Wat je moet weten over een alcoholdetox

Als jij probeert om alcohol voorgoed op te geven, moet je weten dat een detox een breed scala aan fysieke bijwerkingen met zich meebrengt – waarvan velen onverwacht. Wees geïnformeerd: weet wat er komt, en vind de steun die je nodig hebt om slechte tijden te doorstaan.

Alles over een alcoholdetox

Sharelines

 • Alcohol heeft een serieuze invloed op jouw lichaamsfuncties, dus het is geen verrassing dat het opgeven fysieke gevolgen heeft.
 • Probeer je te stoppen met drinken? Weet wat je moet verwachten van een detox – voordat je last krijgt van symptomen.

Een alcoholafhankelijkheid is helaas een veel voorkomend probleem. Ongeveer 17,6 miljoen mensen in de VS worstelen met een alcoholverslaving – en dat aantal neemt elke dag alleen maar toe. Helaas krijgt maar een zeer klein percentage van deze mensen de alcoholverslavingszorg die zij nodig hebben.

De enorme wanverhouding tussen het aantal mensen die zorg nodig hebben en degenen die het krijgen is een tragedie, ongeacht het middelenmisbruik, maar het is vooral zorgwekkend in het kader van alcoholverslaving. Dit komt doordat langetermijn alcoholgebruik een sterke fysieke afhankelijkheid veroorzaakt – en ernstige ontwenningsverschijnselen wanneer je stopt met het gebruikt.

Een detox, of de periode waarin jouw lichaam zich aanpast aan een leven zonder alcohol, kan intens zijn en zelfs gevaarlijk wanneer je dit alleen probeert. Weten wat er zal gebeuren wanneer je alcohol opgeeft kan je helpen om je voor te bereiden – en om ervoor te zorgen dat je alvast de ondersteuning hebt die je nodig hebt.

Wil je nuchter worden, maar weet je niet zeker wat je moet verwachten? Lees verder voor een overzicht van hetgeen dat alcohol doet met jouw lichaam, en wat een detox inhoudt.

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

Hoe alcohol invloed heeft op jouw lichaam

Chronische alcoholconsumptie op de lange termijn is zwaar voor jouw organen – van je hersenen tot jouw haart, maag, lever, spijsverterings- en voortplantingssystemen.

Hier volgen enkele van de ziekten die chronisch drinken kunnen veroorzaken:

 • Maagzweren en kanker
 • Verhoogde bloeddruk
 • Abnormale en/of verhoogde hartslag
 • Chronische spijsverteringsproblemen
 • Levercirrose
 • Beroerte
 • Bloedsuikerontregeling
 • Diabetes
 • Chronische pancreatitis
 • Hepatitis
 • Leverkanker
 • Onregelmatige ongesteldheden

Alcohol heeft een grote invloed op de manier waarop jouw lichaam functioneert, dus het is geen verrassing dat opgeven fysieke gevolgen heeft – om nog maar te zwijgen over de psychologische gevolgen.

Symptomen van een alcoholdetox

Wanneer je stopt met drinken, verkeert jouw lichaam in shock omdat de evenwicht is verstoord. Jouw lichaam verwacht namelijk een gestage stroom van alcohol, en deze aanvoer stopzetten zorgt voor verwarring terwijl het zichzelf terug in evenwicht probeert te brengen en zich van gifstoffen probeert te ontdoen.

Symptomen van een alcoholdetox variëren van persoon tot persoon, van periodieke hoofdpijnen en misselijkheid tot ernstige, aanhoudende hallucinaties en aanvallen, maar de algehele progressie van symptomen is hetzelfde.

Er zijn over het algemeen drie te onderscheiden fases van een alcoholdetox. Deze drie fases zijn:

Fase 1: Acute ontwenning

Deze fase, die begint zodra je stopt met drinken, omvat acute fysieke symptomen. Deze symptomen kunnen zijn: tremoren, delirium tremens (DT’s) en aanvallen. Aanvallen en tremoren vinden normaal gesproken binnen de eerste 48 uur van jouw detox plaats, als je deze zult ervaren. Over het algemeen zullen de eerste 24 tot 72 uur het meest intens zijn.

Tijdens acute alcoholonttrekking kun je ook fysiologische symptomen ervaren, zoals een stijging van het volgende:

 • Bloeddruk
 • Vermoeidheid
 • Hartslag
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid
 • Zweten

Moeite met het regelen van je lichaamstemperatuur en moeilijkheden met het verteren van voedsel, wat leidt tot misselijkheid en/of overgeven, komt in dit stadium ook veel voor.

Fase 2: Vroege onthouding

Na de eerste paar dagen van de detox, moeten de ernstigste symptomen voorbij zijn. Bij de vroege onthouding zul je beginnen met de transitie van lichaamssymptomen naar de psychologische. Je kunt last krijgen van een slecht humeur, paranoia, humeurschommelingen, angst en een verstoord slaappatroon. Acute angst, indien ervaren, verdwijnt meestal uit zichzelf binnen een paar weken of een paar maanden van onthouding.

Fase 3: Langdurige onthouding

De laatste detoxfase vindt plaats nadat alle acute symptomen zijn verdwenen. Je zult je niet langer diep ongemakkelijk en oncomfortabel voelen, hoewel aanhoudende angst en ongemak tot op zekere hoogte vaak voorkomt.

Zoek Nu Hulp

Alcoholdetox bij The Cabin:

Als jij een zware alcoholgebruiker bent en ernstige detoxsymptomen riskeert, heb je intramurale zorg nodig om jouw veiligheid te garanderen. Onze wereldklasse faciliteit in het mooie Thailand heeft een toegewijd ziekenhuis om ervoor te zorgen dat jij je te allen tijde bevindt in bekwame handen tijdens jouw detox – en daarna.

Wanneer je voor het eerst arriveert bij The Cabin, bevindt je je aan het begin van jouw detox – en wij zijn er om je hier doorheen te helpen.

Je kunt het volgende verwachten:

1. Aanvankelijke aankomst

Wanneer je aankomt, weten we dat je het moeilijk hebt – dus wij komen jou ophalen op het vliegveld en zullen jou onmiddellijk begeleiden met medische zorg.

2. Ziekenhuisverblijf

Als jij al voor langere tijd alcohol gebruikt, zul je medisch toezicht nodig hebben van ons toegewijde verslavingszorgziekenhuis om veilig te ontwennen. Je zult je bevinden onder het toeziend ook van onze artsen – velen van hen die gespecialiseerd zijn in verslaving – en dat 24/7.

En het beste? Het lijkt niet alsof je in een ziekenhuis verblijft –  onze kamers zijn prachtig ontworpen en zien eruit als een suite in een vijfsterrenresort, waar je je toch thuis voelt.

De duur van jouw ziekenhuisverblijf is afhankelijk van jouw specifieke omstandigheden, maar jouw detox in het ziekenhuis duurt meestal ongeveer een week. Jouw specifieke verblijfsduur is afhankelijk van:

 • Jouw geschiedenis
 • De ernst van jouw verslaving
 • Eventuele tegelijk optredende aandoeningen
 • Jouw behoeftes en voorkeuren

3. Toelating tot primaire behandeling

Als jouw fysieke detoxsymptomen eenmaal afnemen en je bent stabiel en sterk, kunnen we beginnen met het werken aan de psychologische aspecten van jouw verslaving. In dit stadium verhuis je van jouw ziekenhuiskamer naar jouw residentiële revalidatiedorp, wat op steenworp afstand is van onze medische faciliteit.

Als je vervolgens op welk moment dan ook medische zorg nodig hebt, zul je hier te allen tijde toegang toe hebben tijdens jouw behandeling.

Krijg de hulp die je nodig hebt en word nuchter van alcohol bij The Cabin

Als jij op het punt staat om alcohol op te geven, is het belangrijk dat je dit niet alleen doet en dat je de steun krijgt die nodig is om succesvol te detoxen. Neem vandaag nog contact op met The Cabin om een vrijblijvende evaluatie te plannen en ontdek hoe wij jou zo vloeiend mogelijk kunnen helpen met jouw detox en behandeling.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.