Gids voor een nuchter leven: Mensen ontmoeten en huisgenoten vinden

Leven na een afkickkliniek kan voelen als een hele nieuwe wereld. Onze gids voor een nuchter leven zal jou helpen om de meest ondersteunende omgeving mogelijk te creëren  voor jouw nieuwe leven in herstel.

Gids voor een nuchter leven: Mensen ontmoeten en huisgenoten vinden

Sharelines

  • Het is bewezen dat leven in een nuchter huis na een behandeling jouw kans op herstel op de lange termijn vergroot.
  • Jouw gids voor vroege verslavingszorg en #nuchterleven

Een behandeling voor een verslaving ondergaan is slechts de eerste stap op de lange weg naar succesvol verslavingsherstel. Als je je behandeling eenmaal hebt voltooid, is het leren leven in herstel net als het vinden van jouw  weg in een volledig nieuwe wereld.  Vroeg herstel kan eenzaam zijn, verwarrend en soms ook stressvol. In dit vroege stadium is het vooral belangrijk om de juiste keuzes te maken die jouw leven een positieve richting in duwen. Twee belangrijke aspecten hiervan zijn het vinden van een nieuwe groep mensen om mee om te gaan en het vinden van een woonsituatie die ondersteunend is tijdens jouw herstel.

Nuchtere vrienden ontmoeten tijdens jouw herstel

Nuchter worden zal je ongetwijfeld een paar vrienden kosten omdat je je zult realiseren dat veel van jouw relaties waren gebaseerd op het gebruik.  De mensen waar je ooit mee omging die nog steeds drugs  en alcohol gebruiken zijn niet bevorderlijk voor jouw verslavingsherstel – het is essentieel om jezelf te omringen met nuchtere personen met gedeelde ervaringen waar je op kunt steunen. Een nuchter leven kan aanvankelijk eenzaam voelen, maar het overkomen van het gevoel van isolatie is van essentieel belang,  omdat eenzaamheid van de meest voorkomende triggers is voor een terugval.

Natuurlijk is het creëren van een volledig nieuwe vriendenkring gemakkelijker gezegd dan gedaan. We hebben de volgende tips voor je samengesteld om nieuwe vrienden te ontmoeten die jouw waarden gemeen hebben en die weten hoe je nuchter plezier kunt hebben.

Waar vind je nuchtere vrienden

1. Regelmatig herstelbijeenkomsten bijwonen.

Een steungroep vinden in jouw omgeving is belangrijk voor herstel, maar het kan ook een geweldige plek zijn om gelijkgestemden te ontmoeten.

2. Vind nuchtere meet-ups.

Bekijk online of er nuchtere meet-ups zijn in jouw omgeving, wat kan inhouden het samen deelnemen aan sport, outdooractiviteiten, concerten bezoeken, reizen of een BBQ bezoeken waar je weet dat ieder een een ding gemeen heeft – nuchterheid.

3. Naar de sportschool.

Natuurlijk zal niet iedereen die je in de sportschool ontmoet een nuchter leven leiden, maar iemand die na een lange dag werken toch nog de sportschool induikt in tegenstelling tot een café zal naar alle waarschijnlijkheid meer gewoontes hebben die overeenkomen met een nuchtere manier van leven.

4. Ga naar de boekenwinkel of bibliotheek.

Ga op zaterdagavond ook eens naar een boekenwinkel of bibliotheek. Als je graag leest, kan dit de juiste plek zijn om gelijkgestemden te ontmoeten. Zelfs als je geen enorme fan bent van lezen, kan het bladeren door een tijdschrift of genieten van een laat dessert in het café van de boekenwinkel leiden tot gesprekken met anderen die liever niet hun zaterdagavond dronken doorbrengen.

Verslavings Behandeling In Paradise

5. Word vrijwilliger.

Vrijwilligerswerk doen is niet alleen goed voor de gemeenschap en geweldig voor jouw welzijn, het kan ook een prima plek zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Of je nu honden uitlaat of mensen die het nodig hebben een warme maaltijd bezorgt, mensen die bereid zijn om hun tijd te spenderen aan een goed doel zijn meer geneigd om ook andere waarden met jou gemeen te hebben – zoals nuchter leven, of op zijn minst een leven dat niet in het teken staat van alcohol.

6. Het web op

Of je nu regelmatig een online community bezoekt voor herstellenden om online te chatten, of je bladert door nuchtere online datingsites, er zijn tal van online bronnen en ondersteuningsfora te vinden voor mensen in herstel. Als je van plan bent om mensen van het internet in het echt te ontmoeten, moet je echter wel voorzichtig zijn. Als als je denkt dat je er klaar voor bent om te beginnen met daten, wees er dan zeker van dat je onze richtlijnen voor online daten  tijdens herstel volgt.

7. Reizen

Nog een geweldige manier om mensen te ontmoeten, of om tijd door te brengen met nuchtere vrienden, is reizen. Voor het eerst nuchter op reis gaan kan eng zijn, vooral als bringedrinken tijdens feestdagen onderdeel uitmaakt van jouw verleden. Reizen kan het verlangen naar drugs of alcohol weer aanwakkeren en daarom is het het beste om te reizen met een nuchtere groep, of om op een nuchtere vakantie te gaan, en maak altijd een plan om gebruik te maken van jouw ondersteuning en woon bijeenkomsten bij tijdens het reizen.

Waar vind je een woonadres dat jouw herstel ondersteunt

Sommigen hebben een familie die op hen wacht totdat jij thuiskomt na een behandeling. In deze gevallen is het belangrijk om je familieleden bij jouw behandeling te betrekken  zodat zij volledig kunnen begrijpen hoe zij jou het beste kunnen ondersteunen tijdens jouw herstel.

Anderen gaan misschien terug naar een leeg appartement, of in nog schrijnender gevallen, helemaal niet naar huis. Als dit voor jou geldt, moet je overwegen of alleen leven jouw nieuwe leven in herstel echt zal ondersteunen. Als er thuis niemand is om jou op je verantwoordelijkheden te wijzen, en niemand om jou af te leiden wanneer het verlangen opspeelt, heb jij een grotere kans op een terugval. En dat betekent dat jij misschien wilt overwegen om een nuchtere huisgenoot te vinden, of om in een nuchter huis te leven direct na jouw verslavingsbehandeling.

1. Nuchtere huizen

Het is bewezen dat leven in een nuchter huis na een behandeling de kans op langetermijnherstel verhoogt. Maar eerst – wat is een nuchter huis?

Of het nu een nuchter huis, sober living house, sober living home of sober house wordt genoemd, al deze benamingen verwijzen naar een drugs- en alcoholvrije gemeenschappelijke leefomgeving  die is bedoeld als overgangsfase voor degenen die hun behandeling in een afkickkliniek hebben voltooid.

Elk woningbouwcentrum heeft zijn eigen regels en regelingen, maar de meesten moedigen aan (al dan niet verplichten) het regelmatig bijwonen van herstelbijeenkomsten. De betere instellingen bieden in-house-begeleidingsdiensten of groepsbijeenkomsten, onder andere activiteiten die het herstel vergemakkelijken. Hoeveel tijd je wilt doorbrengen in een nuchter huis varieert, maar 30 tot 90 dagen is vaak de aanbevolen tijdsduur om alle vruchten ervan te kunnen plukken.

De voordelen van het wonen in een sober house omvatten:

  • De transitie naar een ‘normaal leven’ vergemakkelijken
  • Wederzijdse ondersteuning
  • Verantwoording
  • Het bouwen van een nuchter supportnetwerk
  • Aanvullende therapie en ondersteuning

Hoewel het erg gunstig is, is een sober house geen langetermijnoplossing. Alhoewel er wereldwijd tal van sober living homes zijn, vind je er misschien niet een in de regio waar jij wilt wonen. Hoe het ook moge zijn, als een nuchter huis niets is voor jou (of je hebt al een tijd doorgebracht in een sober house en je bent op zoek naar langetermijnaccommodatie), het vinden van een nuchtere huisgenoot kan  ook een goede optie zijn.

2. Nuchtere huisgenoten

Het leven met een huisgenoot zal natuurlijk de financiële last van het betalen van de huur wegnemen. Een huisgenoot kan jouw huis ook wat minder eenzaam doen aanvoelen. Maar samenwonen met iemand die feest, drinkt en zelfs af en toe een pilletje of alcohol gebruikt kan voor jou een terugval betekenen – en daarom is het van het grootste belang om samen te wonen met iemand met een soortgelijke leefstijl.

Het probleem zit hem echter niet alleen in het vinden van iemand die een nuchter leven leidt, maar iemand waar jij mee klikt. Om het gemakkelijker te maken heeft het in Californië-gabseerde Roommates in Sobriety een gemakkelijk te gebruiken site ontwikkeld die in essentie twee opties aanbiedt – plaats een huisgenootprofiel of plaats een woning alwaar een huisgenoot gewenst is. Het huisgenootprofiel bestaat uit basisgegevens zoals naam, geslacht, leeftijd, gewenste woongebied, persoonlijke informatie zoals baan en hobby’s en last but not least – hoe lang hij of zij nuchter is.

De voordelen van samenwonen met een nuchtere huisgenoot zijn vergelijkbaar met die van  sober living homes, maar dan op langetermijnbasis.

Bel ons vandaag nog voor professionele hulp

Terugvalpreventie bij nuchter leven

Het is belangrijk om te onthouden dat, terwijl in de meeste gevallen de omgang met nuchtere mensen voordelig is voor jouw herstel – jullie nog steeds (herstellende) verslaafden zijn. Dit betekent dat je op scherp moet staan voor tekenen die aangeven dat er een terugval aankomt bij anderen – het laatste dat je wilt is dat iemand jou ook richting een terugval sleurt.

Het is zo belangrijk, vooral als je met een nuchter persoon samenwoont, dat je eerlijk bent tegen elkaar over je eigen terugvalpreventieplan, en dat jullie elkaar steunen met het leven van een gezond leven dat langetermijnherstel bevordert. En onthoud – als jij ooit denkt dat jouw vriend of huisgenoot jou blootstelt aan het gevaar van een terugval, laat hen dan een sponsor bellen en daarna wegwezen! Jouw eigen herstel staat op het spel.

Nuchter leven en voortdurende ondersteuning tijdens herstel bij The Cabin Nederland

Bij The Cabin Nederland begrijpen wij dat het werk dat jij verzet tijdens jouw verslavingsbehandeling slechts het topje van de ijsberg is. Daarom bieden wij langdurige behandelingsopties zoals ons Sober House, evenals toegang tot ons Online Video Aftercare Programma en Alumni Gemeenschap.

Als jij of een geliefde worstelt tijdens herstel, of jij denkt dat je risico loopt op een terugval, neem dan vandaag contact met ons op voor steun en om te zien hoe wij jou kunnen helpen.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.