Jouw zomernuchterheidsgids

Zomer betekent lange weekenden, zonnige vakanties en barbecuën in de tuin met vrienden. Maar het kan ook extra uitdagingen bieden voor degenen in herstel. Wie bieden enkele gemakkelijke tips om nuchter te blijven terwijl je plezier hebt in de komende maanden.

Zomernuchterheidsgids

Sharelines

  • Gemakkelijke tips om nuchter te blijven en plezier te hebben in de komende maanden:
  • Ontdek hoe leuk een katervrije zomer kan zijn met onze zomernuchterheidsgids:

Het woord ‘zomer’ doet je vooral denken aan vreugdevuren op het strand, weekenden doorbrengen in de openlucht, picknicks in het park en avonturen met familie en vrienden. De zomer wordt vaak gezien als een tijd om los te gaan met geliefden en om wat tijd te nemen om te genieten. Maar met feesten en zomercocktails in overvloed kan de zomer unieke uitdagingen met zich meebrengen voor degenen die herstellend zijn van een verslaving.

De uitdagingen om nuchter te blijven in de zomer

Nuchter blijven kan moeilijkheden brengen in elke periode van het jaar, maar in de zomermaanden wordt het vooral moeilijk om de volgende redenen:

1. De dagen zijn langer.

Wanneer de zon nog schijnt om 19.00 uur is het normaal om naar buiten te gaan om te genieten van de avond. Deze extra uren daglicht kunnen je het gevoel geven dat je meer vrije tijd hebt – en vrije tijd kan voor velen leiden tot verlangens naar drugs of alcohol.

2. Je wordt uitgenodigd voor meer feestjes.

Van zwembadfeestjes tot een barbecue in de tuin, jouw sociale agenda zal hoe dan ook snel gevuld raken. Helaas vloeit de alcohol vaak rijkelijk tijdens deze bijeenkomsten, en is het gemakkelijk om ze te associëren met de middelen die altijd gebruikte.

3. Reizen kan een terugval veroorzaken.

Reizen kan een terugval uitlokken als je niet voorzichtig bent. Natuurlijk wil je alles halen uit je bestemming. Maar wanneer je op vakantie bent, ver weg van jouw ondersteuningsteam en dagelijkse routines, kan het maar al te gemakkelijk zijn om jezelf te vertellen dat je ‘deze ene keer’ een uitzondering maakt en terug in je oude patronen vervalt.

Bekijk onze tips om nuchter te blijven tijdens het Reizen voor Werk hier.

Verslavingszorg in her paradijs

Jouw zomernuchterheidschecklist

Hier volgen enkele tips om nuchter te blijven in het zonnige seizoen:

1. Houd jouw doelstellingen duidelijk voor ogen.

Het is een goed idee om jezelf er af en toe aan te herinneren van de reden waarom je nuchter bent geworden, en waarom nuchterheid een prioriteit is – en er is geen betere tijd als het heden om jouw nuchterheidsdoelstellingen na te gaan. Praat met je sponsor, val terug op jouw leeftijdsgenoten in herstel als klankbord of schrijf je gedachten op. Waarom is het belangrijk voor je om je nuchterheid te behouden als jouw belangrijkste doelstelling?

2. Plan vooruit.

Iedereen is vatbaar voor triggers en verlangens. Gedragsaanwijzingen zoals het bezoeken van een bar, langs de bierschappen lopen in een supermarkt of zelfs interageren met bepaalde mensen kan de kans op een terugval in een oude verslaving vergroten. Plan vooruit en voorkom waar mogelijk dat je jezelf in een moeilijke positie begeeft.

3. Wees actief in jouw herstel.

Als je een verslavingsbehandelingprogramma hebt doorlopen, zul je strategieën en middelen hebben ontworpen om jouw herstel te ondersteunen. Je kunt een gedragsplan hebben, materialen hebben afgedrukt, een contactlijst hebben voor ondersteuning of andere middelen beschikbaar hebben. Gebruik deze actief om jouw nuchterheid te ondersteunen.

4. Ga naar bijeenkomsten.

Warm weer en langere dagen zijn geen excuus om bijeenkomsten over te slaan – sterker nog, ze zijn vooral in deze periode belangrijk. Als je op vakantie bent, bekijk dan waar de plaatselijke supportbijeenkomsten of word lid van online aftercare terwijl je weg bent.

5. Neem ondersteuning mee.

Als je wel meedoet in een situatie waarin je verwacht dat jouw onthouding voor een uitdaging komt te staan, neem dan een vriend mee die bekend is met jouw omstandigheden en die jou kan helpen om je aan je doelstellingen te houden – de ondersteuning van deze persoon kan een wereld van verschil betekenen.

6. Zorg voor jezelf.

De moeilijkste tijd om een beslissing te nemen is wanneer je stress of honger hebt en moe bent. Wanneer jouw energieniveau laag is en je denkt niet helder na, is de kans groter dat je verslavend gedrag aanneemt. Om dit scenario te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je voldoende tijd hebt voor zelfzorg.

7. Plan activiteiten met vrienden wanneer jullie nuchter zijn.

Er zijn tal van leuke dingen te doen in de zomer die niets te maken hebben met alcohol of drogs. Neem de leiding en organiseer deze zomer activiteiten voor jouw vrienden en geliefden om ervoor te zorgen dat je blijft socialiseren. Hieronder bieden we enkele ideeën om je te helpen dit te doen.

Leuke en nuchtere zomeractiviteiten

Actief blijven en plezier hebben helpt je om nuchter te blijven en om te genieten van het leven! Hier volgen enkele suggesties voor nuchter zomers plezier:

1. Speel een dagje voor toerist.

Er gaat niets boven je eigen stad bekijken door een nieuwe bril om wat leven en nieuwigheid te blazen in je ervaring in jouw woonplaats.  Bekijk unieke citytours in jouw gebied om iets te leren wat je nog niet wist over jouw woonplaats, of maak je eigen reisroute met meerdere plaatsen die je altijd al wilde bekijken.

2. Bezoek plaatselijke beurzen en festivals.

Festivals en beurzen steken overal de kop op tijdens de zomer – het perfecte excuus om de dag buiten door te brengen en de creatieve optredens te bezoeken, te dansen op live muziek of te leren over andere culturen of door het kind in jou naar boven te brengen tijdens ritjes.

3. Wees sportief.

Doe eens mee met een potje strandvolleybal met vrienden, of speel voetbal, rugby of badminton in het park. Groepsklassen en oefeningensessies worden vaak buiten gehouden en zijn in de zomermaanden open voor publiek. Niet alleen is dit een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten, maar fysieke activiteit is een van de beste dingen die je kunt doen tijdens je herstel.

4. Ga naar buiten.

Ga wandelen en observeer de schoonheid van het bos, ruik de bloemen en bekijk de dieren in het wild. Pak er een tent bij en breng het weekend al kamperend buitenshuis door, maak je eten boven een vuurtje en sta vroeg op (oneindig gemakkelijker zonder kater) om de zonsopgang te bekijken. Het is verbazingwekkend hoe je je zoveel gelukkiger en gezonder kunt voelen door wat tijd door te brengen in de natuur.

5. Zorg voor je tulpen.

Tuinieren bij verslavingsherstel kan vele voordelen hebben. Het leert ons over de cycli van het leven, geeft ons een reden om naar buiten te gaan en beloont ons rijkelijk. Zelfs tuinieren op kleine schaal, zoals zorgen voor je bloemen op de vensterbank of het beginnen van een tuintje in doosjes op je balkon, kan vele therapeutische effecten hebben.

6. Probeer eens iets nieuws.

Je culinaire repertoire uitbreiden, een terrarium bouwen, luchtyoga proberen of een duik nemen in een interessant onderwerp – er zijn eindeloze bezigheden die jouw leven interessanter kunnen maken. Weet je niet zeker waar je moet beginnen?  Kijk eens rond op Pinterest voor nieuwe hobby’s die je misschien aanspreken.

7. Word vrijwilliger.

Je hoeft ons niet op ons woord te geloven – onderzoek van Harvard bewijst dat vrijwilliger worden goed is voor lichaam en geest.  Iets terug doen is niet alleen belangrijk voor degenen in nood om ons heen, het zorgt er ook voor dat wij ons betekenisvol voelen en dat wij een doel hebben – en een gebrek aan een doel is een voorloper van verslaving. In de zomer, wanneer het langer dag is en je een vrijer schema hebt, is het de perfecte tijd om een doel te ondersteunen waar jij passie voor hebt.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Word nuchter in de zomer, en leer hoe je meer uit het leven haalt zonder drugs

Vanwege de stijging van terugvallen tijdens de zomermaanden, is het belangrijk om proactief te zien over je nuchterheid. Het kan nuttig zijn om alle nuchtere activiteiten op te schrijven die je wilt doen tijdens de zomer en om geleidelijk de lijst af te werken.

Onthoud wel – als je denkt dat iets jouw nuchterheid in het geding brengt, aarzel dan niet om uit te reiken naar jouw supportnetwerk. Als je zonder succes hebt geprobeerd om te stoppen met drinken of het gebruik van drugs in het verleden, is het waarschijnlijk tijd om professionele hulp te zoeken.

The Cabin Nederland is een wereldklasse revalidatiecentrum die effectieve verslavingszorg biedt en optimale zorgmogelijkheden, zoals nuchter leven en voortdurende zorg. Als jij worstelt met een verslaving, neem dan vandaag nog contact op met ons voor een vrijblijvend consult en ontdek hoe wij jou kunnen helpen.

 

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.