Iceverslaving: Top 3 fysieke, gedrags- en emotionele tekenen

Iceverslaving is een verraderlijk probleem en heeft nu  heroïne en cocaïne overschreden in termen van prevalentie. Het kan wel het meest verslavende middel zijn dat in de omloop is – verslaving bij jouw geliefden voorkomen is een absolute noodzaak. Ken de tekenen.

Tekenen van iceverslaving

Sharelines

  • Slaap faken, een zonnebril dragen op rare tijden of onverklaarbare laesies kunnen tekenen zijn van iceverslaving.
  • Iceverslaving is in opkomst. Kan jouw geliefde het slachtoffer worden van het sirenelied?

Ice – of zuivere, gekristalliseerde methamphetamine – is de meest verslavende vorm van meth die er is. Ice ondergaat meerdere stadia van verfijning om onzuiverheden te verwijderen, in tegenstelling tot andere vormen (zoals speed en base), waardoor het de krachtigheid krijgt. Psychologische en fysieke verslavingen hebben snel grip –  iceverslaving vereist vaak professionele behandeling om te overwinnen.

Ice gebruiken komt steeds vaker voor.  In het afgelopen jaar, hebben ongeveer 25 miljoen mensen amfetaminen en methamfetamine gebruikt – meer dan het aantal mensen dat experimenteert cocaïne of heroïne.

In de loop der tijd eist ice zijn tol van het lichaam, evenals van de geest, wat resulteert in fysieke afbraak en cognitieve verslechtering, wat uit eindelijk het vermogen van de gebruiker om genot te ervaren, evenals hun goede looks, ontneemt. Het is belangrijk om de tekenen van iceverslaving te herkennen, en om een behandeling te ondergaan, zo vroeg als mogelijk.

Als jij denkt dat jouw geliefde risico loopt op chronisch meth gebruik, zijn hier de belangrijkste fysieke en humeur-gerelateerde symptomen om naar uit te kijken:

1. Gedragsstoornissen

Meth is een krachtige stimulant die de gebruiker rusteloos, geagiteerd en hyperactief maakt. Dit kan zich manifesteren in dagenlang wakkerblijven, of niet meer lijken te kunnen stoppen met bewegen. Als functie van het laatstgenoemde, kunnen degenen die een methverslaving ontwikkelen onder invloed een enorme verhogen in fysieke activiteit vertonen.

Nadat de drug is uitgewerkt, kun je echter het tegenovergestelde opmerken – ofwel vermoeidheid en langere periodes slapen. Om de aandacht af te leiden van de atypische slaapgewoonten, kunnen meth-gebruikers ervoor kiezen om slaappillen te misbruiken, slaap te faken en excuses te geven voor de slapeloosheid.

Wanneer onder invloed, kun je andere gedragsstoornissen opmerken zoals extreme focus, potentieel gekanaliseerd in repetitieve taken.

Zijn drugs het nemen over je leven

Het kan bijna worden gezegd dat meth-gebruikers oogkappen op hebben – ze gaan volledig op in wat ze doen, en hebben weinig aandacht voor hun omgeving. Vaak genoeg geven zij de voorkeur aan zichzelf bezighouden met repetitieve, ogenschijnlijk nutteloze taken terwijl ze high zijn. Ze doen misschien dingen als dingen uitelkaar halen en weer in elkaar zetten, excessieve lichaamsbeweging of herhaaldelijk de was. De activiteiten zijn waarschijnlijk vreemd, dus is het gemakkelijker om ze te ontdekken.

Naast actiever zijn dan je meestal zou verwachten, hebben ice-gebruikers vaak ook weinig tot geen eetlust, dus dramatisch afvallen is een veel voorkomend symptoom. Voordat gewichtsverlies plaatsvindt, merk je misschien op dat jouw geliefde wisselt tussen langere perioden weinig eten, om vervolgens ineens heel veel koolhydraatrijk voedsel te eten (wat waarschijnlijk gepaard gaat met de hierboven genoemde vermoeidheid, naarmate de drug uitwerkt).

2. Fysieke manifestaties

Meth gebruiken vernietigt weefsel en verslechtert tegelijk het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen door bloedvaten te vernauwen, wat leidt tot vele fysieke veranderingen.

Huidproblemen

Als iemand die jij kent een methverslaving ontwikkelt, zul je dit waarschijnlijk aan het gezicht kunnen zien – de huid verliest waarschijnlijk snel zijn elasticiteit en glans, wat resulteert in vroegtijdige veroudering. Je ziet misschien ook acne of huidletsels die er niet eerder waren, en je observeert dat het langer dan normaal duurt voordat deze genezen.

Zweten

Er zijn nog subtielere tekenen op het oppervlak van de huid om naar uit te kijken. Gebruik van ice versnelt de hartslage norm, wat zowel de bloeddruk als de lichaamstemperatuur verhoogt. Dit resulteert over het algemeen in overmatig zweten. Als je dit opmerkt – vooral wanneer de geur van zweet bijzonder scherp is (sommigen vergelijken met het kattenurine), let dan op.

Verwijde pupillen en spiertrekkingen

Na het beoordelen van de huid van jouw geliefde, kijk dan in de ogen. Terwijl zij high zijn, en zelfs nog enige tijd daarna, zijn verwijde pupillen een duidelijke indicator van gebruik. Verwijde pupillen kunnen 26 uur aanhouden na het nemen van de drug. Gezien de lange duur, zijn gebruikers ook geneigd om de symptomen te verbergen – houd in de gaten of zij op rare tijden een zonnebril dragen.

Oog spiertrekkingen is ook een zeer veel voorkomend symptoom van methamfetaminemisbruik. Dit is omdat meth gebruik de structuur en het functioneren van de hersenen verandert, wat van invloed is op de fijne motoriek. Je kunt gemiddeld misschien ongeveer elke 20 seconden een spiertrekking zien. Deze aanhoudende tics zullen vooral merkbaar zijn wanneer onder invloed, maar blijven waarschijnlijk aanhouden als de effecten van de high verdwijnen.

Methmond

Bovenop de huids- en oog-gerelateerde symptomen, heeft meth meerdere uitwerkingen op de mond. Herhaaldelijk en ongecontroleerd de kaken opelkaar zetten, een slechte adem en rottende tanden zijn hier voorbeelden van. Tandbederf bij chronische meth-gebruikers komt zoveel voor dat er een naam voor bestaat: methmond, wat wordt gekenmerkt door rottende, gebroken tanden. Dit gebeurt omdat meth de werking van de speekselklieren beperkt, waardoor de mond uitdroogt en het zuur ongestoord zijn gang kan gaan; het vreet aan de tanden en veroorzaakt wijdverspreid bederf. Gebruikers kunnen pogen om hun droge mond te bevochtigen en bederf te maskeren door excessief te drinken of kauwgum te kauwen om de speekselklieren te stimuleren. Kortom: onverklaarbare tandheelkundige problemen zouden een waarschuwingslampje moeten doen branden.

3. Humeurveranderingen

Humeurveranderingen zijn enkele van de meest prominente, directe symptomen van iceverslaving. Dit komt gedeeltelijk door het feit dat ice een sterk stimulerend middel is dat het lichaam een golf van adrenaline geeft, samen met een dopaminegolf, welke in combinatie het humeur overhoop halen.

Zoek Nu Hulp

Aanvankelijk zijn deze veranderingen ogenschijnlijk positief (wat de reden is waarom de drug in de eerste plaats aantrekkelijk is). De aanvankelijke golf van dopamine wanneer ice wordt ingenomen leidt tot intensief genot en euforie tijdens de high, evenals een verhoogde productiviteit, onbegrensde energie en meer zelfvertrouwen. Deze zelfvertrouwen kan seksueel van aard zijn, en kan leiden tot promiscuïteit en riskant gedrag. De karakteristieken van het gevoel van welzijn, de alertheid en het zelfvertrouwen van een ice high zullen ongeveer zes tot twaalf uur duren nadat het is ingenomen.

Als deze aanvankelijke euforische effecten eenmaal afnemen, slaat het humeur volledig over op het andere einde van het spectrum, naarmate de high afneemt. 95% van de mensen die regelmatig meth gebruiken, melden dat zij zich depressief en angstig voelen wanneer zij niet onder invloed van de drug zijn. Deze dopamine-gedreven achtbaan is wat ervoor zorgt dat de gebruikers steeds meer willen gebruiken. Als jij dramatische, ongebruikelijke highs en lows ziet, samen met andere symptomen, let dan op.

Met chronisch ice-gebruik, worden dopamine- en adrenalinereceptoren herhaaldelijk overspoeld en afgepeigerd, en zo ontstaat afhankelijkheid. Als dit eenmaal gebeurt, worstelt het lichaam met het produceren van genoeg dopamine om een balans te behouden bij de afwezigheid van de drug, wat leidt tot depressie en angst als basis.

Humeurschommelingen bij chronische gebruikers kunnen ook zo extreem zijn dat zij worden  gekenmerkt door een psychose: gewelddadige uitbarstingen, schreeuwen, of wanen en hallucinaties (bijvoorbeeld praten met mensen die er niet zijn). Het kan zijn dat zij zich paranoïde beginnen te gedragen – alsof iedereen erop uit is om hen te grazen te nemen. Dit onvoorspelbare, onregelmatige gedrag zou je het beste opvallen wanneer jouw geliefde actief gebruikt, maar het kan ook worden opgemerkt bij de afwezigheid van de drug.

Ice-verslavingszorg bij The Cabin Nederland

Ice is misschien wel een van de meest verslavende middelen zijn in de actieve omloop. Als jij denkt dat iemand waar je van houdt worstelt met een iceverslaving, is het dringend noodzakelijk dat je direct hulp voor deze persoon inschakelt. The Cabin Nederland voorzieningen van wereldklasse zijn uniek gepositioneerd om te helpen om jouw geliefde op de weg naar herstel te zetten. Neem contact op met ons voor een overzicht van onze veelzijdige behandelingsopties.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.