Stimulanspsychose: wanneer drugs jouw grip op de realiteit verbreken

Mensen nemen stimulerende middelen om zich energiek, versterkt en mentaal scherp te voelen – maar zij hebben vaak averechtse bijwerkingen. Stimulerende middelen kunnen hallucinaties, waanideeën en een reeks van andere psychotische symptomen veroorzaken. Leer hoe een ‘stimulanspsychose’ ervoor kan zorgen dat jij volledig de weg kwijtraakt.

Uitleg stimulanspsychose

Sharelines

 • ‘Bijna negen maanden lang geloofde ik dat het spookte in mijn huis; dat geesten mij wilden bezitten.’
 • Een stimulanspsychose kan ervoor zorgen dat jij dingen ziet, hoort en gelooft die niet echt zijn.

Om verschillende redenen kiezen mensen voor een drugsverslavingsbehandeling, variërend van juridische of financiële problemen tot gezondheidszorgen, tot de invloed van drugsmisbruik op relaties. Voor sommigen is de katalysator voor de beslissing om clean te worden de ervaring van een stimulerende psychose.

Een stimulanspsychose zorgt ervoor dat jij dingen ziet, hoort en gelooft die niet op realiteit gebaseerd zijn. Het is bijna niet te onderscheiden van de psychose die geassocieerd wordt bepaalde mentale aandoeningen, zoals schizofrenie. Het verschil zit hem in de bron van de psychotische symptomen. In het geval van een stimulanspsychose, is de oorzaak drugsgebruik – om specifieker te zijn, stimulerende middelen.

Oorzaken van een stimulanspsychose

De meerderheid van mensen die stimulerende middelen gebruiken, ervaren geen psychotische symptomen. Een aantal factoren bepalen of het gebruik van stimulerende middelen een psychose zal opwekken, waaronder:

 • Slaaptekort
 • Drugsdosering
 • Meervoudig drugsgebruik
 • Duur van drugsgebruik
 • Stressniveau
 • Slechte voeding
 • Genetische factoren, waaronder dormante psychotische aandoeningen zoals schizofrenie.

Verslavings Behandeling In Paradise

Welke drugs kunnen psychotische aanvallen veroorzaken?

Een van de meest voorkomende klassen van stimulerende middelen die psychotische symptomen veroorzaken, zijn amfetamines. Deze omvatten: amfetaminen (Adderall), efedrine, MDMA (ecstasy/Molly), dextroamphetamine (Dexedrine) en lisdexamfetamine (Vyvanse). Hoewel in de meeste gevallen van een amfetaminepsychose door voorgeschreven medicatie (bijv. Adderall) resulteren uit het nemen van uitzonderlijke hoeveelheden, is het mogelijk om een psychotische aanval te ervaren zelfs wanneer je je aan de aanbevolen dosis houdt.

Ice is nog een grote boosdoener als het gaat om het veroorzaken van een stimulanspsychose, net als cocaïne. Sterker nog, naar schatting ervaart 50 procent van de cocaïnegebruikers een psychose, tot op zekere hoogte.

De ADHD-medicatie Ritalin (methylfenidaat) is ook in staat om psychotische aanvallen te veroorzaken. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat het voor korte tijd nemen van een therapeutische dosis psychotische effecten veroorzaakt, zal het nemen van een hoge dosis van de medicatie voor langere tijd het risico zeker verhogen.

Verrassend is dat zelfs de meest gebruikte stimulans, cafeïne, psychotische symptkomen kan veroorzaken, indien de dosis hoog genoeg is. Het goede nieuws voor mensen die regelmatig koffie drinken is dat dit uitzonderlijk onwaarschijnlijk optreedt onder normale omstandigheden en typisch gerelateerd is aan een combinatie van andere factoren bovenop een overmatige cafeïneconsumptie.

Symptomen van een psychose als gevolg door stimulerende middelen

Een stimulanspsychose wordt gekenmerkt door de ervaring van een of meer van het volgende:

Hallucinaties

 • Auditief: Dingen horen die er niet zijn
 • Visueel: Dingen zien die er niet zijn
 • Tactiel: Dingen voelen die er niet zijn (vaak insecten op de huid)

Waandenkbeelden

 • Vervolging: De valse overtuiging dat men wordt gevolgd, bekeken of dat mensen erop uit zijn om schade toe te brengen
 • Referentie: De valse overtuiging dat alles wat je ervaart in het bijzonder van persoonlijk belang is
 • Grootsheid: De valse overtuiging dat jij superieur bent en belangrijker dan anderen
 • Parasitosis: De valse overtuiging dat parasieten zich in je huid begraven
 • Gedragsticks: Schommelen, op en neer lopen, friemelen
 • Manie: Snel denken en snelle spraak en meestal een euforisch humeur
 • Platte invloed: Weinig tot geen emotionele respons hebben, in het niets staren, niet reageren op stimuli
 • Overige symptomen: Agressie/gewelddadig gedrag, irriteerbaarheid, angst, verwarring, moeite met slapen, pupilverwijding, catatonia

De symptomen kunnen lang nadat de drug het lichaam heeft verlaten aanhouden – dagen, weken; soms kunnen

restsymptomen nog jaren worden ervaren. Over het algemeen nemen de symptomen echter binnen 10 dagen af en 80 procent van de mensen herstelt na 30 dagen zonder gebruik van middelen.

Hoe voelt een stimulanspsychose?

De uitdrukking van een stimulanspsychose kan enorm verschillen, afhankelijk van de persoon en de drug, of een combinatie van de genomen drugs. Met zo’n verscheidenheid aan symptomen, kan een stimulanspsychose er bij iedereen heel anders uitzien. Wij verkennen hieronder enkele voorbeelden.

Methamfetamine en Ritalin

Laura, die zich te buiten ging aan ‘legale middelen’, waaronder analoga van methamphetamine en Ritalin, beschrijft haar ervaring als volgt:

Bijna negen maanden lang geloofde ik dat het thuis spookte, dat geesten mij wilden bezitten en dat ik aura’s om mensen kon zien, en dat er rook uit mijn huid kwam. Ik nam contact op met druïden, mediums, helderzienden en spiritisten voor hulp… ik huilde en smaakte mijn man om te verhuizen.

‘Molly’ en Adderall

Na het misbruiken van MDMA en Adderall had Kim de volgende psychotische ervaring:

Ik dacht dat ik onzichtbare, microscopische insecten had. Dagen lang was ik er gek van. Ik ging de klas uit om mij uit te kleden in de badkamer, hopende dat iemand binnen zou komen en mij zou kunnen helpen omdat ze in mijn kleding zaten.

Speed

Sylvia, een langdurig recreatief drugsgebruikster, ervoer jaren geen problemen, totdat zij speed in handen kreeg met een onbekende stof en een psychotische ervaring had met gevaarlijke medische effecten en ernstige waandenkbeelden:

… Ik liep veelal verward door de achtertuin, helemaal bezweet, mijn hart ging tekeer en ik was doodsbang, verward en alleen. Ik belde na acht uur een ambulance voor mijzelf en overleefde. Echter, sinds die dag verkeerde ik in een permanente staat van verwarring en begon ik waandenkbeelden te hebben dat al mijn vrienden mij achtervolgden en mijn leven saboteerden. Ik geloofde dat ik mij in een gemeenschapsstalkingsprogramma bevond, dat mijn partner een geheim figuur uit de onderwereld was die deed alsof hij in het ziekenhuis werkte, ik geloofde dat ik onder toezicht stond bij een geheime overheidsorganisatie, dat ik een microchip had gekregen toen ik kind was, en dat 100% van de mensen in mijn leven en omgeving het op mij gemunt hadden en betrokken waren bij mijn achtervolging. Ik geloofde dat mijn familie een buitenaards ras was die zich stiekem verborgen hielden tussen de mensen en van plan waren om de wereld over te nemen en dat ik hals mens was en daarom een gruwel was voor mijn buitenaardse familie.

Medicatie op voorschrift

Emily omschrijft daarentegen het gedrag van haar man die een psychotische aanval ervoer door voorgeschreven medicatie heel anders:

Hij handelde niet maar kon het gevaar van buitenaf niet stoppen. Bijvoorbeeld, over straat lopen, helemaal in gedachten en een bus komt eraan. Zelfs wanneer hij erop werd gewezen om voort te maken, deed hij dit niet. Of hij werd zo geïrriteerd dat hij onvoorspelbaar met onze kinderen in de auto rond reed.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Behandeling voor verslaving aan stimulerende middelen

Behandelingsopties zijn beschikbaar voor degenen die psychotische symptomen ervaren als gevolg van misbruik van stimulerende middelen. Over het algemeen is medisch toezicht vereist in de acute stadia van stimulanspsychose, om de vitale functies te controleren. Vaak wordt antipsychotische medicatie voorgeschreven totdat de intensere symptomen verdwijnen. Degenen die resterende klachten ervaren na het stoppen met het gebruik van stimulerende middelen wordt cognitieve gedragstherapie (CGT) aanbevolen om te helpen hun door psychose geïnduceerde gedachten en ervaringen met de realiteit te herstellen.

Waar kun je naartoe als de drugs zich tegen jou keren

Veel velen is een psychotische aanval genoeg om ervoor te zorgen dat zij stimulerende middelen nooit meer zullen gebruiken. Maar nuchter worden is geen proces dat binnen een dag geklaard is – het vereist een grondige behandeling en opvolgzorg. Helaas, na een psychotische aanval kan zelfs een kleine dosis nog een terugval of psychotische symptomen veroorzaken. Als je je zorgen maakt om de effecten die drugs hebben op jou of op een geliefde, neem dan vandaag nog contact op.

Het ervaren team van verslavingsspecialisten bij The Cabin Nederland heeft een grondig begrip van alle manieren waarop de drug van invloed kan zijn op jouw lichaam en geest en jou op het beste pad naar een drugsvrij-leven kunnen sturen. Aarzel niet – herstel is binnen handbereik.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.