De gevaren van marihuana dabbing

De groeiende acceptatie van marihuana heeft geresulteerd in veel nieuwe manieren om de plant te consumeren. Een van de meest populaire trends is dabbing – het verdampen van zeer krachtige marihuana-extracten. Leer over deze nieuwe trend en de gevaren ervan.

Gevaren van Marihuana Dabbing

Sharelines

 • ‘Dabbing’ is een opkomende trend onder marihuanagebruikers. Wat is het en wat zijn de risico’s?
 • ‘Dabbing’ is een opkomende trend onder marihuanagebruikers. Wat is het en wat zijn de risico’s?

Te midden van de groeiende acceptatie van marihuana en de beslissing door steeds meer landen om cannabisproducten te legaliseren, wordt het gemakkelijk vergeten dat chronisch marihuanagebruik gepaard gaat met enkele zeer ernstige gevolgen. Zoals geldt voor elke psychoactieve stof, is ook wiet verslavend – en een marihuanaverslaving kost veel gebruikers meer dan alleen hun zuurverdiende geld.

Marihuana is dan misschien niet dodelijk, maar het is zeker niet risicoloos.  De effecten van langetermijn marihuanagebruik omvatten:

 •  Schade aan de luchtwegen
 • Verhoogde hartslag en risico op hartziekten, hartaanval en beroerte
 • Risico voor de gezondheid van de foetus (voor zwangere vrouwen)
 • Teelbalkanker
 • Kortetermijngeheugenproblemen
 • Ongecontroleerde eetlust, wat leidt tot gewichtstoename

De problemen worden duidelijker wanneer je kijkt naar enkele van de nieuwe methoden voor het consumeren van cannabis. Een van de meest populaire – en gevaarlijkste – trends vandaag de dag is bekend onder de term dabbing.

Zijn drugs het nemen over je leven

Wat is marihuana dabbing?

Dabbing is het proces van het gebruik van een speciaal ontworpen apparaat om een zeer krachtig cannabisextract verdampen. Er zijn veel verschillende soorten extracten, en de meeste van deze extracten bevatten tot wel 80 procent THC. Een sterke marihuanajoint bevat meestal tussen de 10 en 20 procent THC.

Als je een dab rookt, inhaleer je in feite het equivalent van verschillende joints in een kleine druppel gezuiverd cannabisextract in speldenknopformaat. Er wordt een duidelijk risicofactor geassocieerd met het gebruiken van een verfijnd product dat tientallen malen krachtiger is dan cannabis op zichzelf.

Natuurlijk zijn de effecten van dabbing veel intenser dan die van het roken van conventionele vormen van marihuana. Hoewel de volgende effecten zich kunnen manifesteren met overmatig gebruik van marihuana ongeacht hoe het wordt geconsumeerd, is de kans veel groter om de volgende problemen te ondervinden door  dabbing:

 • Duizeligheid
 • Paranoia
 • Waandenkbeelden
 • Hallucinaties
 • Verlies van evenwicht en motorische functies

Deze effecten zijn bijzonder zorgwekkend voor jongere gebruikers. Hun brein dat nog in ontwikkeling is, is zeer vatbaar voor de psychoactieve effecten van marihuana. Marihuana staat bekend om het stimuleren van de genezing van mentale gezondheidsaandoeningen zoals Alzheimer en marihuana kan ook latente mentale problemen onthullen die zich anders niet zouden hebben gemanifesteerd.

Dabs kunnen het risico op marihuanaverslaving verhogen

Nog een zorg over dabs is dat het een extreem gehalte THC kan leveren aan de hersenen, en dat binnen enkele seconden. Dit geeft de roker een intense high. Door het brein te overspoelen met een enorme concentratie THC kan de gebruiker binnen enkele seconden veranderen van volledig nuchter tot extreem onder invloed.

Voor degenen die een dergelijke ervaring zoeken, zorgt deze high voor een positieve associatie tussen de manier van roken – dabs – een een gevoel van ontspanning en verlichting van angst. Naarmate de associatie een vast onderdeel wordt van de hersenen, kan dit leiden tot psychologische afhankelijkheid en verslaving. Langdurig gebruik zal ook resulteren in een verhoogde tolerantie, wat betekent dat meer van de drug is vereist om dezelfde high te bereiken.

Dabs roken gaat gepaard met een hoger risico op letsel

Een dab roken is niet hetzelfde als het roken van een joint. Om een dab te roken, moet je een butaanbrander gebruiken om een stuk staal of ijzer op te warmen, ook bekend als ‘nails’. Deze gloeiende nail wordt tegen de dab aan gedrukt, waarbij de hitte ervoor zorgt dat de dab verandert in dampen die kunnen worden ingeademd..

Het is niet moeilijk om te zien hoe je jezelf kunt beschadigen door dit te doen. Er zit een groot verschil tussen het gebruiken van een Bic-aansteker en het gebruiken van een butaanbrander. De temperatuur die is vereist voor het roken van een dab is honderden graden hoger dan een normale vlam.

Niet alleen dat, maar er is ook een kans dat jouw dabbingapparaat besmet wordt. Veel dab-rokers laten hun ‘rigs’ slingeren –  op de tafel, in een la of in de vensterbank. Dit maakt het mogelijk voor stof, schimmel of allergenen om zich erop te nestelen. Wanneer je een dab verdampt, worden deze verontreinigingen ook verdampt. Dit kan leiden tot een aantal gevaarlijke gezondheidsproblemen.

Het proces van het maken van cannabisextract voor dabbing omvat ook een zwaar gebruik van butaan. Dit is om de volgende redenen gevaarlijk:

 • Het is niet ongewoon voor onervaren ‘kokers’ om hun project te verwaarlozen en een laag butaan achter te laten op het THC-extract. Dit wordt dan verdampt, samen met de restjes butaan.
 • Omdat het proces van het maken van een extract eenvoudig klinkt, trachten veel mensen hun eigen extracten te maken zonder voorafgaande ervaring. Dit staat gelijk aan het volgen van een scheikundig experiment uit een boekje zonder assistentie van een professor – er kan veel fout gaan.

Zoek Nu Hulp

Hulp nodig om te stoppen met marihuana?

Het is moeilijk voor mensen om toe te geven dat zij verslaafd zijn aan marihuana, maar je hoeft je er niet voor te schamen. Als jij dabs rookt en je kunt er niet mee stoppen, of als je voortdurend marihuana rookt en je niet zonder kunt, kan het tijd zijn om hulp te zoeken.

Bij The Cabin Nederland hebben onze ervaren verslavingsdeskundigen al veel mensen geholpen om zich los te worstelen van een verslaving – en zij kunnen jou ook helpen. Wij bieden flexibele opties voor intensieve poliklinische behandeling, ontworpen om zelfs de drukste tijdsschema’s te accomoderen. Neem contact op met ons voor meer informatie en leer hoe jij kunt beginnen met het leven dat jij wilt leven.

Like what you read? For similar content Sign up here

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.