat we tot nu toe weten.

alles dat je moet weten over cathinonen

Sharelines

  • Er wordt vaak aangenomen dat synthetische cathinonen MDMA of ecstasy zijn – je hebt misschien badzout gebruikt zonder dat je het weet.
  • ‘Legaal high worden’: alles dat je moet weten over cathinonen, ofwel badzout.

Van alle recreationele drugs zijn cathinonen wellicht degenen waar wij het minst over weten. Meer bekend als ‘badzout’ of ‘legale psychedelica’, de verspreiding en het gebruik van synthetische cathinonen zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, omdat gebruikers steeds goedkopere en gemakkelijker beschikbare alternatieven zoeken voor psychoactieve drugs zoals MDMA en ecstasy.

De opkomst van synthetische cathinonen heeft de overheid van Nederland en  de rest van de wereld al vele uitdagingen gegeven. Ze worden online vaak verkocht als badzout, plantenvoeding of zelfs reinigingsmiddel voor telefoonschermen om detectie te voorkomen. Verder maakt het grote aantal nieuwe psychoactieve stoffen (NPS) dat jaarlijks tevoorschijn komt internationale controle erg lastig.  De relatieve nieuwheid betekent ook dat cathinonenverslavingszorg informatie soms moeilijker is om te vinden voor degenen die het nodig hebben.

“De weergaloze opkomst van potentieel gevaarlijke psychoactieve stoffen die niet onder internationale controle vallen heeft in de afgelopen jaren geleid tot een toename in misbruik, spoedopnames in het ziekenhuis en soms dodelijke slachtoffers,” aldus het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC) in haar laatste  verslag over het probleem van synthetische drugs.

De oorsprong en opkomst van nieuwe synthetische stoffen (NSS)

Synthetische cathinonen zijn door mensen gemaakte drugs, afgeleid uit cathinon, wat wordt gevonden in de qatplant in Oost-Afrika en Zuid-Arabië. Het is bekend dat mensen uit deze gebieden al eeuwen kauwen op bladeren van de plant vanwege de milde stimulerende effecten. De effecten van synthetische cathinonen zijn echter veel sterker en veel gevaarlijker.

Hoewel zij voor het eerst werden gesynthetiseerd in de jaren 1930, duurde het tot het eerste decennium van deze eeuw totdat synthetische cathinonen een recreationele drug werden. Het gebruik steeg enorm in 2009 en 2010, eerst in Engeland en toen in Europa, voordat het zich verspreidde naar de VS, Azië en de rest van de wereld. Er wordt ook gedacht dat het gebruik dramatisch is gestegen in Hong Kong tijdens die periode.

Methylendioxypyrovaleron (MDPV), mephedrone en Methedrone zijn de chemicaliën die het meest vaak worden gevonden in badzout, hoewel ze worden verkocht onder verschillende straatnamen, zoals MCAT, Lunar Wave, Cloud Nine, Purple Wave of Vanilla Sky.

Terwijl het gebruik van synthetische cathinonen notoir moeilijk is op te sporen voor de overheid, wijzen statistische en anekdotische bewijzen op een verhoogde prevalentie van de drug in veel delen van de wereld. Het laatste rapport over drugsgebruik van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD) geeft aan dat 8 procent van de ondervraagden had aangegeven dat zij synthetische drugs hadden gebruikt, in tegenstelling tot 5 procent in 2011.

Een onderzoek uitgevoerd door Joseph J Palamar, een assistent-professor  Population Health van het NY Langone Medical Center (NYULMC) ontdekte in 2012-2013 dat 1,1 procent van de middelbareschooloudsten badzout hadden gebruikt , waarvan 18 procent regelmatig. Verontrustend genoeg ontdekte het onderzoek dat het waargenomen risico van het gebruik was gestegen van 25 procent in 2012 tot 39 procent in 2013.

Cathinonen: gebruik en effecten

Synthetische cathinonen bestaan meestal in de vorm van een kristalachtig poeder dat er vaak zeer vergelijkbaar uitziet met echt badzout. Zij worden het vaakst opgesnoven of ingeslikt, maar kunnen ook worden ingespoten.

Chemisch gezien zijn cathinonen vergelijkbaar met amfetaminen, cocaïne en MDMA en zij leveren vele vergelijkbare effecten zoals euforie, een verhoogde sociale interactie en een verhoogde sex drive door het niveau van dopamine in hersencircuits die beloning en beweging besturen. Cathinonen worden vaak verkocht onder de naam MDMA of ecstasy, dus het is waarschijnlijk dat veel mensen deze stoffen hebben gebruikt zonder het te weten.

Hoewel er nog veel onbekend is over synthetische cathinonen en de effecten ervan, wordt het algemeen aanvaard dat ze zeer gevaarlijk kunnen zijn. Negatieve effecten omvatten depressie, angst, tremoren en hallucinaties, met meer serieuze fysieke effecten zoals hartproblemen en leverfalen, soms resulterend in de dood. In 2013 meldde het Drug Abuse Warning Network dat meer dan 20.000 aan drugs gerelateerde bezoeken op de spoedeisende hulp in de VS gerelateerd waren aan badzoutdrugs .

Zoek Nu Hulp

Cathinonen en de wet

Ondanks de inherente problemen bij het bestrijden van cathoninen, doen overheden sinds 2010  over de hele wereld extra moeite om het gebruik verboden te maken. De overheid van Hong Kong was een van de eersten om op te treden, met “Mephedrone en andere derivaten van cathinonen… geregeld onder de Dangerous Drug Ordinance, sinds 1 april 2011,” volgens de website van de politie van Hong Kong.

In oktober 2011 heeft de American Drug Enforcement Administration drie veel voorkomende door de mens gemaakte cathinonen verboden in afwachting van verder onderzoek. In juli 2012 heeft President Barack Obama een wetgeving ondertekend waarmee mephedrone en MDPV permanent illegaal zijn gemaakt.

Ondanks deze positieve maatregelen, blijft bijhouden van de distributie, verkoop en het gebruik van synthetische cathinonen notoir moeilijk en vervolging is zeldzaam in vele landen.

Behandeling zoeken voor synthetisch drugsmisbruik in Nederland

Onderzoek wijst uit dat het gebruik van synthetische cathinonen een sterke drang kan creëren om ze weer te gebruiken. Veelvoudig gebruik kan leiden tot tolerantie, afhankelijkheid en intens ongemakkelijke ontwenningsverschijnselen, zoals tremoren, depressie, angst en paranoia.

Er is, echter, goed nieuws voor degenen die worstelen met cathinonenmisbruik. De prevalentie van de drug in afgelopen jaren is toegenomen, maar de mogelijkheden van verslavingscentra om om te kunnen gaan met ontwenningsverschijnselen zijn ook geëvolueerd en effectieve behandelprogramma’s zijn ontwikkeld.

De Cabin Nederland vertrouwelijke, holistische en effectieve behandelingen voor degenen die verslaafd zijn aan synthetische drugs. Neem vandaag contact met ons op om te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen om de eerste stap te nemen richting herstel.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.