Heeft mijn intelligente tiener meer risico om drugs te nemen? Onderzoek zegt: Ja.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat intelligente tieners meer geneigd zijn om illegale middelen te gebruiken en alcohol te drinken tegen de tijd dat zij volwassen zijn. Is dit reden voor bezorgdheid voor ouders van hoogbegaafde tieners? Wij verkennen dit fenomeen en bieden inzicht in hoe jij, als ouder, hierop kunt reageren.

Intelligente tieners meer geneigd om drugs te nemen

Sharelines

  • Onderzoek suggereert dat intelligente tieners meer geneigd zijn om zich te ontwikkelen in drugsgebruikende volwassenen.
  • Lopen hoogbegaafde tieners meer risico om drugs- en alcoholmisbruikers te worden? We kijken naar het onderzoek:

Onderzoek vertelt ons dat mensen met een hoog IQ statistisch gezien meer geneigd zijn om illegale drugs te gebruiken dan mensen met een lager IQ. Dit komt voor sommige experts als een verrassing, maar het geeft ouders een reden tot zorg. Als jouw tienerkind het goed doet op school, moet je je dan meer zorgen maken over het risico op experimenteren met drugs, of zelfs het aan drugs verslaafd raken?

Het onderzoek: We weten dat een hoog IQ is gelinkt aan experimenteren met drugs

Het betreffende onderzoek werd uitgevoerd in het Verenigd Koninkrijk en er waren 7900 mensen bij betrokken. Onderzoekers begonnen met het testen van de IQ’s van deelnemers toen zij vijf en tien jaar oud waren. Er gingen jaren overheen voordat er weer contact met ze werd opgenomen door de onderzoekers.

Wanneer de deelnemers de leeftijd van 16 jaar hadden bereikt, namen de onderzoekers contact met hen op om te vragen over eventuele symptomen en psychologische problemen, evenals de mate van drugsgebruik. Tegen de leeftijd van 30 jaar zei 16 procent van de vrouwen en 35 procent van de mannen dat zij minimaal eenmaal marihuana hadden gerookt in het afgelopen jaar. Verder had 4 procent van de vrouwen en 9 procent van de mannen in dezelfde periode cocaïne geprobeerd.

Onderzoekers vonden een sterke correlatie tussen de aanvankelijke IQ-testen en periodiek drugsgebruik later in het leven. Wat opvalt, was dat het IQ-effect aanzienlijker was bij vrouwen. De vrouwen die de top drie bereikten van het IQ-bereik op vijfjarige leeftijd waren tweemaal zoveel geneigd om tegen de leeftijd van 30 jaar cocaïne of marihuana te proberen.  Mannen hadden iets andere statistieken. Degenen die in de hoogste IQ-categorie vielen waren 65 procent meer geneigd om ecstasy te proberen en 50 procent meer geneigd om methamfetamines te proberen tegen de leeftijd van 30.

Hoofdredacteur James White (die werkzaam is aan de Universiteit van Cardiff voor het Centrum voor de Ontwikkeling en Evaluatie van Complexe Interventies voor Volksgezondheid Verbetering) was verrast door deze resultaten. “Het is tegenstrijdig,” zei hij. “Het is niet wat wij dachten dat wij zouden ontdekken.”

Zijn drugs het nemen over je leven

Waarom zijn intelligente mensen meer geneigd om drugs te gebruiken

Zoals mr. White zei, de correlatie tussen een hoge intelligentie en meer drugsgebruik lijkt tegenstrijdig. Psychoactieve drugs zoals cannabis, cocaïne, ecstasy en metamfetamine hebben over het algemeen negatieve effecten op de gezondheid van de gebruiker. Het is gemakkelijk om aan te nemen dat iemand met een hogere intelligentie beter zou zijn in het vermijden van middelen die schadelijk zouden kunnen zijn.

Maar de connectie tussen een hogere intelligentie en het nemen van foute beslissingen is niets nieuws. Sterker nog, intelligente mensen passen vaak een abstracte, logische redenatie toe aan situaties waarbij deze denkvorm niet echt nuttig is.

Een hogere intelligentie correleert ook met een verhoogde alcoholconsumptie – zelfs bingedrinken. Een onderzoek in het bijzonder heeft vooral betrek op kinderen. Het concludeerde dat intelligentere kinderen in het Verenigd Koninkrijk en de VS meer geneigd zijn om alcohol te consumeren – zowel in grotere hoeveelheden en vaker – dan minder intelligente kinderen.

Het is belangrijk om op te merken dat alle onderzoeken in dit artikel hun resultaten hebben gecontroleerd op een groot aantal factoren, zoals sociaaleconomische status, geschiedenis van psychologisch trauma en meer.

Maar sommige antropologen en psychologen geloven dat de neiging van persoon met een hoog IQ om alcohol te drinken en middelen te gebruiken meer te maken heeft met hun kansen dan met hun besluitvormingsproces. Het is niet zo dat zij de voors en tegens van hun gedrag hebben afgewogen en zo besloten om ervoor te gaan. In plaats daarvan is de kans groter dat zij meer toegang hebben tot middelen in termen van hun economisch begrip en status, en zodoende meer geneigd zijn om er gebruik van te maken.

Andere factoren die drugs aantrekkelijk maken voor begaafde tieners

Nieuwigheid

Een overheersende theorie is dat intelligente mensen meer geneigd zijn om nieuwe ervaringen op te doen. Dit, in combinatie met hun statistisch grotere economische middelen, betekent dat zij meer vatbaar zijn voor experimentatie. Maar er spelen zeker nog andere factoren.

Isolatie

Een veel voorkomende theorie is dat begaafde kinderen zich vaak geïsoleerd voelen op school en in andere sociale situaties. In dit opzicht kan het middelengebruik en misbruik een vorm van zelfmedicatie zijn om te compenseren voor de psychologische stress. Echter, zoals we hierboven hebben genoemd, hebben deze onderzoeken getracht om te controleren op andere veel voorkomende triggers voor middelengebruik, zoals trauma en tegenspoed.

Verveling

Verveling kan een nog veelzeggender factor zijn. Het komt vaak voor dat begaafde tieners zich minder betrokken voelen bij hun studies, door het feit dat zij voortdurend op de zaken vooruit lopen. Deze verveling kan ervoor zorgen dat zij nieuwe ervaringen gaan zoeken ter compensatie.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Hoe weet je of jouw tiener drugs gebruikt

Als ouder wil je niets anders dan het beste voor je kinderen. Als jouw tienerkind het goed doet op school, is dit op zich geen reden om aan te nemen dat hij of zij ook experimenteert met drugs of alcohol. Ouders kunnen trots zijn op de academische voortgang van hun kind, terwijl zij ook waakzaam zijn voor de waarschuwingssignalen van middelenmisbruik.

Boven alles, als een jong persoon onder jouw toezicht worstelt met middelenmisbruik of verslaving, neem dan nu actie. The Edge revalidatiecentrum specialiseert zich in het helpen van jonge mannen in de leeftijden van 18 en 28 jaar om hun verslaving te overwinnen. Ons programma is gericht op de specifieke behoeftes van jonge mannen. Wij combineren cognitieve gedragstherapie met groepssessies, een-op-een-therapie en fysieke training.

Met onze hulp kan jouw zoon een verslaving overwinnen en leren om de voordelen van zijn academisch kunnen en intelligentie te omarmen. Neem vandaag contact op om meer te leren over hoe The Cabin Nederland kan helpen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.