Een drugsverslaafde of alcoholische geliefde helpen – zo pak je dat aan

Leer precies hoe je kunt zien of een geliefde verslaafd is aan drugs of alcohol en ontdek hoe je hem effectief kunt helpen met een behandeling zonder hem tijdens dit proces van je af te duwen.

Hoe Help Je Een Drugs of Alcoholverslaafde

Sharelines

 • Weet je niet zeker hoe een verslaafde geliefde helpt? Wij kunnen helpen.
 • Jouw gids voor het helpen van een verslaafde geliefde. #verslavingshulp

Een geliefde hebben die alcoholist is of drugsverslaafd is een van de meest pijnlijke situaties waar je mee te maken kunt krijgen. Het is onmogelijk om niet beïnvloed te worden terwijl je toekijkt hoe deze persoon zijn leven weggooit met drugs en alcohol, maar weten wat je moet doen en hoe je deze persoon kunt helpen kan soms nog moeilijker zijn. Het kan zijn dat je je afvraagt,

Weet ik zeker dat hij verslaafd is?

Hoeveel hulp moet ik geven zonder de verslaving toe te staan?

Wat is de beste manier om dit aan te pakken zodat ik de persoon niet verder van mij af duw?

Hoe kan ik dit oplossen?

Voordat we deze vragen beantwoorden en kijken naar hoe we jouw geliefde kunnen helpen om aan een verslavingszorgbehandeling te beginnen, is het belangrijk om te bedenken dat er verschillende factoren zijn die het risico op verslaving in de eerste plaats verhogen.

Zijn drugs het nemen over je leven

Risicofactoren voor verslaving

1. Biologische factoren

 • Genetica

Verslaving is bijna 50% te wijten aan de genen die worden overgedragen van de ene generatie op de andere. Als iemand in de familie verslaafd is, is de kans dat jouw geliefde ook een verslaving ontwikkelt groter.

 • Geestelijke ziekte

Mensen die lijden aan tegelijk voorkomende geestelijke ziekten zoals angst, depressie, PTSS, ADHD en bipolair hebben meer kans op het ontwikkelen van een middelenmisbruikaandoening.

2. Omgevingsrisicofactoren en invloeden op drugsverslaving

 • Thuis en familie

Statistieken suggereren dat kinderen uit huishoudens met misbruik of onverschilligheid veel meer geneigd zijn om verslaafd te raken. Hetzelfde geldt voor een huishouden waarin kinderen vaak worden blootgesteld aan drugs of alcohol.

 • Leeftijd

Studies hebben aangetoond dat hoe jonger je bent wanneer je wordt blootgesteld aan drugs en alcohol, hoe groter de kans is dat je een verslaving ontwikkelt.

 • Groepsdruk

Er wordt vaak gezegd dat verslaafden slechte copingvaardigheden hebben en extreem moeilijk nee kunnen zeggen tegen vrienden die drugs aanbieden.

 • Stress

Hoge niveaus van stress kunnen mensen ertoe aanzetten om drugs en alcohol te gebruiken als ontsnapping, of om op deze manier het dagelijkse leven aan te kunnen.

3. Drugssoort en toediening

 • Drugssoort

Drugs zoals heroïne en crack cocaïne zijn uiterst verslavend, en iemand die deze soorten drugs gebruikt – vergeleken met lagere kwaliteit drugs zoals marihuana – is meer geneigd om een drugsafhankelijkheid te ontwikkelen in de loop der tijd.

 • Toediening

De manier van het toedienen van drugs is van invloed op hoe snel en intens het invloed heeft op de gebruiker.  Intraveneuze drugsgebruikers hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op verslaving door de verhoogde effecten.

7 tekenen dat een geliefde verslaafd is aan drugs of alcohol

1. Verandering in uiterlijk

De meest opvallende veranderingen is het uiterlijk zijn onder andere snel gewichtsverlies of juist aankomen, ongewone snijwonden, blauwe plekken of zweren, een jeukende huid, huiduitslag en verwaarloosde hygiëne.

2. Gezondheidsproblemen

In de loop der tijd kunnen drugs- en alcoholmisbruik leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, levercirrose en kanker. Op de korte termijn kunnen zij aanhoudende ziekten ervaren, zoals een verstopte neus of een hoest die niet weggaat, misselijkheid en overgeven, koortsachtige symptomen of herhaaldelijk hoofdpijn.

3. Verlies van interesse

Als jouw geliefde steeds minder tijd doorbrengt met familie zonder uitleg en interesse verliest in oude vrienden en hobby’s, kan dit een aanwijzing zijn dat er een verslaving speelt.

4. Veranderingen in het slaappatroon en energieniveau

Verschillende drugs hebben verschillende effecten. Laat op blijven (of zelfs dagen achterelkaar) kunnen net zo’n aanwijzing zijn als dagen achterelkaar slapen. Let op eventuele grote veranderingen.

5. Liegen en geheimzinnig doen

Als je vindt dat je nooit een direct antwoord krijgt van jouw geliefde en hij of zij meer geheimzinnig doet over waar hij of zij is geweest of wat hij of zij heeft gedaan, kan dit duiden op een verslaving.

6. Humeurschommelingen

Middelenmisbruik is van invloed op de hersenen en het emotioneel welzijn van gebruikers en kan ervoor zorgen dat mensen agressiever, vijandiger of depressiever worden zonder dat zij dit merken.

7. Problemen op school, werk of met de wet

Een verslaving leidt bijna altijd tot problemen met andere aspecten van het leven. Als jouw gelieve is gearresteerd, school of werk mist of wanneer de cijfers vaak zonder uitleg laag uitvallen, zijn dit ook tekenen van een verslaving om op te letten.

Jouw gids om een geliefde verslaafde te helpen

Als jij wel gelooft dat jouw geliefde verslaafd is, is het moeilijk om te weten hoe je dit aanpakt. De volgende lijst is een goeds van manieren van gedachten en handelingen om jouw geliefde de hulp te laten krijgen die hij nodig heeft voor zijn alcohol- of drugsverslaving.

1. Begrijp dat je het niet kunt oplossen.

Voordat je de drugsverslaafde of alcoholist in je leven aanspreekt over de ziekte, is het belangrijk om te onthouden dat je het niet kunt oplossen. Veel familieleden die te maken hebben met een verslaving in de familie wordt de volgende drie regels geleerd:

 • Je hebt de verslaving niet veroorzaakt.
 • Je hebt geen controle over de verslaving.
 • Je kunt de verslaving niet genezen.

2. Weet dat het tijd kost.

Een verslaving is een chronische, progressieve aandoening, wat betekent dat het erger wordt in de loop der tijd, indien het niet wordt behandeld. Dit betekent uiteraard dat, omdat het waarschijnlijk jaren heeft geduurd voordat de verslaving dit punt bereikte, het mogelijk net zoveel tijd kost om de persoon te helpen herstellen. Alhoewel je kunt zien wat de negatieve effecten zijn van middelenmisbruik op jouw geliefde, moet je begrijpen dat de drugsverslaafde dit niet op dezelfde manier ziet. Het kan een lange tijd duren voordat hij of zich zich realiseert hoe ernstig de situatie is, omdat jouw verslaafde geliefde niet alleen tegen jou liegt, maar ook tegen zichzelf.

3. Blijven leren.

De eerste sleutel om een alcoholist of drugsverslaafde te helpen is om zoveel mogelijk te leren over de verslavingsziekte. Hoe meer je weet over de ziekte, hoe beter je de gedachten van een verslaafde kunt begrijpen, en als gevolg daarvan kun je helpen om hem te laten behandelen. Er is tal van informatie over verslavingen online beschikbaar, of je kunt contact opnemen met een professionele verslavingsbegeleider voor ondersteuning.

Zoek Nu Hulp

4. Praat alleen met de drugsverslaafde.

Voor het eerste gesprek is het belangrijk om alle verwachtingen te laten vallen en je simpelweg te richten op het feit dat de verslaafde naar de negatieve gevolgen van middelenmisbruik kijkt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je hem door dit ene gesprek een behandeling aan kunt praten — dus veeg dat idee maar gelijk van tafel. In plaats daarvan zie je de eerste gesprekken beter als het planten van een zaadje, en praat met geduld met hem.  Helaas is er niet één juiste manier om een gesprek aan te gaan, maar het is belangrijk om boven alles een gevoel van empathie, liefde, steun en bezorgdheid te creëren.

5. Zorg voor jezelf.

Het eerste gesprek kan wat vijandigheid opwekken bij jouw verslaafde geliefde, omdat het niet zelden gebeurt dat hij of zij zich aangevallen voelt, ook al breng je het liefdevol. Op dit punt moet je voor je eigen emoties en welzijn zorgen. Al-anon is een ondersteuningsgroep voor familieleden die zijn getroffen door een verslaving – het zou een geweldig idee zijn om in jouw regio een ontmoeting bij te wonen.

6. Laat het niet meer toe.

Dit is een van de moeilijkste gedeeltes van het zorgen voor een geliefde met een verslaving. Omdat je toekijkt hoe zijn leven overhoop wordt gehaald, is het een normale menselijke reactie om in te willen grijpen. Wanneer hij zijn flat wordt uitgegooid omdat hij de huur niet meer betaalt, kan het zijn dat je hem in huis wilt vragen. Wanneer zij hun plannen regelmatig annuleren of liegen tegen je, is het vaak gemakkelijker om een oogje toe te knijpen dan om een discussie aan te gaan. Maar veel van dit gedrag geeft alleen maar aan dat er geen negatieve gevolgen zijn voor het gedrag van de drugsverslaafde of alcoholist, wat hun verslaving in stand houdt. Voor meer informatie over helpen vs. een verslaving toestaan, zie ‘Van een verslaafde houden zonder de verslaving toe te staan’.

7. Een interventie opzetten.

Als de privégesprekken en het gebrek aan toestaan niet het gewenste effect hebben gehad, kan het opzetten van een interventie jouw volgende logische aanpak zijn. Zorg ervoor dat je Hoe voer je een interventie uit’ of bekijk de video voordat je zelf een interventie uitvoert.

8. Blijf op de hoogte.

Soms werken de gesprekken en zelfs de interventies niet. Soms kijk je toe hoe de drugsverslaafde zijn of haar echtgeno(o)t(e) verliest, de kinderen, het huis en  het geld en zoeken zij nog steeds geen hulp. Het kan soms onbegonnen werk lijken, maar als je jouw geliefde om de paar weken of maanden laat weten dat je er nog voor hem of haar bent, dat je je zorgen maakt, en dat je nog steeds wilt helpen, kan het uiteindelijk doordringen.

Effectieve verslavingszorg bij The Cabin Nederland

Als jij een geliefde hebt die lijdt aan een verslaving en je hebt meer hulp nodig bij de aanpak ervan en om ervoor te zorgen dat hij of zij zich laat opnemen bij een verslavingszorgcentrum, neem dan vandaag nog contact op met onze verslavingsspecialisten.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.