Hoe kan ik van een verslaafde houden zonder hem aan te moedigen?

Wanneer iemand waar je van houdt worstelt met een verslaving, wil je deze persoon alleen maar helpen – maar je moet ervoor zorgen dat de hulp die jij biedt de verslaving niet in de hand houdt. Wij bieden wat advies over hoe je om kunt gaan met een verslaafde zonder zijn verslaving aan te moedigen.

Hoe je een verslaafde niet aanmoedigt

Sharelines

  • Verslaafden hebben liefde, verzorging en aandacht nodig – maar het is belangrijk dat de zorg die je biedt het niet gemakkelijker maakt voor de verslaafde om te blijven gebruiken.
  • Hoe toon je je geliefde verslaafde dat je van hem of haar houdt zonder de verslaving aan te moedigen?

Wanneer een jongeman waar je van houdt lijdt onder de ziekte van verslaving, wil je hem alleen maar helpen. Maar ondanks onze goedbedoelde pogingen om de pijn van de verslaving van onze geliefde weg te nemen, kunnen we ook een gevaarlijke situatie creëren die de verslaving aanmoedigt. Het is de sleutel om te leren van een verslaafd persoon te houden en ervoor te zorgen dat hij hulp vraagt voor zijn verslaving zonder de verslaving in de hand te werken – en dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Hoe weet je of je een verslaving in de hand werkt?

Hoewel uiteindelijk destructief, is de neiging tot toestaan goedbedoeld. Sterker nog, veel mensen proberen eigenlijk gewoon te helpen – of zelfs de verslaafde persoon sterker te maken. Maar hoe nobel de bedoelingen ook zijn, degenen die een verslaving toestaan doen eigenlijk meer kwaad dan goed.

Wanneer je een verslaving toestaat, maak je het gemakkelijker voor de persoon om zijn verslaafde gedrag voort te zetten. Je neemt de stappen om de negatieve gevolgen van de handelingen van de verslaafde weg te nemen, te verminderen of anderzijds te verbergen. Mensen die negatief gedrag toestaan staan ook bekend als ‘mede-afhankelijken’ omdat hun eigenwaarde afhankelijk is van hun vermogen om de andere persoon te helpen.

Maar het is belangrijk om te begrijpen dat de hulp die zij bieden niet echt de problemen oplost. In plaats daarvan, door de negatieve gevolgen van het verslaafde gedrag weg te nemen, maken zij het eigenlijk gemakkelijker voor de verslaafde om zijn gevaarlijke weg te vervolgen.

Hier volgen enkele voorbeelden van gedrag die een verslaving in de hand werken:

  • De verantwoordelijkheden van jouw geliefde overnemen door rekeningen te betalen, boodschappen te doen enz.
  • Opruimen, of dit nu gaat om algemeen huishouden of de draad oppakken na een woedeaanval of ander explosief gedrag.
  • Meedoen met drinken, zijn of haar middelen naar keuze gebruiken of meedoen in potentieel compulsief gedrag (zoals gokken) in een poging om jouw relatie met de persoon te versterken.
  • Geld lenen wanneer de verslaving financiële moeilijkheden geeft.
  • Op eieren lopen of het praten over bepaalde onderwerpen vermijden uit angst om de persoon boos te maken.
  • Excuses zoeken voor hun gedrag, zelfs in zoverre dat er gelogen wordt om de realiteit van de verslaving maar niet te hoeven zien.
  • Schuld accepteren voor hun slechte gedrag, alsof jij op de een of andere manier verantwoordelijk bent voor zijn of haar acties.

Verslaafden hebben liefde, zorg en aandacht nodig – maar het is belangrijk dat de zorg die jij biedt het niet gemakkelijker maakt om door te gaan met het verslaafde gedrag. Je kunt alleen verantwoordelijkheid nemen voor je eigen gedrag, en verantwoordelijkheid accepteren voor een verslaafd persoon leidt alleen tot teleurstelling, uitputting en – in sommige gevallen – en verergerde verslaving voor de persoon waar je van houdt.

Verslavingszorg in her paradijs

Tips voor het steunen van een verslaafde zonder het gedrag aan te moedigen

Het is moeilijk om objectief te denken wanneer iemand waar je van houdt worstelt met een verslaving. Het enige wat je wilt is dat deze persoon een gelukkig en gezond leven leidt. Maar jouw pogingen om hem of haar te helpen dit te bereiken kan jouw eigen inspanningen in de weg staan. Hier volgen enkele tips  om ervoor te zorgen dat jouw pogingen om te helpen niet overgaan op het terrein van het aanmoedigen van het gedrag:

1. Geef zelf grenzen aan

Wanneer een persoon waar je van houdt worstelt met een verslaving, is een van de meest belangrijke dingen die je kunt doen regels en grenzen aangeven. Laat de persoon weten dat je het verslavingsgedrag in jouw bijzijn niet accepteert, zelfs als dit betekent dat je de persoon het huis uit moet zetten of weigert om te helpen wanneer problemen ontstaan. Stel deze regels voor jezelf, en communiceer ze naar de persoon waar je van houdt.

2. Wees eerlijk met jezelf

Het accepteren van de realiteit van de verslaving is moeilijk – zelfs hartverscheurend wanneer de verslaafde iemand is waar je heel erg van houdt. Maar het probleem ontkennen zal niemand helpen. Sterker nog, het zal meer kwaad dan goed doen. Je zult geen positieve stappen kunnen ondernemen totdat je de realiteit van de verslaving van jouw geliefde accepteert.

3. Zorg eerst voor jezelf

Het is gemakkelijk om voor jezelf zorgen te verwarren met zelfzuchtig zijn. Dat maakt het alleen maar belangrijker voor degenen die leven met een verslaafde om af en toe eens naar zichzelf te kijken om er zeker van te zijn dat zij ook de verzorging krijgen die zij nodig hebben. Je zult je geliefde niet kunnen helpen als jij niet genoeg rust, verzorging en aandacht krijgt.

4. Probeer het of haar niet te ‘repareren’

Je kunt alles doen in jouw macht om iemand ervan te weerhouden om verslaafd gedrag te vertonen, maar je kunt ze niet dwingen tot herstel. Wat je wél kunt doen is altijd openlijk en eerlijk spreken met deze persoon over de realiteit van de ziekte – wat hem of haar uiteindelijk op het pad van verslavingszorg brengt.

Zoek Nu Hulp

Bereid je voor op tegenwerking wanneer je een verslaving niet meer toestaat

Een verslaving is ernstig; degenen die erin gevangen zitten doen vaak ernstige dingen. Een verslaafde raakt gewend aan het toestaan van de verslaving, en zij reageren er vaak niet goed op wanneer het goedkeurende gedrag wordt ingetrokken. Als jij vastbesloten bent om de verslaving van een persoon waar je van houdt niet meer goed te keuren, dan moet je je voorbereiden op tegenwerking of zelfs wraak.

Wanneer je begint voor jezelf op te komen en weigert om de schuld op te nemen voor de handelingen en het gedrag van jouw geliefde, kan een ultimatum worden gesteld. Bijvoorbeeld, jouw volwassen zoon kan dreigen om niet meer deel te nemen aan familiebijeenkomsten als hij zich eenmaal realiseert dat jij niet meer van plan bent om zijn huur te betalen. Ongeacht of hij dit dreigement ook nakomt, is het absoluut essentieel dat jij jouw vastberadenheid om zijn verslaving niet meer te tolereren nakomt.

Door dit te doen, creëer je een nieuwe traditie. Hij zal enkele moeilijke beslissingen moeten nemen – een direct gevolg van jouw standpunt. Dit betekent absoluut niet dat hij de juiste beslissing zal nemen, maar je hebt hem wel op een milde en liefdevolle manier een beslissing laten nemen. Zo ziet de weg naar herstel eruit.

Laat jouw geliefde de hulp krijgen die hij zo hard nodig heeft

Je kunt geen herstel aangaan voor jouw geliefde, maar je kunt hem wel in de juiste richting helpen. Door de verslaving niet meer toe te staan, verwijder je de barrières naar herstel. Boven alles moet je onthouden dat een verslaving een chronische ziekte is die in de loop der tijd erger wordt. Als je er niet zeker van bent hoe je je geliefde kunt helpen, neem dan vandaag nog contact met ons op om erachter te komen hoe wij kunnen helpen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.