Hormonen en cocaïne: lopen vrouwen een groter risico op verslaving?

Een cocaïneverslaving komt steeds vaker voor – en het lijkt een bijzonder sterke grip opp vrouwen te hebben. Zoals onderzoek aantoont, heeft het alles te maken met oestrogeenniveaus.

Cocaïneverslaving bij vrouwen

Sharelines

  • Zijn vrouwen vatbaarder voor cocaïneverslaving?
  • Cocaïneverslaving is ernstig voor iedereen – maar kunnen vrouwen vatbaarder zijn door hun hormonale profiel?

Cocaïneverslaving is een wijd verspreid probleem. De bijwerkingen zijn net zo catastrofisch als de invloed. Cocaïneverslaafden hebben een enorm hoger risico op hartproblemen, beroerte en darmulceraties. Ondanks de gevolgen die cocaïne met zich mee brengen is het uiterst aanlokkend omdat het een krachtige werking heeft op het beloningssysteem in de hersenen. En zoals onderzoeken nu aantonen, kan de verleiding een sterkere impact hebben op vrouwen.

Vrouwen en mannen hebben zeer verschillende hormonale profielen. Recent onderzoek toont aan dat dit verschil invloed heeft op de neiging tot verslaving, gedrag tijdens een terugval en de kans op impulsief gedrag bij het begin van een verslaving. Er wordt gedacht dat deze verschillen worden veroorzaakt door oestrogeen, en zij zijn belangrijk omdat zij gevolgen hebben voor de ontwikkeling van effectieve cocaïneverslavingszorg.

De relatie tussen oestrogeen en dopamine

In de afgelopen jaren zijn de relaties tussen verschillende niveaus van hormonen en de dopaminereactie onderzocht. Resultaten geven aan dat bij vrouwen de oestrogeenniveaus invloed hebben op de manier waarop cocaïne wordt ervaren. Omdat mannen niet worden blootgesteld aan cyclische oestrogeenniveaus en dit effect niet op hen van invloed is, scheidt deze bevinding mannen en vrouwen in termen van risico op cocaïneverslaving.

Hogere niveaus van oestrogeen (wat van toepassing is bij vrouwen die bijna gaan menstrueren) zijn gelinkt naar grotere dopaminepieken als reactie op de cocaïne-inname. Dit heeft de neiging om een meer intense high te bieden en leidt tot een grotere kans op verslaving. Vrouwen ervaren ook een intenser verlangen, en hogere niveaus van cocaïnegebruik tijdens periodes van een terugval. Op deze manier kan worden gezegd dat vrouwen gevoeliger zijn voor de verslavende eigenschappen van cocaïne.

Oestrogeen speelt ook een rol bij impulsief gedrag. Wanneer de oestrogeenniveaus laag zijn  (bijv. tijdens de menstruele fase van de cyclus van de vrouw), zijn vrouwen meer geneigd tot impulsief gedrag en hebben zij minder wilskracht om hun driften te weerstaan. Daarom zijn vrouwen misschien minder geneigd om het vooruitzicht op een onmiddellijke beloning – een high – af te slaan wanneer zij dichter tegen hun menstruatie aan zitten.

Dit kan gewoon de andere kant van de medaille zijn ten opzichte van een eventuele verhoogde kans op een cocaïneverslaving. Wanneer oestrogeen lager is, zijn de dopaminereceptoren minder gevoelig. Bij gebrek aan genot, kan een ontwenningsverschijnsel optreden, wat kan leiden tot meer impulsief gedrag om deze driften te bevredigen.

Gezien de schijnbare rol van oestrogeen is het niet zo’n verrassing dat er verschillen lijken te zijn tussen mannen en vrouwen als het gaat om het verlangen, gebruik en de vorm van verslaving aan cocaïne. Het kan gemakkelijker zijn voor vrouwen om de gewoonte te ontwikkelen wanneer oestrogeen laag is en de impulsiviteit hoger, en voor de verslaving om houvast te krijgen wanneer het oestrogeenniveau omhoog gaat en de dopaminegolf volgt.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Heeft de evolutie vrouwen een groter risico gegeven op cocaïneverslaving?

Er kan een evolutionaire basis zijn voor de relatie tussen dopamine en oestrogeen, wat helpt om uit te leggen waarom vrouwen potentieel vatbaarder zijn voor de verslavende eigenschappen van cocaïne dan mannen. Eén theorie is dat het verhoogde beloningszoekende gedrag bij vrouwen terwijl zij vruchtbaar zijn een grotere kans geeft op een succesvolle voortplanting. Nog een potentiële verklaring is dat het beloningszoekende gedrag verhoogd is zodat het vrouwen aanmoedigt om calorierijk voedsel te zoeken zodat zij de voedingsbronnen hebben die zij nodig hebben om gezonde kinderen te ondersteunen.

Zoals het geval is met zoveel van onze biologische neigingen in de moderne wereld, zijn de driften die wij oorspronkelijk ontwikkelden om onze soort verder te helpen tegenwoordig niet meer zo nodig – en in sommige gevallen maken zij ons zelfs vatbaar voor verslaving.

Implicaties voor cocaïneverslavingszorg

Het belangrijkste om te leren van dit onderzoek is dat er geen aanpak voor cocaïneverslavingszorg is die bij iedereen past. Vrouwen in het bijzonder kunnen vatbaarder zijn voor een terugval op verschillende momenten in hun cyclus, dus verslavingszorg dat van aanpak wisselt tijdens de cyclus moet worden overwogen.  Hopelijk zal toekomstig onderzoek de beste manieren van aanpak weten te ontdekken.

Bij The Cabin Nederland huisvesten wij een professioneel team van in het Westen opgeleide revalidatievaklieden die goed bekend zijn met de vele factoren die van invloed zijn op effectieve verslavingszorgprogramma’s. Als jij of iemand waar je van houdt risico loopt op een cocaïneverslaving, is het van het grootste belang om direct een behandeling te zoeken. Neem vandaag contact met ons op voor hulp.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.