Onder invloed van alcohol op werk

Als je een probleem hebt met alcohol dat van invloed is op jouw werk, ben je niet de enige. Alcohol wordt het meest misbruikt op de werkplek. Hier gaan wij een kijkje nemen naar de slechte effecten van alcohol, manieren om dit te herkennen en echte stappen die je kunt ondernemen om dit te boven te komen.

Onder invloed van alcohol op werk

Sharelines

  • Onder invloed zijn van alcohol op het werk gaat maar al te vaak onopgemerkt. Leer dit te herkennen en te boven te komen.
  • Raak de negatieve invloeden van alcohol te boven op jouw werkplek door middel van vroege interventie.

Als jij problemen hebt met alcohol op een manier dat het van invloed is op jouw werk, ben je niet de enige. Sterker nog, dat ben je allerminst.. Testresultaten van het Onderzoeksinstituut over verslavingen hebben onthuld dat ruw geschat 15 procent van de Amerikaanse arbeidskrachten, ofwel 20 miljoen mensen, minimaal eens per jaar op werk verschijnen met een aanzienlijk bloedalcoholgehalte (BAG). Kortom, alcohol is de meest misbruikte drug op de werkplek.

Het bereik van alcoholgebruik op de werkplek kan variëren van mensen die voor het werk drinken tot degenen die zelfs tijdens het werk drinken,  en degenen die direct onder invloed van alcohol werken of juist naar werk komen met  een kater – misschien na een zwaar weekend drinken. Maar zelfs wanneer je niet onder de invloed van alcohol bent op werk, kunnen de effecten van alcoholgebruik net zo schadelijk zijn.

Werkplek en individuele kosten

Het zal geen verrassing zijn dat de economische kosten van alcohol-gerelateerde verslechtering op werk ook  enorm zijn met alcohol- en andere drugsaandoeningen, wat bedrijven gemiddeld 81 miljard dollar aan verloren winst per jaar kost. Maar het effect op de werkplek heeft niet alleen invloed op het geld, maar ook op de houding en cultuur van organisaties, die diep geraakt kunnen worden door de prestaties van werknemers onder invloed. Werk-gerelateerd letsel en dodelijke slachtoffers kunnen ook veel hoger zijn op werkplekken met zwaar alcoholgebruik.

De kosten voor de individu zijn ook substantieel,  omdat de invloed van alcohol niet alleen een negatieve invloed heeft op het komen opdagen op werk maar ook op de betrokkenheid op het werk, het humeur, motivatieniveau, prestaties en het vertrouwen van de mensen om hem heen, om nog maar te zwijgen over hun eigen gezondheid en welzijn.

Je wilt stoppen met driken, maar kan niet

Alcohol speelt ook een enorme rol bij letsel, met een hoger risico op werk-gerelateerd letsel, in het bijzonder bij de omgang met machines. Bij alcoholmisbruik kan het verlies van je baan onvermijdelijk zijn  en/of verschillende soorten impact op de ontwikkeling van de loopbaan of mogelijkheden hebben, in het bijzonder wanneer de prestaties van een werknemer een negatieve invloed hebben op de reputatie van het bedrijf.

Tekenen van alcoholinvloed om naar uit te kijken

De invloed van alcohol op het werk is niet altijd duidelijk zichtbaar voor anderen in de vorm van rode ogen of de geur van alcohol in de adem, maar er kunnen andere signalen zijn. Vermoeidheid, cognitieve beperkingen, kleine fouten, verhoogde irriteerbaarheid of agressie, minder productiviteit, verzuim en een hoger verloop in vergelijking met anderen kunnen hier enkelen van zijn. Zo is verzuim bijvoorbeeld zo’n vier tot acht maal hoger onder degenen met alcoholproblemen. Werknemers met alcoholproblemen kunnen ook een overmatig gebruik van snipperdagen vertonen of zelfs patronen van afwezigheid op de dag na ontvangt van het salaris, maandagen na een zwaar weekend of vrijdagen om een vroege start van het weekend in te luiden. Werkverzuim zonder uitleg is ook een veel voorkomend teken.

In termen van daadwerkelijke prestaties op het werk kunnen gemiste deadlines, slordig werk, onvoorzichtigheid, zich niet aan quota’s kunnen houden of verkeerde analyses ook veelzeggend zijn.

Werknemers kunnen ook huiverig zijn tegenover het socialiseren met hun collega’s en een verandering in hun algehele uitstraling vertonen. Er bestaan ook zogenaamde “hoog-functionerende alcoholisten” die in staat zijn om een baan te houden en een normaal leven te leiden, terwijl zij ook alcohol misbruiken. De diagnose gaat aan hen vaak voorbij omdat zij niet binnen het stereotype plaatje passen.

Stappen die werknemers kunnen nemen

Als een van deze scenario’s je bekend lijken, kan het tijd zijn om hulp te zoeken voor jezelf of om een collega of werknemer te verwijzen. Werkplekken met preventie- en interventieprogramma’s die verschillende middelen en steun bieden aan personeel bleken succesvol in het verhogen van verschillende elementen van functionaliteit op de werkplek, terwijl ook het verzuim, conflicten en productiviteitsproblemen onder degenen met alcoholproblemen werden verminderd. Het onderwijzen van werknemers en hun personeel over de tekenen van alcoholinvloed via teambewustzijn en collegiale preventieprogramma’s  is ook zeer effectief.

Web-gebaseerde evaluaties over de hoeveelheid en frequentie van het drinken is een ander effectief hulpmiddel om te overwegen. Op werkplekken met drugstesten komt drugsgebruik ook minder voor dan op werkplekken zonder, en veel organisaties vereisen nu een drugsscreening alvorens het in dienst treden van nieuwe medewerkers.

Zoek Nu Hulp

Stappen die je kunt ondernemen

Als jouw werkplek geen preventie- of interventieprogramma heeft, moet je verdere professionele hulp zoeken. Het is belangrijk om de juiste behandeling te krijgen voor alcohol, vooral wanneer de eerste tekenen van een herkenbare verslaving zich voordoen. Alcoholmisbruik is een chronische medische conditie en behandeling en steun is nodig zodat het in remissie blijft.

The Cabin Nederland is Europa’s toonaangevende poliklinisch verslavingscentrum. Wereldwijd erkende behandelingen worden hier geboden in een discrete en vertrouwelijke intramurale omgeving. Neem contact op met onze specialisten om een vertrouwelijke evaluatie te regelen of om een geliefde naar een verslavingsbehandelcentrum te brengen, op weg naar een succesvolle en vervullende carrière.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.