Uitleg over meth-terugvallen: Waarom het gebruik van ice langetermijn angst en depressie veroorzaakt

Je kunt op vrijdagavond ice gebruiken en jezelf wijsmaken dat het je laatste keer is – en tegen zaterdagmiddag voel je je depressief en angstig. Heb je gemerkt dat een poos geen ice gebruiken er steevast voor zorgt dat jij je weer wanhopig voelt? Ontdek waarom – en hoe je dit kunt overwinnen.

Waarom het gebruik van ice jou angstig en depressief maakt

Sharelines

  • Maar liefst 95% van de reguliere methgebruikers voelen zich depressief en angstig wanneer zij het niet gebruiken.
  • Wist jij dat het gebruik van ice ervoor kan zorgen dat je je permanent depressief voelt?

Ice – een van de meest verslavende stoffen in de omloop – is een drug die extremen kent. De highs zijn hoger, de lows zijn nog lager dan elke andere drug waar je aan kunt geraken. Daar komt nog bij dat de post-high crash zo intens en langdurig is dat een ice verslavingszorg bijna altijd noodzakelijk is om volledig te kunnen herstellen.

Vanwege de intensiteit van de crash, kan herstel gevaarlijk zijn – en uit deze achtbaan stappen en met beide benen op de grond terechtkomen kan een lastige taak zijn. Recentelijk onderzoek geeft aan dat het gebruik van ice je vatbaar  kan maken voor een levenslange depressie en je hersenen en humeur aanzienlijk kunnen veranderen.

Heeft het gebruik van ice jouw kansen op toekomstig geluk weggenomen – of kun jij je hersenen herstellen?

We zullen de kortetermijnhigh verkennen die ice met zich meebrengt, op welke manier die high van invloed is op jouw hersenen  en de pijn op de lange termijn die het uiteindelijk met zich meebrengt. We zullen het ook hebben over of je wel of niet geluk kunt vinden na een iceverslaving – en hoe je jezelf de beste kans geeft  op het bereiken van een gelukkig leven.

Het vluchtige genot van icegebruik

Ice gebruiken kan ervoor zorgen dat jij je voelt als een god, getransformeerd in een dappere, slimmere, sterkere versie van jezelf, binnen slechts enkele seconden na het gebruik ervan.

Wanneer je high bent op ice, kun je:

  • Je onzekerheden verliezen
  • Een dramatische stijging in productiviteit ervaren
  • Je onverwoestbaar voelen
  • Onbegrensde energie en een vlijmscherpe focus hebben

Ice is bedwelmend – op een gevaarlijke manier. Laten we eens kijken wat er gebeurt  in je hersenen wanneer je het gebruikt, en wat er gebeurt wanneer je stopt met het gebruikt.

Drugs

Hoe meth invloed heeft op jouw hersenen

Wanneer je ice gebruikt, krijgt jouw brein een enorme stoot dopamine, het geluksstofje, en het geeft je een shot adrenaline op de koop toe. Deze intense rush van neurochemische stoffen geven jou het genot en de euforie die jij ervaart – en waarom je steeds meer wilt.

Maar de high is niet langdurig. De neurotransmitters in jouw hersenen draaien op volle toeren – en wat omhoog gaat moet weer naar beneden komen. In dit geval kom je niet zomaar naar beneden, je crasht – hard. In de loop der tijd raken jouw hersenen gewend aan deze chemische pieken en heeft jouw brein meer meth nodig om dezelfde effecten te bereiken – en dit zorgt ervoor dat jij je niet meer ‘normaal’ voelt wanneer je niet gebruikt.

Bovendien  bestaat ice uit sterke, giftige chemicaliën (lithiumbatterijen, afvoerreiniger en verfverdunner spelen hier vaak een rol bij) met het potentieel om delen van jouw hersenen te vernietigen, met ernstige schade tot gevolg.

Nu wij hebben verkend wat er gebeurt met je hersenen wanneer je stopt met het gebruik, laten we eens kijken hoe jij je waarschijnlijk aan de buitenkant voelt.

De nasleep van icegebruik

Ergens tussen de zes en tien uur na jouw laatste gebruik begint jouw high af te nemen – en jouw humeur begint drastisch te veranderen.

Je voelt je depressief – hopeloos zelfs – en jouw hersenen hebben moeite om om te gaan met de chemische pieken waar zij zo gewend aan zijn geraakt. Je voelt geen genot envindt het moeilijk om te genieten van dingen die jou voor het gebruik vreugde gaven. Dingen zoals romantiek, seks, geld en kinderen verliezen hun aantrekkelijkheid. Klinisch gesproken heet dit ‘anhedonie’.

Helaas komt deze ervaring uiterst vaak voor – 95% van de reguliere methgebruikers voelen zich depressief en angstig als zij niet gebruiken. En een slecht humeur is vaak van lange duur – zelfs als je voortdurend clean blijft.

Kun je deze depressieve langetermijnkater door meth voorkomen? En zo ja, hoe dan?

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Kun je je plezier terugkrijgen tijdens methherstel?

Tijdens jouw methgebruik krijgt jouw brein te maken met dopaminepieken die hij het uit zichzelf kan aanmaken, waardoor je je lusteloos voelt tijdens de aanwezigheid ervan. En om het helemaal af te maken, is jouw brein waarschijnlijk beschadigd door de toxiciteit van de meth.

Gelukkig zijn er een paar manieren om het herstel van je brein aan te pakken en om je dopamine terug op een normaal niveau te brengen – wat jou een betere kans geeft om weer op een natuurlijke manier geluk te vinden.

Studies zoeken ondertussen uit wat de mogelijkheden zijn om jouw hersenen een tijdelijke  kunstmatige dopamineboost te geven,  om te helpen de tijd te overbruggen na het stoppen met het gebruik van ice. Adderall, Ritalin en Wellbutrin zijn enkele potentiële farmaceutische interventies. Het is het idee om je deze medicatie te geven om je motivatie en levenslust terug te laten keren – welk gebruik je geleidelijk afbouwt terwijl je je leven weer herpakt.

Hoe vind je motivatie

Nog een optie is om de aanpak om te keren. Ontdek wat je moet doen om jouw leven het best te leven, en doe deze dingen voordat je de motivatie voelt om ze te doen. Motivatie kan worden ontwikkeld – net zoals de geassocieerde dopamineboost. Tenslotte moet je ook beginnen met hardlopen als je de runner’s high ooit wilt ervaren.

Naast jouw dopamineniveau, is de fysieke schade aan jouw brein waarschijnlijk aanzienlijk – maar gelukkig zijn onze hersenen uiterst weerbaar.  Zolang je stopt met het gebruik en niet terugvalt, is zelfs een beschadigd brein grotendeels in staat om zichzelf te herstellen tot  aanzienlijke mate. Jezelf gezonde gewoonten aanleren kan helpen om jouw hersenen te herschakelen op een manier dat jouw nieuwe leven als nuchter persoon ondersteunt en ten goede komt aan jouw geluk.

Een ding is zeker: hoe sneller jij stopt met het gebruik van ice, hoe groter de kans dat jouw brein zichzelf kan herstellen – en jij je geluk kunt terugkrijgen.

The Cabin Nederland kan jou helpen jezelf los te maken van een iceverslaving

Ice opgeven – en dan ook nog gelukkig zijn – is mogelijk, maar je hebt veel meer kans op succes als je tijdens dit proces gesteund wordt. Neem vandaag nog contact op met The Cabin Nederland voor een overzicht hoe wij jou kunnen helpen met het stoppen van het gebruik en het beginnen met een nieuw leven vol vreugde.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.