10 vragen die je moet stellen voordat je een afkickkliniek kiest

Het kiezen van de juiste afkickkliniek kan een uitdagende taak lijken. Maar je kunt get giswerk wegnemen als je weet welke vragen je moet stellen.

Een afkickkliniek kiezen

Sharelines

  • Hoe weet je welke #afkickkliniek je moet kiezen?
  • Hoe weet je welke #afkickkliniek je moet kiezen? Stel jouw toekomstige behandelingscentrum deze 10 vragen:

Jouw herstelsucces hangt af van de kwaliteit van de afkickkliniek die je  kiest.

Om jouw keuze gemakkelijker te maken, hebben we een lijst van vragen opgesteld die je kunt gebruiken om jouw keuze te verfijnen en om met vertrouwen een afkickkliniek te kiezen die voor jou geschikt is:

1. Is jouw afkickkliniek gelicentieerd/geaccrediteerd?

Men zou ervan uit kunnen gaan dat alle afkickcentra de juiste licenties hebben of geaccrediteerd zijn in hun gebied. Echter is dit niet het geval. Een licentie vereist vaak het voldoen aan bepaalde standaarden, en niet alle faciliteiten kwalificeren hiervoor. Vraag om de licenties te mogen inzien als dit een belangrijk punt is voor jou.

2. Intramuraal of polikliniek?

Als eerste moet je begrijpen wat het verschil is tussen intramurale en poliklinische zorg zodat je weet wat beide soorten behandeling omvatten. Over het algemeen wordt intramurale zorg gezien als het meest effectief, omdat het de gehele gebruiksomgeving wegneemt. Door je in een nieuwe omgeving te bevinden zul je de ruimte hebben om je volledig op je behandeling te richten en dit moedigt je aan om nieuwe routines en gewoontes aan te nemen. Poliklinische zorg kan een goede functie zijn voor ‘hoogfunctionerende’ verslaafden die de voorkeur geven aan een gemakkelijk behandelprogramma dat past bij hun schema.

Verslavings Behandeling In Paradise

3. Hoe zien jouw accommodaties en faciliteiten eruit?

Het is belangrijk dat je je comfortabel voelt binnen de accommodatie, omdat de meeste residentiële programma’s een verblijf van minimaal 28 dagen aanraden. Vraag of cliënten hun eigen kamer krijgen, of zij een eigen badkamer hebben of er een moeten delen en – uiteraard – wat voor vormen van ontspanning beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat er gemeenschappelijke gebieden zijn die ontspanning en persoonlijke ontwikkeling aanmoedigen, zoals lees- en mediteerkamers, een fitnessgedeelte, zwembad of buitenruimte ens  activiteiten.

4. Welke soorten therapie zijn inbegrepen in het behandelprogramma?

Cognietieve gedragstherapie (CGT), een-op-een-therapie en groepstherapie worden veelal beschouwd als integrale onderdelen van verslavingszorg en worden naar alle waarschijnlijkheid aangeboden bij alle hoogwaardige faciliteiten. Echter, het is bewezen dat aanvullende therapieën zoals wellness, fysieke inspanning en sport, mindfulness meditatie, yoga, kunsttherapie en trauma release exercise (TRE) ook helpen bij het herstelproces. Het kiezen van een behandelcentrum met een verscheidenheid van deze soorten therapie houdt in dat je toegang zult hebben tot meer behandelingsopties die voor jou werken.

5. Hebben jullie ervaring met het behandelen van co-optredende aandoeningen?

Dit geldt voor cliënten die lijden aan niet alleen een verslaving, maar ook aan onderliggende mentale  wellnessproblemen. Co-optredende stoornissen komen vaak voor – dit komt voor bij meer dan 50% van alle gevallen van verslaving. In deze gevallen is het van uiterst belang dat zowel de verslaving en de mentale aandoening tegelijk worden behandeld, ter aanmoediging van langetermijnherstel. Gezien de waarschijnlijkheid en complexiteit van co-optredende stoornissen, moet je ervoor zorgen dat jouw behandelaar medewerkers in dienst heeft die getraind zijn om dergelijke gevallen te diagnosticeren en behandelen.

6. In welke mate is uw personeel gekwalificeerd?

Zorg ervoor dat je de kwalificaties van het personeel dat jou drugsverslavingszorg zal bieden controleert. Een afkickkliniek dat niet open is over deze gegevens kan therapeuten in dienst hebben die niet volledig gekwalificeerd zijn om jou te behandelen – wat een risico vormt voor zowel jouw veiligheid en nuchterheid.

7. Welke soort ondersteuning wordt geboden aan familieleden?

Verslaving wordt vaak een familieziekte genoemd, omdat het van invloed is op de hele familie. Sommige afkickklinieken bieden familieprogramma’s, waarin familieleden worden aangemoedigd om deel te nemen aan de behandeling van hun dierbare. Het is bekend dat dergelijke programma’s de kans op langetermijnherstel van de cliënt  aanzienlijk verhogen.

8. Is er een aftercareprogramma?

Het voltooien van een behandelprogramma is slechts de eerste (maar wel zeer belangrijke) stap op weg naar herstel. Als je de behandeling eenmaal stopzet, kost het een mensenleven van toewijding om nuchter te blijven. Daarom is het zo belangrijk dat de afkickkliniek die jij kiest een solide aftercareprogramma biedt. Dit kunnen opties zijn zoals nuchter leven, follow-upzorg bij een poliklinisch behandelcentrum in jouw omgeving, AA-/NA-bijeenkomsten, online therapie en peersupportnetwerken. Vraag hoe het aftercareprogramma werkt, wat het inhoudt en hoe lang het programma duurt.

9. Is er ter plaatse detox onder medisch toezicht beschikbaar?

Bepaalde stoffen kunnen schade toebrengen aan de gebruiker wanneer hij stopt met het gebruik. Als je verslaafd bent aan een van deze stoffen, is het belangrijk dat je medisch toezicht krijgt tijdens een detox. Sommige faciliteiten bieden ter plaatse detox onder medisch toezicht aan, terwijl anderen hun cliënten naar een ander ziekenhuis of medische kliniek sturen – wat niet alleen ongemakkelijk is, maar zelfs gevaarlijk kan zijn.  Het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij het maken van jouw keuze.

Zoek Nu Hulp

10. Wat zijn mijn betaalopties?

Dit is een zeer belangrijk onderdeel van het besluitvormingsproces voor vele verslaafden en hun families. Sommige afkickklinieken accepteren een betaling van verzekeringsbedrijven, en anderen niet. Zorg ervoor dat je alle feiten kent over de betaling, en begrijp welke kosten er vooraf moeten worden betaald om ervoor te zorgen dat het herstel van jouw dierbare niet wordt verstoord door financiële obstakels.

The Cabin Nederland heeft het allemaal.

Wij begrijpen dat het kiezen van een afkickkliniek overweldigend kan zijn – maar het moet jouw herstel niet in de weg staan. Als je nog vragen of zorgen hebt die je wilt aanpakken, neem dan vandaag nog contact op met ons deskundige toelatingsteam op nummer +31 2080 86361. 

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.