3 tips voor het omgaan als een pro met angst tijdens vroeg herstel

Het komt vaak voor om veel angst te ervaren in de beginstadia van herstel wanneer je grote veranderingen ondergaat zonder jezelf te kunnen ondersteunen met jouw middelen.  Hoe ga je hiermee om?  Het draait allemaal om het ontwikkelen van coping-strategieën.

Waarom vroeg herstel vaak angst triggert

Sharelines

  • Stress is normaal bij vroege nuchterheid.
  • Hoe om te gaan met bijna verlammende angst bij vroeg herstel.

Het komt maar al te vaak voor dat jonge mannen bij tijdens de vroege stadia van verslavingsherstel een zogenaamde onoverkomelijke angst ervaren. De gehele structuur in zijn leven is veranderd en dit draagt bij aan een zeer reëel gevoel van verlies en zorgen. Het goede nieuws is dat dit een normaal onderdeel is van vroeg herstel, en het zal uiteindelijk voorbijgaan.

Echter, het is belangrijk voor het persoon om nieuwe copingmechanismen te ontwikkelen die hem helpen om deze onzekere fase te doorstaan. Het succes van zijn herstel is ervan afhankelijk.

Hoe alcoholisme en angst verbonden zijn

Klinisch onderzoek toont aan dat mentale aandoeningen en verslaving vaak gepaard gaan. Uit een onderzoek bleek dat alcohol en een grote depressie bij ongeveer 30-40 procent van de gevallen tegelijk voorkomen. Hoewel deze twee condities niet altijd tegelijk voorkomen, hebben degenen die lijden aan alcoholisme waarschijnlijk al op een bepaald punt geleden aan depressie.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat degenen die lijden aan alcoholisme meer geneigd zijn om angst te ervaren. Nog specifieker, mensen die lijden aan een angststoornis zijn drie keer meer geneigd om ook te worstelen met alcoholmisbruik.

Deze cijfers bevestigen wat degenen die betrokken zijn bij verslavingsgemeenschappen (ofwel als behandelingsspecialist of als verslaafde) al lange tijd wisten. Mentale gezondheidsproblemen – en dan met name angst en depressie – zijn nauw verbonden met verslaving. De drug naar keuze wordt een vorm van zelfmedicatie.

Zelfmedicatie kan in deze zin voor een bepaalde periode effectief zijn. Hoewel het niet duurzaam is, kan het een uitlaatklep bieden voor angst en depressie. Hierdoor ontstaat een serieuze uitdaging voor iemand die recentelijk heeft besloten om clean te worden. Je kunt over de drempel stappen en je toewijden aan een nieuw leven zonder middelen, alleen om te ontdekken dat je overspoeld wordt door de angst die je ermee onder controle hield.

Verslaving Behandeling In Paradise

Help probleem van zelfmedicatie voor angst

Het overduidelijke probleem met het gebruik van drugs of alcohol voor zelfmedicatie is dat zij een reeks nieuwe problemen introduceren aan jouw leven. Zelfs wanneer het middel op zijn minst gedeeltelijk effectief is bij het beheersen van angst, introduceert het nieuwe angstopweekende problemen op werk, thuis en in relaties. Steeds meer van het middel is vereist om het gevoel te behouden dat je controle hebt over de situatie.

Als jij sowieso worstelt met angst, is het zeker cruciaal dat jij voorbereid bent op het potentieel van angstopwekkende situaties bij vroeg herstel. Je simpelweg bewust zijn van het feit dat je waarschijnlijk een verhoogd gevoel van angst ervaart tijdens herstel in een vroeg stadium kan je echt helpen om ermee om te gaan.

En om eerlijk te zijn, zelfs degenen die geen geschiedenis hebben met een angststoornis kunnen een verhoogd gevoel van zorgen en frustraties ervaren tijdens de vroege stadia van herstel. Verslaving is altijd een copingmechanisme – een manier om verlichting te vinden wanneer geconfronteerd met pijnlijke of ongemakkelijke emoties. Zonder deze manier van omgaan zal angst zeker het resultaat zijn.

Stress is normaal bij vroegtijdige nuchterheid

Er is niets mis met het gevoel van angst bij vroegtijdige nuchterheid. Beginnen aan een nieuwe levensreis is in ieder geval een oorzaak van een gezonde hoeveelheid angst, Denk maar aan hoe je je voelde wanneer je voor het laatst naar een nieuwe buurt verhuisde, je inschreef bij een nieuwe school of voor het eerst naar je nieuwe baan ging. Dit zijn allemaal stressvolle situaties, en vrijwel iedereen zou een niveau van angst ervaren in deze positie.

Maar beginnen aan een herstelproces is meer allesomvattend dan het beginnen van een nieuwe baan of verhuizen naar een nieuwe locatie. Niet alleen moet je van vrienden veranderen en je normale routines aanpassen. Je moet ook jouw thuisleven, jouw vrije tijd en praktisch alle copingmechanismen in je arsenaal  herevalueren. Kortom, je moet alles aan jouw dagelijkse leven veranderen – en dat is niet gemakkelijk.

Wat te doen wanneer vroeg herstel je angst triggert

Angstaanvullen zijn te verwachten bij vroeg herstel. Hier zijn drie overkoepelende strategieën die je kunt gebruiken om angst op afstand te houden tijdens die uitermate belangrijke eerste dagen:

1. Zoek nieuwe, constructieve manieren om jezelf bezig te houden

Een van de moeilijkste dingen bij vroeg herstel is de hoeveelheid tijd die je beschikbaar hebt. Voordat je nuchter werd, besteedde je je vrije tijd aan gebruiken; al het andere kwam op de tweede plaats. In de vroege stadia van herstel is verveling onvermijdbaar, omdat dat middel ontbreekt uit jouw leven. Een plan hebben voor een constructieve manier om jezelf bezig te houden is cruciaal. Daarom richten wij ons bij The Cabin Nederlands op fysieke activiteit als middel om onze cliënten te helpen hun nieuwe energie te kanaliseren. Onze cliënten trainen voor triathlons, Muay Thai boxen en meer.

2. Word lid van een supportgroep.

Bij vroeg herstel is het belangrijk om een lopende bron van ondersteuning te hebben. Om te beginnen geeft meedoen aan een groep jou iets om te doen in je vrije tijd wanneer je nog worstelt met het inrichten van jouw nieuwe manier van leven. Het is ideaal als deze groep rekening houdt met mensen die herstellen. Bij The Cabin Nederland vergemakkelijken we dit met ons uitgebreide behandelprogramma, wat zelfs opties voor nuchter wonen omvat op ons terrein voor mensen die het programma recentelijk hebben voltooid tegen een gereduceerd tarief. Bovendien, elke grote stad heeft aanvullende ondersteuningsgroepen voor  verslavingsherstel, zoals AA en NA, welke een reddingslijn kunnen zijn voor die angstopwekkende vroege dagen.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

3. Vind een mentor.

Als jij onderdeel bent van een groep, zul je er geen probleem mee hebben om iemand te vinden die bereid is om een mentor of sponsor te worden bij jouw vroege herstel. Een goede mentor is iemand die je kunt vertrouwen. Idealiter wil je iemand vinden die ook heeft geworsteld met angst in het begin van verslaving, omdat hij of zij gericht advies zal kunnen bieden om ermee om te gaan. Deze persoon zal er ook voor je zijn wanneer je denkt dat de angst teveel voor je wordt. Bij The Cabin Nederland bieden wij onze voormalige cliënten de kans om nieuwe mentoren te worden voor nieuwe cliënten. Tijdens herstel kun je altijd iemand vinden die ervaring heeft met dezelfde uitdagingen als waar jij voor staat.

Ontwikkel nieuwe copingstrategieën voor duurzame nuchterheid

Nuchter worden vereist het vinden van nieuwe, meer constructieve copingstrategieën om middelenmisbruik te vervangen. Dit is een hoofddoel bij verslavingscentra zoals The Cabin Nederland. Wij zijn erop ingesteld om onze cliënten te helpen bij het ontwikkelen van nieuwe copingstrategieën die hen oprecht helpen om de uitdagingen te overwinnen waar zij bij elk stadium van herstel mee te maken krijgen.

Als jij moeite hebt met het onderhouden van jouw herstel, wees je er dan van bewust dat je niet alleen bent. Aarzel daarom dan ook niet om contact met ons op te nemen. Wij kunnen jou helpen om nieuwe, meer duurzame copingstrategieën te ontwikkelen die een gezond, blijvend herstel bevorderen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.