10 manieren om moeilijke dagen door te komen zonder te drinken

Alcohol opgeven gaat gepaard met onmetelijke voordelen voor je geest, lichaam en ziel – maar het kost wat tijd om aan een sober emotioneel leven om aan te wennen. Volg deze 10 eenvoudige tips om moeilijke dagen door te komen zonder te drinken.

Moeilijke dagen doorkomen zonder te drinken

Sharelines

  • 1. Voel je gevoel.
  • Maak je weerbaar voor een terugval. Leer aan je weerbaarheid werken en om te gaan wanneer moeilijke tijden aanbreken – zonder alcohol te gebruiken.

Drinken wordt vaak gedaan om om te gaan met een complex trauma, daarom is alcoholverslavingszorg zo vaak nodig om blijvende veranderingen te maken. Sterker nog, het komt maar al te vaak voor dat alcoholmisbruik tegelijk voorkomt met gerelateerde psychologische aandoeningen, zoals angst en depressie. Als je merkt dat je tot deze groep behoort, heb je misschien altijd al alcohol gebruikt om angstige, ongemakkelijke gedachten of emoties te verdrijven.  En je vindt misschien dat je volledig onvoorbereid bent op het omgaan met deze emoties wanneer je niet drinkt.

Zelfs als je niet vindt dat je toebehoort aan de groep die doorgaans alcohol gebruikt om met emoties om te gaan, verdooft alcohol nog steeds jouw gevoel en gedachten terwijl je onder invloed bent. Als gevolg hiervan ben je zonder te drinken waarschijnlijk minder gewend aan de omgang met de ups en downs van het dagelijks leven wanneer je normaal regelmatig drinkt.

Deze emotionele afhankelijkheid maakt het moeilijker voor je om te stoppen en om nuchter te blijven wanneer je dit wel lukt. Als je voorgoed je band met de fles wilt verbreken, moet je gezondere manieren vinden om te leren omgaan met het huidige moment en om jouw weerbaarheid voordat een moeilijk tijd aanbreekt uit te breiden.

Ontwikkel jouw nuchterheids-gereedschapskist

Wacht niet totdat je wanhopig bent voordat je je voorbereidt. Een strategie hebben om jezelf te bewapenen tegen de ups en downs van het leven kan het aantal donkere dagen waarmee je hebt te worstelen reduceren en je weerbaarheid verhogen wanneer zij zich wel voordoen. Het jezelf aanleren van enkele van deze gewoonten kan wonderen doen voor je basislijn dispositie.

Echter, soms word je uit het veld geslagen, ongeacht hoe goed je je hebt voorbereid. Hier volgen enkele strategieën die je kunt gebruiken in het huidige moment, zodat je ermee om kunt gaan zonder naar de fles te grijpen.

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

1. Voel je gevoel

Er is een neiging, vooral als je al voor je gevoel wegliep door te drinken, om dingen voor jezelf te houden wanneer het moeilijk wordt. Wanneer je de neiging om dit te doen, doe dat het tegenovergestelde. Blijf met je gevoel zitten en maak er verbinding mee. Ga dieper.

Je gevoel voelen is vaak ongemakkelijk, vooral als deze er al langere tijd is. Het kan eng zijn om jezelf ze te laten ervaren. Paradoxaal genoeg zul je niet worden opgeslokt door deze gevoelens wanneer je ze toelaat, ongeacht hoe bang je hiervoor bent. In plaats daarvan zal jouw ongemak verminderen naarmate je je gevoel naar het licht trekt en ze uitdrukt, zonder oordeel.

Terwijl je de volledigheid van je emoties voelt, beoefen dan onthechting. Observeer je gedachten zonder je ermee te identificeren. Jouw gedachten en gevoelens zijn jou niet. Ervaar ze, leer van ze wat je kunt en laat ze dan gaan.

2. Breek het op

Maar al te vaak zijn de dingen die ons het meest kwetsen de dingen die niet direct onder onze controle vallen. Echter, ongeacht hoe groot het probleem ook is en of deze buiten onze controle om is, zijn er vaak kleine dingen die we kunnen doen om de situatie te verbeteren.

Breek het op in kleinere stukken en pak vandaag aan wat je kunt.

3. Houd een dagboek bij

Iedereen heeft een gezonde uitlaatklep nodig en een dagboek bijhouden is een effectief wellness-middel. Schrijven kan je helpen om je emoties vast te pinnen, gevoelens los te laten waar je niets aan hebt, een nieuw te licht werpen op oude perspectieven en je gedachten op een andere manier te verwerken. Wanneer je je gedachten en emoties die jou je ongelukkig laten voelen kunt verschuiven, ben je lichter en minder vatbaar voor het donker.

Probeer iedere ochtend vijf minuten te schrijven om je geest leeg te maken.

4. Houd van jezelf

Beoefen actief zelfacceptatie, zelfbarmhartigheid en eigenliefde. Wanneer je ontdekt dat je het jezelf moeilijk maakt omdat je voelt wat je voelt, of jezelf de schuld geeft wanneer je een slechte dag hebt, stop dan en herkader dit. Je bent niet perfect, en dat geeft niet – niemand is dat. Houd van jezelf, zelfs van jouw gebreken en accepteer die ongepolijste kwetsbaarheden.

Het is oké om delen van jezelf te erkennen waar je aan wilt werken, maar behandel jezelf met mededogen terwijl je dit doet. Het is oké om te zijn waar je bent. Jij bent genoeg.

Als je het hier moeilijk mee hebt, probeer jezelf dan een liefdesbrief te schrijevn, waarin je je waardering uit voor alle dingen die jij leuk vindt van jezelf.

5. Steun op jouw supportnetwerk

Je hoeft je slechte dagen niet in je eentje aan te gaan – en dat moet ook niet. Deel je worstelingen met je familie en vrienden, en laat hen jou steunen. Kwetsbaar en authentiek zijn onder mensen die van jou houden zorgt voor verbinding – en  verbinding is het tegenovergestelde van verslaving.

Terwijl je steunt op je supportnetwerk, probeer dan letterlijk (fysiek) op ze te steunen. Fysiek contact ebt de stress weg en zal jouw gemoedstoestand helpen, zelfs als jouw situatie hetzelfde blijft.

6. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is invloedrijk en werkt voor het verbeteren van de weerbaarheid tegen stress vanuit meerdere hoeken. Het boost je humeur met endorfines, waardoor je gelukkiger en minder vatbaar wordt. Het gaat ook stress tegen, dus je voelt de invloed van jouw slechte dagen minder hevig. Lichaamsbeweging heeft ook de neiging om het zelfvertrouwen te verhogen, waardoor jouw problemen kleiner lijken en gemakkelijker om aan te pakken.

De sleutel tot het aannemen van een lichaamsbewegingsroutine is om iets te vinden dat je leuk vindt om te doen. Probeer hardlopen, yoga, dansen, gewichtheffen of een andere sport die jou interessant lijkt. Als je eenmaal iets vindt dat bij jou past, plan het dan in in jouw leven op een regelmatige basis.

7. Mediteren

Een regelmatige mindfulness-meditatiebeoefening kan veel helpen bij het weerbaar maken tegen dagelijkse stress. Neem een kijkje naar onze favoriete mindfullness-meditatie-apps om je te helpen een oefening te ontwikkelen en om je op de juiste koers te houden.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

8. Beoefen altruïsme

Teruggeven aan anderen is een krachtige anti-stressfactor en helpt je weerbaarheid op te bouwen indien consequent beoefend. Dit komt doordat de dienst jouw focus van jezelf afhaalt en deze verplaatst naar een hoger doel, wat de reden is waarom van altruïsme is bewezen dat het fysieke en psychologische voordelen heeft die herstel kunnen helpen.

Probeer je eens als vrijwilliger aan te melden bij een plaatselijk goed doel, of zelfs zoiets simpels als het uitvoeren van een klein gebaar van goede wil per dag.

9. Verken je creatieve kant

Creativiteit wordt vaak niet voor niets vaak gekaderd als een emotionele uitlaatklep. Vergelijkbaar met het bijhouden van een dagboek, bevordert het emotionele genezing en en maakt het het mogelijk om moeilijke emoties uit te drukken. Sterker nog, creativiteit kan helpen om depressie te voorkomen.

Als jij je regelmatig creatief uitlaat (bijv. door het spelen van een instrument, verven of schrijven) ga je waarschijnlijk gemakkelijker om met moeilijke dagen wanneer deze zich aandienen.

10. Weet dat ook dit voorbij zal gaan

Onthoud dat wanneer je in het verleden moeilijke tijden hebt doorstaan, alles altijd weer op z’n pootjes terecht is gekomen. Zelfs ervaringen die extreem moeilijk waren op het moment hebben over het algemeen een keerzijde of je hebt er zelfs, als je erop terugkijkt, een les uit geleerd. Vertrouw erop dat alles goed komt.

Soms kan het lijken alsof de situatie waar je je in bevindt of de manier hoe je je voelt voor altijd duurt, maar dat is niet zo. Geen emotie is oneindig – ze komen en gaan zoals de wolken aan de hemel.

Als al het andere mislukt, ga er dan gewoon in mee en vertrouw erop dat dit niet lang duurt.

Zoek uitgebreide alcoholverslavingszorg

Als jij je zorgen maakt dat je het zonder te drinken niet aan kunt, kunnen wij helpen.  The Cabin Nederland biedt innovatieve, effectieve behandelingen voor middelen- en verwerkingsverslavingen met behulp van onze eigen unieke Recovery Zones-methode. Bovenop de effectieve verslavingsbehandeling, is ons klinisch team zeer ervaren in zowel het identificeren en behandelen van tegelijk optredende mentale gezondheidsproblemen  om langdurig, terugval-resistent herstel te garanderen. Neem vandaag contact op met ons voor een overzicht van onze behandelingsopties en begeleiding om te zien wat voor jou het beste is.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.