Wat alcoholmisbruik doet met je lichaam

“Alcohol is de meest misbruikte stof in de wereld, gewoon omdat het zo in de meeste culturen wordt aanvaard, meer te weten …”

what alcohol abuse does to your body

Alcohol is de meest misbruikte stof ter wereld, simpelweg omdat er zo makkelijk aan te komen is aangezien het zo geaccepteerd is in de meeste culturen. Mensen gebruiken het om goden te vereren, bij zowel blijde als trieste gebeurtenissen, als culinair ingrediënt en zelfs voor medische doeleinden. Maar wanneer alcohol verkeerd gebruikt wordt, zelfs al gaat het maar om een avond, kan het ernstige gevolgen hebben voor iemand. En wanneer het lange tijd verkeerd gebruikt wordt kan het leiden tot meer dan 50 ziektes, naast alcoholisme.

Door Substantie Veroorzaakte Depressie

Status Epilepticus

Alcoholische Neuropathie

Hypertensie, Hartaanval, Beroerte, Aritmie, Hartfalen

Alcoholische Hepatitis, Cirrose

Gastritis, Pancreatitis

Kanker aan de Mond, Keel, Strottenhoofd, Slokdarm, Lever, Borst en Colorectaal Gebied

Verminderde seksuele gevoeligheid, erectieproblemen

Huid ziet er rood of vlekkerig uit

Osteoporose

Hersenen

Na 4 drankjes in 1 uur zal iemand van 70 kilo moeite hebben met lopen, wazig zien, onduidelijk spreken en langzamere reflexen hebben.

Binge drinken kan leiden tot black-outs en geheugenverlies. Wanneer we ouder worden krimpen onze hersenen met een gemiddelde van ongeveer 1,9% per tien jaar. Veel drinken versnelt het krimpen van bepaalde hersengebieden dat leidt tot dementie. Onderzoeken tonen ook aan dat veel drinken “door substantie veroorzaakte depressie” veroorzaakt met vergelijkbare symptomen als genetische depressie.

Hart en Bloedsomloop

Drinken veroorzaakt hoge bloeddruk of hypertensie. Vooral door te veel te drinken gaan bloedplaatjes samenklonteren in bloedpropjes dat kan leiden tot een hartaanval of beroerte. Het verzwakt ook de hartspieren dat hartfalen veroorzaakt. Binge drinken en over het algemeen veel drinken kan ertoe leiden dat het hart onregelmatig gaat kloppen (aritmie) dat vaak resulteert in een plotselinge dood.

Lever

Uitzonderlijk veel drinken op lange termijn zorgt ervoor dat er vet ophoopt in de lever waardoor het orgaan gaat ontsteken en alcoholistische hepatitis veroorzaakt, dat kan leiden tot leverfalen en dood. Alcohol is giftig voor de levercellen en zwaar drinken kan leiden tot cirrose; een ziekte waarbij de lever zo beschadigd is dat deze niet meer kan functioneren. Vooral vrouwen zijn hier vatbaar voor.

Beroertes

Beroertes komen vaak voor tijdens een ontwenningsperiode, niet wanneer iemand drinkt, waardoor de binge drinkers het meeste risico lopen. De beroertes kunnen zich uitbreiden naar status epilepticus: een acute lange staat van epilepsie welke fataal kan zijn. Onderzoek toont ook aan dat herhaaldelijke beroertes vanwege alcoholonthouding het brein prikkelbaarder maken. Mensen die beroertes hebben gehad naar aanleiding van binge drinken kunnen dus epilepsie aanvallen krijgen ongeacht het alcoholgebruik.

Pancreatitits

Naast gastritis of erosie van de maagwand zorgt alcohol voor ontstekingen van de alvleesklier. 60% Van de pancreatitis gevallen zijn het gevolg van veel drinken; omdat deze aandoening de spijsvertering hindert, veroorzaakt het ernstige buikpijn en chronische diarree; en dit kan niet meer ongedaan gemaakt worden.

Kanker

Consistent veel drinken verhoogt het risico op kanker en met name kanker in de mond, keel, het strottenhoofd, de slokdarm, lever, borst en colorectaal gebied. Wetenschappers denken dat het verhoogde risico veroorzaakt wordt doordat het lichaam alcohol omzet in acetaldehyde, een gecombineerde carcinogeen. Het risico op kanker is nog hoger onder zware drinkers die ook roken.

Zenuwschade

Veel drinken kan een vorm van zenuwschade zijn die bekend staat als alcoholische neuropathie. Symptomen zijn onder andere een pijnlijk tintelend gevoel of gevoelloosheid in de ledematen, zwakke spieren, controleverlies over de blaas en erectieproblemen. Alcoholistische neuropathie kan zich ontwikkelen door onvoldoende voedingsstoffen vanwege zwaar drinken of omdat de alcohol giftig is voor de zenuwcellen.

Seksualiteit

Alcohol is geen afrodisiacum. Langdurig veel drinken vermindert de seksuele gevoeligheid bij zowel mannen als vrouwen. Ook veroorzaakt het erectiestoornissen bij mannen aangezien alcohol het lichaam uitdroogt waardoor er minder bloed naar de genitaliën stroomt. Recent onderzoek toont dat zelfs gemiddeld drinken bij beide geslachten tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Botten

Alcohol verhindert de opname van calcium in het lichaam waardoor men meer risico loopt om osteoporose te krijgen.

Huid

Alcohol droogt de huid uit en verwijdt de bloedvaten waardoor de huid er rood en vlekkerig uitziet.

Gewichtstoename

Alcohol bevat veel calorieën. Deze overvloedige suiker/koolhydraat calorieën worden, wanneer ze niet verbruikt worden door middel van fysieke activiteit, opgeslagen als vet.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.