Verslaving bij vrouwen: het mes snijdt aan twee kanten

Vrouwen zijn vatbaarder voor verslaving en ondervinden meer ernstige verslavings-gerelateerde gevolgen van mannen.  Waarom is dat?  Wij verkennen hier de oorzaken.

Verslaving bij vrouwen

Sharelines

  • Maandelijkse hormoonschommelingen kunnen jouw verlangen naar drugs versterken.
  • Een verslaving treft vrouwenzwaarder. Leer op ons blog waarom:

Wanneer vrouwen zich aanmelden voor verslavingszorg, hebben zij het vaak veel zwaarder dan hun mannelijke tegenhangers. Talloze studies hebben ontdekt dat de effecten van verslaving harder aankomen bij vrouwen dan bij mannen tijdens alle stadia van het verslavingsproces en op een verscheidenheid van manieren. We verkennen de fysiologische, psychologische en sociale redenen achter dit fenomeen.

Fysieke effecten van verslaving bij vrouwen

In vergelijking met mannen, raken vrouwen meestal verslaafd na blootstelling aan kleinere hoeveelheden drugs, die voor korte duur worden gebruikt. Dit geldt voor een verscheidenheid van drugs, waaronder alcohol, stimulerende middelen zoals cocaïne en opioïden.

Niet alleen raken vrouwen gemakkelijker verslaafd, de fysieke gevolgen van middelengebruik zijn veel schadelijker voor het lichaam van de vrouw. Dit heeft veel te maken met de fysiologische verschillen tussen de twee geslachten, waarbij het lichaam van vrouwen over het algemeen kleiner is en daarom bestaat uit minder weefsel. Dus, als een vrouw dezelfde hoeveelheid stoffen gebruikt als een man, zal hiervan meer worden opgenomen in haar bloedsomloop, waardoor een sterker effect wordt gecreëerd in haar kleinere lichaam, wat op zijn beurt meer werk oplevert voor haar kleinere lever.

Dit draagt allemaal bij aan het feit dat vrouwen meer vatbaar zijn voor de schadelijke effecten van alcohol, een hoger risico hebben op een hartaanval en longkanker door roken en meer kans hebben op een bezoek aan de spoedeisende hulp als gevolg van opioïdenmisbruik vergeleken met mannen.

Zijn drugs het nemen over je leven

Eierstokhormonen en verslaving

Nog een fysieke factor die een belangrijk rol speelt bij de verhoogde vatbaarheid voor aanvullende risico’s is op geslacht gebaseerde hormonale verschillen. Een aantal studies hebben ontdekt dat hormonale veranderingen kunnen leiden tot intense verlangens naar drugs bij vrouwen. Het is ontdekt dat oestrogeen de drugsreceptoren in de hersenen activeert, wat het verlangen verhoogt en waardoor vrouwen meer geneigd zijn om te veel te gebruiken,of te maken krijgen met een terugval tijdens bepaalde fases van hun menstruatiecyclus.

Deze gevolgen zijn tijdens de luteale fase (de fase na ovulatie) het meest kenbaar. Het is ontdekt dat dit vooral geldt met betrekking tot een aantal verschillende stoffen, maar het geldt vooral voor  stimulerende middelen zoals cocaïne. Wat interessant is, is dat jouw kans om succesvol te stoppen met drugsgebruik het grootst is wanneer je begint met onthouding tijdens de folliculaire fase (net na de menstruatie en voor de ovulatie).

Psychologische factoren die invloed hebben op verslaafde vrouwen

Vrouwen hebben bijna tweemaal zo veel kans op angst of depressie als mannen. Deze aandoeningen zorgen voor een grote hoeveelheid ongemak,  waarbij de personen vaak hun heil zoeken in alcohol-   en drugsgebruik.

Daarbij worden vrouwen aan meer en andere soorten trauma blootgesteld dan mannen; met name interpersoonlijk geweld en seksueel misbruik. Dit verhoogde slachtofferschap zorgt ervoor dat vrouwen meer geneigd zijn om verlichting te zoeken door middel van middelen. Helaas is het kiezen voor drugs of alcohol om psychologische problemen te overwinnen de gemakkelijkste weg naar verslaving.

Het stigma rondom middelenmisbruik onder vrouwen

Op de een of andere manier, wanneer mannen het slachtoffer worden van een ondeugd, wordt dit drastisch anders gezien dan wanneer vrouwen zich in dezelfde situatie bevinden. Vrouwen die alcohol of drugs gebruiken worden vaak gezien als afwijkend, en dit wordt alleen maar erger als zij zich overgeven aan de verslaving.

Aan de andere kant is het voor mannen zo dat middelengebruik en zelfs misbruik maar al te vaak wordt afgedaan als ‘jongens blijven jongens’. Deze dubbele standaard omtrent verslavingen heeft als gevolg dat vrouwen veel minder geneigd zijn om open te zijn over hun worstelingen met verslaving en ook minder geneigd zijn om een behandeling te zoeken die zij zo hard nodig hebben om te genezen. In werkelijkheid is een verslaving een ziekte – geen fout in het karakter. Om dit stigma dat een barrière vormt te overwinnen en hulp te zoeken, moeten we dit in gedachten houden wanneer we het hebben over iemands’ strijd met middelengebruik.

Vergelijkbaar is het zo, omdat vrouwen vaak de rol van primaire verzorger hebben en over het algemeen meer familiale verantwoordelijkheden hebben in vergelijking met mannen, dat middelengebruik nog meer taboe wordt. Dit stigma vertienvoudigt voor vrouwen die zwanger worden. Helaas is het zo dat vele vrouwen die verslavingszorg nodig hebben, vooral zwangere vrouwen met een opioïdenverslaving, geen hulp krijgen en velen wijden dit falen om hulp te zoeken aan de schaamte die zij voelen omtrent hun verslaving.

Zoek Nu Hulp

Alcohol adverteren aan moeders

Ondanks het stigma van vrouwen die drinken, lijkt er de afgelopen jaren een stijging geweest in de marketing van alcohol, voornamelijk wijn, naar vrouwen. Het beeld dat deze reclames schetst is dat vrouwen niet kunnen omgaan met de eisen van  het dagelijks leven, met name het moederschap, zonder wat hulp van een flesje wijn. Dit is vooral zichtbaar op social media in de vorm van grapjes over hoe moeders een drankje nodig hebben. De wijnbedrijven hebben dit ongetwijfeld opgemerkt. Er is zelfs een wijnmerk genaamd ‘mommy’s little helper’ (mama’s hulpje), wat de onderliggende boodschap overbrengt dat elke moeder alcohol nodig heeft om haar dag aan te kunnen.

Deze boodschappen geven velen het idee dat zij naar de fles moeten grijpen wanneer zij de druk van het huishoudelijk leven voelen. Dit kan vooral problematisch zijn voor iemand met een erfelijke vatbaarheid voor middelenmisbruik of onderontwikkelde organische copingmethoden om de uitdagingen van het leven zonder alcohol aan te kunnen.

Effectieve verslavingszorg voor vrouwen in Nederland

Dit schetst een wel heel pessimistisch beeld voor verslaafde vrouwen. Gelukkig is er effectieve verslavingszorg voor vrouwen beschikbaar.

Bij The Cabin Nederland begrijpen wij de ins en outs van verslaving en hoe dit van invloed is op verschillende groepen, vooral vrouwen. Ons teams van verslavingsdeskundigen is zich zeer bewust van de problemen waar je als vrouw mee worstelt tijdens een verslaving en zal een gepersonaliseerd plan ontwikkelen om ervoor te zorgen dat aan al jouw verslavingsbehoeften worden voldaan. Neem vandaag nog contact met ons op om te zien hoe licht jij je kunt voelen zonder het gewicht van verslaving op je schouders.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.