10 geweldige voordelen van nuchter worden

Heb je er moeite mee om je voor te stellen hoe jouw leven eruit zal zien wanneer je nuchter bent? Verken 10 van de grootste voordelen die je kunt verwachten wanneer je stopt met gebruiken:

10 Voordelen van Nuchter Worden

Sharelines

  • Verslaving is een fulltime levensstijl. Wat kun je doen als je nuchter wordt?
  • Nuchter worden verandert alles. Hier volgen 10 manieren waarop jouw leven zal veranderen:

Nuchter worden is hard werken.

Het is een uitdagend proces dat toewijding en wilskracht vereist – en voor velen is jezelf aanpassen aan een leven zonder gebruik moeilijk.

Om hierin te slagen, moet je wel een licht zien aan het einde van de tunnel – een die helder genoeg is om jou door al jouw angsten, twijfels en gevoelens van ontoereikendheid te slepen waar je mee te maken zult krijgen. Je moet weten dat deze reis de moeite waard zal zijn.

Weten wat er te wachten staat kan je helpen om door te zetten wanneer het moeilijk wordt, en het kan zelfs een terugval voorkomen.

Hieronder staan tien van de meest spannende dingen die je waarschijnlijk zult ervaren wanneer je nuchter bent geworden.

10 geweldige dingen die gebeuren wanneer je nuchter wordt

1. Je relaties worden sterker

Een verslaving kan jouw relaties zeer beschadigen.

Wanneer je gebruikt, is jouw middel naar keuze het enige dat telt. Jouw relatie met drugs of alcohol heeft  voorrang op andere relaties in jouw leven.

Als gevolg daarvan is het niet ongewoon om moeite te hebben met het onderhouden van relaties met vrienden, ouders, kinderen, romantische partners en zelfs werkgevers of collega’s. Terwijl je actief gebruikt, spendeer je waarschijnlijk niet voldoende quality time met jouw vrienden of familie. En daarbij heeft het gebruik bijna zeker invloed op jouw persoonlijkheid, wat het moeilijk voor je maakt om oprecht te investeren in intieme relaties, zelfs wanneer je niet onder invloed bent.

Dat verandert allemaal wanneer je nuchter bent. Je begint emoties te ervaren die werden verdoofd door gebruik, en jouw eigenwaarde begint terug te keren. Jouw familie en vrienden zullen jouw ‘ware ik’ weer zien – en je zult weer investeren in quality time met hen. In de loop der tijd verbeteren jouw relaties enorm.

2. Jouw geheugen verbetert

Het is geen geheim dat een verslaving jouw geheugen enorm kan aantasten. Op zijn ergst kun je merken dat je leeft in een soort troebele waas, wat het moeilijk maakt om zelfs de belangrijkste dingen te onthouden, zoals verjaardagen, afspraken of jouw  werkschema.

Gelukkig zal dan niet  voor altijd een realiteit zijn. Als je eenmaal nuchter bent, zal jouw geheugen bijna direct verbeteren. Nog belangrijker, je zult je weer herinneren – of herontdekken – wie jij bent.

3. Je ziet er beter uit

Je kent die wallen onder je ogen wel na lange, slapeloze nachten, toch?

Wanneer je stopt met gebruiken, zullen die verdwijnen.

En dat is nog maar het begin. Sommige rimpels zullen ook verdwijnen. Je zult er jaren jonger uitzien. Je tanden worden witter. Jouw haar zal zijn gezonde glans terugkrijgen.

Maar de verschuivingen gaan verder dan dat. Wanneer je gebruikt, is het moeilijk om vanuit een echt vrolijk gevoel te glimlachen. Nadat je bent gestopt, zul je merken dat je vaker vanuit een echt vrolijk en zelfvertrouwen gevoel gaat glimlachen, waardoor je voor iedereen om je heen aantrekkelijker wordt,  zelfs als jouw uiterlijk verder niet verandert.

4. Jouw gewicht stabiliseert

Er bestaat een goede kans dat jouw gewicht niet meer is wat het was voordat je begon met gebruiken. Het is heel moeilijk om weer gezond te worden wanneer je in de greep van je verslaving bent, maar als je eenmaal vrij bent, is een gezond gewicht binnen bereik.

Gewicht verliezen – of juist aankomen – wordt veel gemakkelijker. En als je er eenmaal bent, wordt alles gemakkelijker. Je bent meer zelfverzekerd, jouw metabolisme begint goed te functioneren, en wanneer je in de spiegel kijkt, zie je eindelijk jezelf weer eens. Je geneest letterlijk van binnenuit.

5. Je bespaart geld

Er is geen ontkomen aan: een verslaving is duur. Als jouw verslaving ernstig genoeg is, is de kans groot dat je minimaal eens platzak bent (want je hebt als je geld uitgegeven aan jouw gewoonte) . Je hebt misschien zelfs eens voor illegale of onethische methoden gekozen om voldoende geld te verdienen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Als je eenmaal nuchter bent, zal geld veel minder een probleem zijn. En meer geld beschikbaar hebben zal waarschijnlijk een positief effect hebben. Bijvoorbeeld, veel ex-verslaafden melden een gevoel van tevredenheid en vervulling door het geld te hebben om eenvoudige dingen te doen zoals een gezonde maaltijd kopen of een vriend te trakteren op een avondje uit. Voor sommigen bevredigen dergelijke ervaringen zelfs de verlangens die zij voorheen stilden met middelen.

6. Je hebt meer tijd

Een verslaving is allesomvattende,  fulltime levensstijl die alles op zijn pad opslokt en weinig tijd over laat om andere dingen te doen. Het is niet ongewoon dat hobby’s, omgaan met vrienden, wandelen en zelfzorg  aan de kant worden geschoven.

Als je eenmaal nuchter bent, kan het zijn wat je wat gedesoriënteerd bent door alle vrije tijd die je hebt. Maak een lijst van de dingen waar je van geniet, maar die je lang niet meer hebt gedaan – en doe deze dingen dan. Neem de tijd om de natuur te verkennen, oude vrienden op te zoeken, kunst of muziek te maken. Al deze dingen zullen je helpen om jouw zelfvertrouwen dat je had voor je verslaving terug te krijgen, en het houdt jou bezig om een terugval te vergeten.

7. Je hebt eindeloos energue

Gebruiken verpest jouw energieniveau vanuit meerdere hoeken. Afhankelijk van jouw middel naar keuze, kan het zijn dat je ofwel te veel of veel te weinig slaap krijgt. Hoe dan ook, door een verslaving verblijft jouw lichaam in een staat van chronische vermoeidheid.

Wanneer je voor het eerst stopt met gebruiken,  voel je je misschien een weekje uiterst moe, maar al gauw merk je dat je dag na dag  meer energie krijgt. Voordat je het weet, heb je energie voor tien zonder nog een slok koffie nodig te hebben  – of wat dan ook.

8. Je maakt daadwerkelijk meer plezier

Deze is misschien moeilijk te geloven, maar het is waar.

Voor de meeste verslaafden bestaat er een onontkenbare link tussen middelen en plezier. Je bent er misschien niet aan gewend om het nuchter naar je zin te hebben, en misschien geloof je zelfs niet dat je ertoe in staat bent, maar dat ben je wel degelijk.

Als je eenmaal nuchter bent, zul je ontdekken wie je bent zonder middelen,  en je zult nieuwe copingmechanismen ontwikkelen om jou te helpen met problemen die ervoor zorgden dat je ooit begon met gebruiken. Tegelijkertijd zal jouw lichaam beginnen met het opnieuw in balans brengen van jouw hormonen en jouw afhankelijkheid  van middelen reduceren. In de loop der tijd zul je je beter en nuchterder voelen dan je ooit was toen je nog gebruikte.

Het eindresultaat? Je bent eindelijk in staat om het naar je zin te hebben met vrienden en familie zonder te hoeven drinken. Je kunt creatief zijn of muziek maken zonder even te hoeven roken. Uiteindelijk zullen deze activiteiten de leegte vullen die middelen voorheen opvulden.

9. Je krijgt respect, van zowel jezelf en van anderen

Nuchterheid kost moeite – en de ervaring van het werkt dat je erin steekt zal jouw zelfrespect herstellen. Je zult een vertrouwde relatie met jezelf opbouwen, en anderen zullen jou ook beginnen te vertrouwen.

Zoek Nu Hulp

10. Tot slot zul je je goed voelen over jezelf

Niemand moet middelen nodig hebben om zichzelf goed te voelen, maar helaas is dit wel een realiteit voor veel mensen. Wanneer je merkt dat je onder invloed moet zijn om jezelf te zijn, wordt gebruiken een vicieuze cirkel van ongemak, gebruiken en weer overnieuw beginnen wanneer de high afneemt en het gevoel van ongemak terugkeert. Aanvankelijk voel je je zonder gebruik onvolledig.

Maar langzaamaan verandert dat. Voordat je het weet begin je jezelf beter te voelen – niet ondanks dat je nuchter bent, maar juist omdat je nuchter bent. Je begint de immense hoeveelheid moeite en kracht die het kostte om te komen waar je nu bent echt te waarderen en erkennen.

Als gevolg hiervan straal je vastberadenheid, positiviteit en zelfvertrouwen uit. Je bent beter in staat om nieuwe werkkansen op je te nemen en sociale situaties aan te gaan. Je bent niet langer verbonden met schaamte en schuld over jouw verslaving, wat jouw zelfbeeld direct verbetert.

Ontdek de vreugde van nuchterheid – Nu direct

Wanneer je nog gebruikt, kan nuchter worden voelen als een overweldigende taak.

Maar de waarheid is dat het niet overweldigend hoeft te zijn,  en je hoeft het niet allemaal tegelijk aan te pakken. De reis richting herstel begint met slechts een kleine stap. Neem contact op met ons om die eerste stap nu te zetten.

Like what you read? For similar content Sign up here

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.