5 redenen waarom alcohol ‘s werelds meest gevaarlijke drug

Alcohol is een van de meest gevaarlijke en dodelijke gewoonte-vormende drugs die de mensheid ooit heeft gekend, maar zelden zie je dit weerspiegeld in publiekelijk debat en berichtgeving in de media. Met dit in gedachten hebben wij vijf niet-zo-subtiele herinneringen verzameld van waarom alcohol zo gevaarlijk is.

Is alcohol de meest gevaarlijke drug ter wereld?

Sharelines

 • “Op sommige plekken doodt alcohol meer dan vijf keer zoveel mensen per jaar dan elke andere drug samen.”
 • Het wordt misschien niet geclassificeerd als harddrug, maar alcohol kan ongelooflijk gevaarlijk zijn.

Er is geen twijfel over – alcohol is een van de meest gevaarlijke en dodelijke gewoonte-vormende drugs die de mensheid ooit heeft gekend. Desondanks wordt het vaak gebagatelliseerd (of zelfs over het hoofd gezien) als oorzaak van maatschappelijke schade. Maar het feit is omdat alcohol zo diep geworteld is als onderdeel van de menselijke cultuur, dat het een nog groter risico maakt. Mensen raken verslaafd aan alcohol – en hun levens veranderen voorgoed – grotendeels doordat de risico’s van alcohol zo vaak worden gebagatelliseerd.

In dit bericht kijken naar de vijf veelzeggende redenen waarom alcohol de meest gevaarlijke drug ter wereld is:

1. Alcohol is een van de gevaarlijkste drugs.

Alcohol biedt misschien niet de acute risico’s per gebruik als zogenaamde harddrugs, maar is wel verantwoordelijk voor een veel hoger dodenaantal.  Bijvoorbeeld, in Engeland eist alcohol nu meer levens per jaar dan heroïne en crack – welke respectievelijk de tweede en derde plaats innemen. Dit heeft geleid tot het oproepen van het schrappen van de classificatie van drugs als ‘hard’ of ‘soft’ en om de energie opnieuw te investeren in een gezamenlijke campagne, speciaal tegen alcohol.

Als je de risicogroep beperkt tot heroïne- of crackgebruikers, zou die groep een hoger risico per persoon hebben dan de gehele groep van alle alcoholgebruikers. Maar wanneer je kijkt naar de samenleving als een geheel, is er geen twijfel mogelijk dat alcohol jaarlijks veel meer levens eist. Neem de Verenigde Staten als voorbeeld, waar alcohol verantwoordelijk is voor vijf keer meer doden per jaar dan elke drug samen. Alcohol is – zonder twijfel – over het algemeen de dodelijkste drug op deze planeet

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

2. Alcohol wordt op grote schaal genuttigd.

Hoewel harddrugs meer uitgesproken risico’s met zich meebrengen voor degenen die ze gebruiken, wordt alcohol op een veel grotere schaal gebruikt. Een van de meest schrikbarende alcohol-gerelateerde statistieken heeft te maken met hoeveel mensen ervan drinken. Volgens de Wereld Gezondheid Organisatie wordt er in de wereld een gemiddelde van 6,2 liter pure alcohol geconsumeerd per persoon van 15 jaar en ouder. Dit vertaalt zich in 13,5 gram (of net geen standaarddrankje) per persoon per dag.

Uiteraard drinkt niet iedereen zoveel. Sommige mensen drinken helemaal niet, en de meesten drinken niet dagelijks. Maar dit betekent allemaal dat degenen die wél drinken meer dan het gemiddelde per hoofd van de bevolking drinkt. En in veel gevallen drinken zij nog veel meer. Dit verhoogt voor degenen die alcohol consumeren dramatisch de risico’s op gezondheidsproblemen, ongelukken en een scala van andere problemen.

3. Alcohol draagt bij aan seksueel geweld.

Er zijn tal van onderzoeken die een verhoogd alcoholgebruik koppelen aan  verhoogd geweld tegen vrouwen. Een vaak geciteerd Hardvard-onderzoek keek naar de universiteitscampussen in de Verenigde Staten en ontdekte dat degenen met een reputatie voor binge-drinken ook een hoger aantal gemelde incidenten van seksueel geweld hadden. Sterker nog, er werd ontdekt dat vrouwelijke studenten op campussen die bekend stonden als binge-drinkers 150 procent meer kans hadden om te worden verkracht.

Dit fenomeen is op geen enkele wijze specifiek gekoppeld aan universiteiten. Verschillende andere onderzoeken ontdekten dat daders meer waarschijnlijk dronken zijn. En hetzelfde geldt vaak voor slachtoffers.  Alcohol is duidelijk een aanzetter tot seksueel geweld in de wereld. Hoe meer mensen consumeren, hoe groter de kans dat tragische incidenten zoals dit gebeuren.

4. Alcohol maakt mensen ongelukkig.

We hebben het niet over algemene malaise. Volgens de Grant Study – welke in 1938 begon bij Harvard Universiteit en tot noch toe een van de langstlopende onderzoeken ter wereld is – was alcohol de ‘grootste verstoorder’ van geluk voor de betrokken proefpersonen.

De Grant Study ontdekte vele negatieve correlaties tussen alcoholmisbruik en een ontevreden leven:

 • Alcoholisme was de hoofdoorzaak van een scheiden bij proefpersonen.
 • Het correleerde sterk met een ernstige depressie en andere psychische problemen.
 • Het was de enkele grootste bijdrage aan ziekte en dood.

Bij The Cabin Nederland bevestigen onderzoeken zoals de Grant Study wat onze praktijkmensen op een dagelijkse basis meemaken. Alcoholmisbruik is een acute verstorende kracht voor de mentale gezondheid van onze cliënten.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

5. Alcoholmisbruik wordt vaak over het hoofd gezien door mainstreammediabronnen.

De realiteit van dit punt varieert per locatie, maar we kunnen rustig zeggen dat alcoholgebruik vaak wordt verdedigd door mediakanalen, adverteerders en de volkscultuur in het algemeen. Mainstreammediabronnen zijn veel meer geneigd om het te hebben over de gevaren van een harddrugverslaving dan die van alcohol. De reden hiervoor is complex en heeft vooral te maken met maatschappelijke normen. Alcoholgebruik is wijdverspreid en mediakanalen zijn gevoelig voor het bagatelliseren of zelfs negeren van alcohol-gerelateerde sterfgevallen en problemen.

De Britse David Nutt (een specialist op het gebied van drugsonderzoek) maakte dit punt kristalhelder wanneer hij nieuws rapporten onderzocht op drugs-gerelateerde sterfgevallen in de jaren 90 en vergeleek hen met de rapporten van lijkschouwers. Hij ontdekte de volgende relatie tussen officieel gemelde sterfgevallen door drugs en degenen gemeld in de media:

 • Aspirine – 1 op 275 gemeld
 • Morfine – 1 op 72 gemeld
 • Heroïne – 1 op 5 gemeld
 • Methamfetamines – 1 op 3 gemeld
 • Ecstasy 13 op 14 gemeld

Nutt concludeerde dat de eerste twee vermeldingen in de lijst weinig media-aandacht kregen omdat zij vermoedelijk niet van belang waren voor mediaconsumenten. Een totaal van 2.225 mensen in Schotland overleed aan (niet-acoholische) drugsgerelateerde oorzaken in die periode. Zo’n 2.000 tot 3.000 mensen overleden ook aan alcohol-gerelateerde oorzaken tijdens diezelfde periode – tot 70 maal het aantal van degenen betrokken bij ecstasy-gerelateerde sterfgevallen. Dan nog werd er weinig gesproken over de alcohol-gerelateerde sterfgevallen.

Alcoholmisbruik verdient meer aandacht dan het krijgt

Meningen over alcohol verschillen tussen landen en van de ene cultuur op de andere. Dan nog kunnen we rustig stellen dat alcohol gevaarlijker is dan veel mensen zich realiseren. Dit kan leiden tot een lakse houding jegens de risico’s van alcoholmisbruik – evenals de promotie en verheerlijking ervan.

Als jij of iemand waar je van houdt gevaarlijk alcohol-gerelateerd gedrag vertoont, is een vroege interventie essentieel. De verslavingsbegeleiders van The Cabin Nederland zijn ervaren in het helpen van onze cliënten bij het begrijpen van de ware risico’s op alcoholmisbruik. Bel ons vandaag op nummer +66 20 385 469 om een vertrouwelijke evaluatie te regelen.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.