De mythen wegnemen: Hoe jouw eerste AA-bijeenkomst echt zal zijn

Anonieme Alcoholisten heeft miljoenen mensen ter wereld geholpen om succesvol te herstellen van alcoholisme, maar die eerste stap nemen dan een lastige opgave zijn. Hier bekijken wij enkele van de belangrijkste dingen die je moet weten over je eerste AA-bijeenkomst.

jouw eerste aa-meeting wat te verwachten

Sharelines

  • Het is normaal om nerveus te zijn wanneer je naar je eerste bijeenkomst gaat, maar wees ervan verzekerd dat je een stap in de juiste richting doet.
  • Wat te verwachten op jouw eerste AA-bijeenkomst.

Als jij je voorbereidt op jouw eerst AA-bijeenkomst, heb je al een cruciale eerste stap op weg naar nuchterheid genomen. Niet alleen betekent het dat jij een zeer reële moeite doet om het drinken achter je te laten, het toont ook dat jij hebt geaccepteerd dat je wat hulp en steun nodig hebt op jouw pad naar alcoholverslavingsherstel.

Het is normaal dat je zowel voor en tijdens je eerste bijeenkomst nerveus zult zijn, maar wees je ervan bewust dat jij een stap in de juiste richting zet. AA-bijeenkomsten zijn erop ingesteld om ondersteunend te zijn terwijl jij je ervaringen deelt met mensen die alleen een essentieel ding gemeen hebben: de wens om te stoppen met drinken.

Hoewel vele AA-veteranen erop aandringen dat je een AA-bijeenkomst moet bijwonen om echt te kunnen begrijpen hoe het is, is het nog steeds een goed idee om van tevoren bekend te worden met het karakter en de kerndoel van de AA. Er zijn vele veel voorkomende misvattingen over de organisatie, dus wees er zeker van dat je de feiten kent over wat AA doet en bekijk de 12 stappen voordat je gaat.

Nu je de feiten kent, is het tijd om de juiste bijeenkomst voor jou te vinden. De meeste steden, inclusief Amsterdam, zullen een aantal opties hebben in termen van tijd en locatie, terwijl er ook verschillende soorten bijeenkomsten zijn. Voor beginners zijn open bijeenkomsten (bijeenkomsten die open zijn voor iedereen, alcoholist of niet) de beste keuze, alhoewel je later misschien liever kiest voor een besloten bijeenkomst, of alleen-mannen- of alleen-vrouwen-bijeenkomsten. En onthoud, niet alle AA-bijeenkomsten vinden plaats in een stoffig keldertje; ze worden vaak gehouden in cafés, restaurants, parken en andere meer ontspannen omgevingen. Bekijk de AA-website Nederland voor een passende bijeenkomst bij jou in de buurt.

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

Elke AA-bijeenkomst heeft een vaste structuur

AA-bijeenkomsten zijn niet beschikbaar voor alle discussies; zij volgen een vrij solide structuur. Elke bijeenkomst begint op tijd en duurt niet meer dan een uur. Arriveer iets vroeger om jezelf voor te bereiden. Dit kan een intimiderende tijd zijn omdat je oog-in-oog komt te staan met een groep vreemdelingen. Wees er zeker van dat je jezelf introduceert als nieuwkomer en onthoud dat zij allemaal in jouw schoenen hebben gestaan en hier zijn om wederzijdse ondersteuning te bieden.

Hoewel de meeste van ons door films en televisie bekend zijn met het aspect van delen van AA-bijeenkomsten, wordt dit gedeelte van de bijeenkomst omgeven door een vast formaat met inbegrip van een introductie, lezingen en een conclusie. Deze zullen eerst vreemd zijn, maar je kunt er zeker van zijn dat actieve deelname hier, of bij elk aspect van de ontmoeting, volledig vrijwillig is. Het is oké om gewoon te zitten en observeren, vooral in het begin.

Je wordt aangemoedigd om te delen, maar het hoeft niet

Hoewel het delen-gedeelte van de bijeenkomst misschien het meest therapeutisch is, kan het ook het moeilijkst zijn. Voor vele nieuwelingen kan de gedachte om je ziel bloot te geven aan een stel vreemdelingen beangstigend zijn. Het goede nieuws is dat dit absoluut niet verplicht is. Veel mensen wonen een aantal bijeenkomsten bij voordat ze bereid zijn om te delen.

Als je er wel over denkt om je direct open te stellen, zijn er enkele basisregels om te volgen. De belangrijkste hieronder is dat er geen ‘cross talk’ toegestaan is. ‘Cross talk’ is gedefinieerd als “iemand onderbreken terwijl hij spreekt of direct advies geven aan iemand in een bijeenkomst.” Als je onzeker bent over de nuance hiervan, is het het beste om te wachten totdat je wordt gevraagd om te spreken. Over het algemeen is het aanbevolen om wat je deelt redelijk kort te houden (onder de drie minuten), vermijd meningen en probeer empathisch en ondersteunend te zijn jegens anderen.

Leer van de ervaringen van anderen

AA-leden komen uit alle lagen van de bevolking en elk heeft zijn eigen verhaal om te vertellen. Het is belangrijk om te onthouden dat sommigen van deze verhalen hartverscheurend kunnen zijn. Alcoholisme laat vaak een spoor van vernieling achter, dus verhalen over mislukte relaties, dakloosheid, faillissement en zelfs zelfmoordpogingen zijn niet ongewoon.

Maar het is niet alleen maar bar en boos. Elk van deze verhalen brengt een onderstroom van positiviteit met zich mee, en de realisatie dat de persoon deze ervaringen alleen deelt omdat hij de stappen heeft genomen om zijn verslaving achter zich te laten en zijn leven wil herstellen. Als zij dit kunnen, kan jij dit ook. Laat je geest openstaan wanneer je de gruwelijke eerlijkheid en kwestbaarheid van anderen leert kennen.  Het onderliggende gevoel van hoop en steun zal uiteindelijk overwinnen.

Wat gebeurt tijdens de AA blijft bij de AA

Anonimiteit is de sleutel-traditie van een AA-lidmaatschap. Hoewel intieme details vaak worden gedeeld bij AA-bijeenkomsten en groepen in de loop der tijd hecht kunnen worden, zullen sommige leden niet hun volledige namen prijsgeven en sommigen zullen weer hun eigen weg volgen na de bijeenkomsten. De mogelijkheid om intieme details te delen met mensen die jou niet kennen in jouw dagelijkse leven is de sleutel tot het succes van de AA, en dan wel een die dient te worden gerespecteerd. Dit betekent niet dat je jezelf volledig hoeft af te sluiten van jouw groep. Sommigen delen misschien graag hun telefoonnummer en leden hebben vaak mede-AA-leden die fungeren als ‘sponsor die zij kunnen bellen voor steun buiten de bijeenkomsten om. Desondanks kan een gezonde afstand houden een goed idee zijn.

Zoek Nu Hulp

‘Blijf terugkomen’

Veel AA-bijeenkomsten eindigen met de woorden “Blijf terugkomen, het werkt als jij eraan werkt.” en dat is niet zomaar. Regelmatig meedoen, vooral in het begin, wordt gezien als een belangrijk onderdeel van een succesvol herstel.

Als jij geluk hebt, zul je direct een klik hebben met jouw AA-groep en zul je graag terugkomen voor je volgende ontmoeting. Of het kan een ongemakkelijke of uitdagende ervaring zijn. Deze gevoelens komen vaak voor en zijn volledig begrijpelijk. Het duurt vaak een aantal bijeenkomsten om je te settelen en om het meeste te halen uit hetgeen dat de AA te bieden heeft. Elke AA-groep is anders, dus als je je voortdurend ongemakkelijk voelt, kun je altijd een andere proberen. Houd je eraan en je zult de juiste AA-bijeenkomst voor jezelf vinden.

Krijg hulp om nuchter te worden

Als jij graag hulp en steun wilt bij jouw eerste dagen van nuchterheid, dan bieden de gecertificeerde therapeuten van The Cabin Nederland effectieve en vertrouwelijke behandelingen voor alcoholverslaving. Neem vandaag contact met ons op om te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.